News

Călin Popescu Tăriceanu cere oficial anularea amenzilor date în perioada stării de urgență: „Facem dreptate românilor amendați abuziv”

12.05.2020 | 15:33
Calin Popescu Tariceanu cere oficial anularea amenzilor date in perioada starii de urgenta Facem dreptate romanilor amendati abuziv
Călin Popescu Tăriceanu cere oficial anularea amenzilor date în această perioadă. Foto: Calin Popescu Tariceanu INQUAM Photos George Calin (19)
ADVERTISEMENT

ALDE, prin vocea președintelui Călin Popescu Tăriceanu, cere Guvernului Orban să anuleze amenzile date în perioada stării de urgență. În acest sens, partidul lui Tăriceanu a inițiat un proiect și l-a trimis tuturor partidelor pentru consultare.

Călin Popescu Tăriceanu cere anularea amenzilor date în perioada stării de urgență

300.000 de oameni care au fost amendați în perioada stării de urgență pot face contestație, astfel că sistemul juridic riscă un blocaj. Situația poate fi evitată dacă Guvernul Orban ar anula amenzile.

ADVERTISEMENT

Decizia CCR a desființat amenzile abuzive aplicate românilor. În consecință, pentru a nu bloca instanțele de judecată, dar și pentru a veni în sprijinul românilor care au fost amendați în mod abuziv, am înaintat spre consultare și altor partide parlamentare proiectul de lege conceput de specialiștii ALDE, PSD și Pro România, proiect care prevede anularea amenzilor date de către autorități în baza ordonanțelor militare”, și-a justificat Tăriceanu demersul, pe Facebook.

Liderul ALDE a explicat că acest proiect nu este împotriva acelor persoane care au respectat legea. „Nu e un proiect care îi penalizează pe cei care au respectat legea și au stat în case, așa cum propaganda guvernamentală a încercat să spună. Proiectul nu este făcut nici în ideea de a submina autoritatea cuiva, nici a descuraja poliția să-și facă datoria și nici nu este un dat cu tifla celor care am respectat legile”, a completat Tăriceanu.

ADVERTISEMENT

Proiectul prevede ca toate procesele verbale emise în baza ordonanței 1/1999 „se declară nule”, astfel că toate amenzile plătite total sau parțial se returnează celor care le-au plătit, la cerere. Mai mult, cei care nu au plătit amenda nu vor fi executați silit.

Documentul trimis de Tăriceanu tuturor partidelor pentru consultări
Documentul trimis de Tăriceanu tuturor partidelor pentru consultări

Ministrul Finanțelor are 10 zile să plătească banii înapoi celor amendați

Ministrul Finanțelor trebuie să stabilească o procedură pentru restituirea banilor celor care au plătit amenda în 10 zile de la intrarea în vigoare a legii. Cu toate acestea, Florin Cîțu a mărturisit că nu s-au încasat foarte mulți bani din amenzi și acești bani nu erau calculați la buget.

ADVERTISEMENT

Ca și anexă, proiectul prevede în mod expres că nu vor scăpa de sancțiuni cei care au încălcat măsurile de izolare și carantină și cei care au tulburat liniștea publică. Tăriceanu menționează că acest proiect a fost creat pentru a evita blocajele din justiție: „1. Evitarea blocării instanțelor. Vă închipuiți ce înseamnă încă 300.000 de procese pe rolul instanțelor? Activitatea care și așa se derula cu greutate va fi total blocată. Ca să nu mai vorbim de pericolul de a răspândi virusul în momentul în care 300.000 de români vor lua cu asalt instanțele.

2. Facem dreptate românilor care au fost amendați în mod abuziv! Valoarea amenzilor date în România este probabil cea mai mare din lume. Cine s-a gândit că un pensionar care are 1000 lei pe lună pensie trebuie să plătească 5000 de lei amendă doar pentru că nu s-a putut încadra în cele 2 ore în care avea dreptul să iasă din casă, înseamnă că nu era cu toate țiglele pe casă”.

ADVERTISEMENT

Peste 300.000 de oameni au fost amendați pe durata stării de urgență, iar cumulul amenzilor a depășit 100 de milioane de euro. Ministrul de Interne Marcel Vela a promis că banii vor fi folosiți pentru ajuta sistemul de sănătate românesc.

ADVERTISEMENT