News

Camera Deputaților dezbate moțiunea simplă a PSD împotriva ministrului Proiectelor Europene. Ghinea: ”Textul moțiunii este un banc prost!”. Update

Moțiunea simplă a PSD împotriva ministrului Cristian Ghinea este dezbătută în Camera Deputaților.
14.06.2021 | 16:50
Camera Deputatilor dezbate motiunea simpla a PSD impotriva ministrului Proiectelor Europene Ghinea Textul motiunii este un banc prost Update
ADVERTISEMENT
14-06-2021
14:21

Sorin Grindeanu, atac la ministrul Ghinea: ”Sunteți un Clotilde Armand cu barbă și burtă”

Ministrul Ghinea a fost atacat dur în plen de către deputatul PSD, Sorin Grindeanu. Acesta l-a acuzat că a ajuns să facă pariuri la TV pe bani europeni și l-a numit ”Un Clotilde Armand cu barbă și burtă”.

”Această moțiune nu este doar despre Cristian Ghinea și despre dezastrul produs în privința PNRR. Domnul Ghinea este prototipul unui mod de a face politică. Prototipul USR-istului care știe doar să dărâme, nu să construiască.

De când ați apărut ca partid pe scena politică doar asta ați făcut. Ați criticat, ați blocat și ați distrus. Domnule Ghinea ieșiți din bula în care trăiți

Așa cum pe plan personal ați știut să vă transformați în active financiare și afaceri profitabile, de ce nu faceți la fel și cu România?

De ce nu vreți ca nivelul de trai al românilor să crească? Pe Facebook sunteți un maestru al demagogiei. În realitate, aveți vocația de ONG-ist ideologic, pe bani mulți.

Ați ajuns astfel unul dintre băieții deștepți ai ONG-urilor abonate la tocat fonduri europene ca să încasați gras sume enorme. Ați tratat un subiect vital pentru dezvoltarea României nu cu responsabilitate, nu cu dorința de a face un plan viabil pentru această țară, ci cu nesimțire, cum ați venit și astăzi. Cu tupeu, isterie și iresponsabilitate.

Ați ajuns să fiți un fel de Clotilde Armand cu barbă și burtă. Faceți pariuri publice la televizor pe miliardele europene. Texte întregi din PNRR sunt luate cu copy-paste. Doar asta știe să facă domnul Ghinea. A făcut asta ani de zile”, a spus parlamentarul PSD.

14-06-2021
13:53

Cristian Ghinea, la dezbaterea moțiunii simple PSD: ”Este un banc prost!”

Deputații puterii și ai opoziției dezbat moţiunea simplă a PSD la adresa ministrului Investiţiilor şi Proiectelor Europene Cristian Ghinea pe tema Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Moţiunea este intitulată ”Cristian Ghinea, de la zero la abis!”.

În momentul în care a luat cuvântul în plen, ministrul Ghinea a criticat textul moțiunii PSD, pe care l-a catalogat drept un ”banc prost” bazat pe mai multe minciuni.

”Am citit textul moțiunii. Este un banc prost. Văd și azi că nu am cu cine. Domnule Ciolacu, să nu publicați testul moțiunii pe Facebook că vă suspendă pentru fake-news.

Sunt 5 mari minciuni în textul moțiunii. Prima minciună: vă plângeți că România pierde bani mulți. 10 milioane de euro au intrat în România în fiecare zi din fonduri structurale. Aproape, 0,5 milioane de euro pe oră.

Ăsta e adevărul. Alte 2,3 miliarde de euro vor intra în țară pana în decembrie. Faptele și cifrele vorbesc și vă fac de râs.

A doua minciună. Absorbția curentă este la pământ – fals! În marja curentă a mediei europene este mai mare decât a Italiei, Spaniei, Danemarcei sau Olandei. Informația e publică.

A treia. Programele din cadrul programului operațional financiar nu există – fals! Programele operaționale au fost trimise toamna trecută la Bruxelles. Decideți-vă. Ori nu există, ori au fost trimise la Bruxelles. 

