News

Călin Popescu-Tăriceanu: ”Mărirea cu 40% a pensiilor nu este negociabilă. Iohannis-Orban fură banii pensionarilor”

11.08.2020 | 13:55
Calin PopescuTariceanu Marirea cu 40 a pensiilor nu este negociabila IohannisOrban fura banii pensionarilor
ADVERTISEMENT

Președintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a afirmat că majorarea cu 40% a pensiilor începând cu 1 septembrie nu este negociabilă și a susținut că, în condițiile în care fondurile sunt prevăzute deja în bugetul asigurărilor sociale de stat, o majorare mai mică ar reprezenta un furt din banii pensionarilor.

Călin Popescu-Tăriceanu susține că majorarea de 14% propusă de către Guvern nu acoperă creșterile de prețuri, astfel încât puterea de cumpărare a pensionarilor va scădea.

ADVERTISEMENT

Mă tot gândesc cum să-i convingem pe Iohannis și Orban că mărirea pensiilor cu 40%, cât prevede legea, nu este negociabilă. Le tot explic că 14%, cât vor ei să dea, nu acoperă nici măririle de prețuri (…) dar cei doi nu par să înțeleagă sau să fie mișcați de argumentele mele”, a scris Tăriceanu pe Facebook.

Mesajul lui Tăriceanu pentru Orban și Iohannis: ”Poate înțelegeți de frică!”

Liderul ALDE susține că orice majorare mai mică de 40% reprezintă o încălcare a legii, iar guvernanții ar trebui sancționați de către pensionari printr-o respectare doar parțială a legilor pe care aceștia le dau.

ADVERTISEMENT

Dacă voi veți da doar o mărire de 14% (în loc de 40%) asta înseamnă că respectați legea doar în procent de 35%. Pedeapsa pentru voi este că meritați ca și pensionarii să respecte tot 35% din ordinele pe care voi le dați. Dacă de vorba bună nu înțelegeți poate înțelegeți de frică!”, le-a transmis Tăriceanu celor de la putere.

El amintește că bugetul asigurărilor sociale pe anul 2020 cuprinde deja sumele pentru majorarea de 40%, iar în cazul unei creșteri a pensiilor de numai 14% ar trebui făcută o rectificare a acestui  buget prin care banii în plus să treacă la bugetul de stat.

ADVERTISEMENT

Orice rectificare negativă pe care o va face Guvernul Iohannis – Orban înseamnă că, de fapt, ei fură banii pensionarilor și îi îndreaptă spre contracte dubioase date cu dedicație firmelor de partid”, a comentat Tăriceanu.

Precizăm că, într-adevăr,  bugetul de pensii pe anul în curs includea majorarea cu 40% a pensiilor, însă asigurarea fondurilor necesare s-a făcut cu o subvenție de la bugetul de stat de peste 11 miliarde de lei pentru acoperirea deficitului generat de această majorare. Cele 11 miliarde nu provin din contribuțiile la fondul de pensii, ci din taxele și impozitele percepute de stat.

ADVERTISEMENT