100 ani de Romania

Camelia Potec, ultima campioană olimpică la nataţie a României! Marea surpriză de la Atena

10.11.2018 | 22:00
Camelia Potec ultima campioana olimpica la natatie a Romaniei Marea surpriza de la Atena

Camelia Potec este ultima campioană olimpică la nataţie a României. În urmă cu 14 ani, la Jocurile Ollimpice de la Atena din 2004, românca producea marea surpriză. Până în acel moment, ţara noastră mai câştigase doar două medalii de aur, ambele la ediţia din 2000 de la Sydney, prin Diana Mocanu.

Născută pe 19 februarie 1982, la Brăila, Camelia Potec a început să practice înotul în localitatea natală, la îndrumarea tatălui ei. Prima mare performanţă a obţinut-o la Campionatul European de nataţie de la Sevilla din 1997, când a câştigat medalia de bronz la proba de 200 de metri liber. La doar 15 ani, brăileanca devenea un reper pentru nataţia din România. În 1999, la Campionatul European de la Istanbul, Camelia Potec câştiga două medalii de aur, la probele de 200 de metri şi 400 de metri liber. În plus, românca îşi adăuga în palmares şi un bronz la proba de 4×200 de metri liber.

Camelia Potec, ultima campioană olimpică la nataţie a României

Doi ani mai târziu, înotătoarea câştigă alte două medalii de aur, de această dată la Universiada de la Beijing, repetând performanţa de la Europeanul din Turcia. Tot în 2001, Camelia Potec obţinea şi prima medalie la un Campionat Mondial, după ce se clasa pe locul trei în proba favorită, 200 de metri liber.

După ce a participat la Jocurile Olimpice de la Sydney, însă fără să bifeze vreo performanţă notabilă, Camelia Potec privea cu încredere spre ediţia de la Sydney. Problemele au apărut în 2003, cu un an înainte de JO din capitala Greciei. Românca a avut mari probleme cu umărul şi chiar s-a pus problema să renunţe la viaţa sportivă. A strâns din dinţi, iar la Atena a reuşit cea mai mare performanţă a carierei.

“Era culoarul 1 şi locul 1. Eram campioană”

Pe 16 august 2004, românca a participat la calificările şi semifinalele probei de 200 de metri liber. Rezultatele nu au fost pe măsură, în condiţiile în care s-a calificat în finală cu penultimul timp. “Am terminat cursa şi nu ştiam că sunt campioană. Îmi doream să nu fi terminat iar pe locul 4. Iniţial am încercat să aud dacă antrenoarea ţipă, dar n-am auzit nimic. Mai târziu, când am întrebat-o de ce nu se bucura, mi-a spus că la finalul cursei nu mai avea voce. M-am uitat apoi pe tabelă şi am văzut un ’11’, era culoarul şi locul. Am crezut că nu văd bine. Era culoarul 1 şi locul 1. Eram campioană”, avea să povestească Camelia Potec.

Reuşita a venit la doar câteva zile după ce terminase pe locul patru în finala probei de 400 de metri liber. În 2009, românca a obţinut ultima performanţă majoră, când a câştigat medalia de bronz, la 1.500 de metri liber, la Campionatul Mondial de nataţie de la Roma. Camelia Potec a luat decizia să se retragă din sport în 2012, după ce a participat la Jocurile Olimpice de la Londra.

Camelia Potec, ultima campioană olimpică la nataţie a României. Cum a câştigat medalia de aur în 2004
Camelia Potec, ultima campioană olimpică la nataţie a României. Cum a câştigat medalia de aur în 2004