News

Camera Deputaților a adoptat tacit o lege privind autonomia Ținutului Secuiesc. Reacțiile liderilor PSD, Pro România și USR

29.04.2020 | 07:30
Camera Deputatilor a adoptat tacit o lege privind autonomia Tinutului Secuiesc Reactiile liderilor PSD Pro Romania si USR
Camera Deputaților a adoptat tacit un proiect de lege privind autonomia Ținutului Secuiesc și l-a trimis spre dezbatere către Senat
ADVERTISEMENT

Camera Deputaților a adoptat tacit un proiect de lege privind autonomia Ținutului Secuiesc și l-a trimis spre dezbatere către Senat.

Camera Deputaților a adoptat tacit o lege privind autonomia Ținutului Secuiesc

Proiectul de lege privind acordarea statutului de autonomie Ţinutului Secuiesc și care a fost adoptat tacit de Camera Deputaţilor săptămâna trecută, aparține parlamentarilor UDMR, Biro Zsolt-Istvan şi Kulcsar-Terza Jozsef-Gyorgy.

ADVERTISEMENT

Adoptarea tacită este posibilă doar în prima cameră sesizată. Proiectul este considerat adoptat, fără vot, pentru că s-a depăşit termenul pentru dezbateri. În comisia de administraţie publică din Camera Deputaţilor proiectul a primit un raport de respingere.

În Senat, proiectul va fi supus votului, în camera decizională neexistând posibilitatea adoptării tacite. În luna decembrie a anului trecut, cei doi parlamentari UDMR au depus un proiect legislativ prin care Ţinutul Secuiesc devine regiune autonomă cu personalitate juridică.

ADVERTISEMENT

Ciolacu și Ponta anunță că proiectul va fi respins în Senat

În expunerea de motive care a însoțit proiectul, inițiatorii au arătat că înfiinţarea regiunii autonome este o expresie a indentităţii istorice a zonei şi va asigura egalitatea de şanse a cetăţenilor şi protecţia identităţii naţionale maghiare.

”Nu am cunoștință despre acest proiect, nu a ajuns la mine, pe ordinea de zi. Sunt foarte puține proiecte care trec prin adoptare tacită prin Camera Deputaților, dar se mai întâmplă”, a declarat Marcel Ciolacu pentru Evenimentul Zilei.

ADVERTISEMENT

Liderul PSD este mai mult ca sigur că proiectul va fi respins după dezbaterile din Senat, deoarece o astfel de lege contravine Constituției. Și deputatul Victor Ponta, liderul Pro România, dă asigurări că proiectul va fi respins.

”Majoritatea parlamentară stabilește ordinea de zi și ce proiecte intră în dezbatere. Nu știu ce este cu acest proiect, de ce nu a fost pus în pachetul de legi care a intrat în discuții. Situația se va tranșa la Senat, care este camera decizională”, a spus Dan Barna, liderul USR.

ADVERTISEMENT

Deputatul Kulcsar Terza Jozsef a afirmat că nu este deloc intimidat de demersurile făcute de liderii Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate şi Federaţiei Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România, care au transmis o sesizare preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi Senatului în care susţin că iniţiativa legislativă privind instituirea autonomiei „Ţinutului Secuiesc” încalcă flagrant Constituţia.

ADVERTISEMENT