News

Camera Deputaților decide dacă minorii vor mai putea fuma în spațiile publice. Cât de mare va fi amenda

Modificarea Legii 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun a fost adoptată tacit de către Senat.
06.02.2023 | 20:44
Camera Deputatilor decide daca minorii vor mai putea fuma in spatiile publice Cat de mare va fi amenda
Dacă proiectul trece de Camera Deputaților, minorii riscă amenzi între 100 și 500 lei Foto: hepta
ADVERTISEMENT

Potrivit proiectului, care va ajunge pe masa Camerei Deputaților, în calitate de for decizional, fumatul este interzis minorilor în locurile publice.

Proiectul care le interzice minorilor să fumeze în spații publice a trecut de Senat

Alina Gorghiu, președintele interimar al Senatului, care a condus ședința de luni a plenului a fost cea care a citit nota de adoptare tacită a propunerii legislative, pentru care termenul de dezbatere şi vot s-a împlinit pe 21 decembrie, transmite Agerpres.

ADVERTISEMENT

În proiectul de modificare a Legii Legii 349/2002 se prevede „interzicerea consumului de tutun persoanelor care nu au împlinit vârsta de 18 ani în următoarele locuri publice: drumuri publice, parcuri, stadioane şi terenuri sportive, instituţii culturale, săli de spectacole, instituţii sau unităţii economice, mijloace de transport, autogări, gări şi aeroporturi de stat şi private şi în unităţile de învăţământ public sau privat, precum şi pe o rază de 200 m în jurul acestora”.

Nerespectarea acestor prevederi de către persoanele fizice se va sancţiona cu amendă contravenţională de la 100 lei la 500 lei.

ADVERTISEMENT

Inițiatorii proiectului, un grup de parlamentari PSD și PNL, au explicat și de ce au ales să inițieze aceste modificări legislative.

„Văzând legislaţia naţională în domeniul ordinii publice, constatăm că Legea 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice sancţionează contravenţionale consumul de alcool de către minori, însă această lege şi nici alta nu sancţionează în niciun fel consumul de tutun (fumatul în rândul minorilor).

ADVERTISEMENT

Ca urmare a acestor evidenţe, constatăm că legislaţia din România nu conţine prevederi prin care să fie sancţionat consumul produselor din tutun de către minori şi drept urmare, eforturile autorităţilor, cadrelor didactice şi persoanelor implicate în prevenirea şi combaterea consumului produselor din tutun (fumatului) de către această categorie, sunt lipsite de rezultate”, se arată în expunerea de motive a proiectului de act normativ.

Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.