News

Gafă monumentală a lui Călin Popescu Tăriceanu: „De când sunt în politică nu am făcut niciodată vreo faptă legală” Video

03.06.2019 | 19:06
Gafa monumentala a lui Calin Popescu Tariceanu De cand sunt in politica nu am facut niciodata vreo fapta legala Video

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a comis luni o gafă monumentală în timpul discursului său ținut în fața colegilor parlamentari. Acesta a susținut că în cei 30 de ani de când este în politică nu a făcut niciodată vreo „faptă legală”. Senatorii au fost chemați în plen să voteze ridicarea imunității sale, la cererea DNA, într-un dosar în care este acuzat că ar fi primit de la o firmă austriacă aproximativ o mită de 800.000 de dolari.

Tăriceanu, gafă uluitoare în fața senatorilor

„În cei aproape 30 de ani de când sunt în politică am fost, pe rând, deputat, ministru, prim-ministru, președinte al Senatului și nu am făcut niciodată vreo faptă legală”, a spus Călin Popescu-Tăriceanu înainte ca senatorii să voteze secret, cu bile, cererea DNA de ridicare a imunității sale parlamentare.

Președintele Senatului a susținut că metodele DNA se aseamănă cu cele ale comuniștilor din anii ’50: ”Dragi colegi, din păcate, cel mai pervers efect al acestui gen de dosare este subminarea democrației în România. De ce? Pentru că acest gen de dosare îndeamnă pe alegători, pe cetățeni, să nu mai aibă încredere în Parlament, pentru că, nu-i așa, sunt toți o gașcă de corupți, Guvernul e o turmă de neputincioși, iar primarii nu fac altceva decât să-și urmărească propriile interese. Și atunci, urmarea firească este de ce mai avem nevoie de un Parlament costisitor, când putem fi conduși de 100 de procurori vânjoși și de 200 de securiști noi care pot să-l manevreze pe președinte cum doresc. Așa începe sfârșitul democrației, iar părinții și bunicii voștri sunt convins că au văzut asta prin anii 50, iar acum probabil este rândul nostru să dăm piept cu ei”, a mai spus președintele ALDE, în fața celorlalți senatori.

Senatorii au votat împotriva urmăririi penale, chiar dacă raportul Comisiei Juridice era favorabil

Biroul permanent al Senatului a decis să includă pe ordinea de zi a plenului raportul Comisiei juridice privind solicitarea DNA de a începe urmărirea penală a lui Călin Popescu-Tăriceau. Acesta a fost acuzat că în perioda în care a fost premier ar fi primit de la o firmă austriacă aproximativ 800.000 de dolari, bani folosiți în campania electorală. În schimbul acestei sume, Tăriceanu ar fi promovat în Guvern anumite acte favorabile acelei companii.

Cererea procurorilor s-a aflat pe masa senatorilor încă din noiembrie 2018. Chiar dacă raportul Comisiei Juridice a fost pozitiv, senatorii PSD și ALDE au făcut scut în jurul Tăriceanu și au votat în bloc împotriva urmăririi penale. Au fost înregistrate 38 de voturi ”pentru”, 71 de voturi ”împotrivă” și o abținere, în contextul în care Coaliția PSD-ALDE are 81 de senatori și opoziția doar 38.

Viorica Dăncilă a afirmat recent că nu se vor mai face modificări legislative privind justiția și că nu va mai promova în funcții publice oameni care au fost acuzați de corupție.