A patra minciună. Spuneți că actualul Guvern nu a alocat bani pentru criza Covid-19. Fals. 2,7 miliarde de lei au fost alocate pentru spitalele din România. Fondurile europene reprezintă coloana vertebrală a statului în lupta cu pandemia.

A cincea minciună. Spuneți că s-au evaporat 1,3 miliarde din PNRR. Fals. Alocarea se face pe baza unei formule de calcul. VNB (Venitul Național Brut). Puneți mâna și citiți”, a spus ministrul în Camera Deputaților.

Luni, 14 iunie, Camera Deputaţilor dezbate în plen, de la ora 16.00, moţiunea simplă a PSD la adresa ministrului Investițiilor şi Proiectelor Europene Cristian Ghinea.

Moțiunea simplă a PSD împotriva ministrului Ghinea, dezbătută în Camera Deputaților

La mijlocul săptămânii trecute, Partidul Social Democrat (PSD) a depus o nouă moțiune împotriva unui membru al Guvernului Cîțu. De această dată, moțiunea simplă îl vizează pe ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene Cristian Ghinea.

ADVERTISEMENT

În moțiunea intitulată ”Cristian Ghinea, de la zero la abis”, principalul partid de opoziție îi reproșează ministrului mai multe lucruri.

Acesta este acuzat că absorbția de fonduri pentru autoritățile locale ”îndatorează” țara cu 15 miliarde de euro prin PNRR și că banii luați prin planul de redresare sunt ”doar pentru a hrăni prietenii, firmele de consultanță și membrii de partid care vor vota în congresele PNL și USR.”

ADVERTISEMENT

Ministrului Investițiilor şi Proiectelor Europene i se mai reproșează că ”nu a fost interesat să sprijine nici măcar firmele românești”.

Reproșurile PSD din textul moțiunii simple la adresa ministrului Ghinea

”La acest moment, ministrul Ghinea a reușit contraperformanța să atragă doar 0,2 miliarde de euro pe programele de coeziune deși România trebuie să aibă în conturi de 16 ori!!! mai mult, respectiv 3,5 miliarde de euro, din absorbția curentă, a anului 2021, aferentă exercițiului financiar 2014-2020.

ADVERTISEMENT

Jalnică evoluție! De la ministrul zero al Fondurilor Europene din guvernul Cioloș, la ministrul zero virgulă, în guvernul Cîțu. Atât s-a putut!

România mai are de absorbit peste 15 miliarde de euro din cadrul financiar 2014-2020! De ce nu-i absorbim? De ce ministrul Ghinea, în loc să se ocupe de proiecte, să luăm acești bani care sunt gratis, pentru care nu plătim dobândă, îndatorează țara cu alte 15 miliarde euro din împrumuturile prin PNRR, pentru următorii 30 de ani?

ADVERTISEMENT

Planul (PNRR) depus de Bruxelles de actuala Putere este un plan care distruge România pentru următorii 5 ani.

Atât mediul economic, cât și cel academic sau civic au criticat acest plan. Este poate pentru prima dată în istorie când un program național este criticat de întreaga societate, iar Guvernul sfidează pe toată lumea și depune un document care distruge și nu dezvoltă.

Toți românii au văzut cum documente ample din PNRR au fost scrise exact de firmele de consultanță care vor fi viitorii beneficiari ai studiilor de fezabilitate și de consultanță din acest plan.

Astfel, sponsorii de partid, firmele de casă și cele de consultanță își iau banii prin PNRR, direct, prin alocări dedicate, fără să existe vreo licitație și fără un minim de transparență”, se arată în rândurile moțiunii.

Reacția coaliției față de moțiunea simplă a PSD

În replică, reprezentanții puterii critică pasul făcut de PSD. Social-democrații sunt acuzați că fac doar un exercițiu ”de umflat mușchii”.

”E foarte caraghios că PSD, care a văzut programul înainte, şi-a exprimat puncte de vedere, o parte dintre ele au fost preluate.

E un exerciţiu de umflat muşchii din partea PSD. Sunt cel mai puţin îndreptăţii să exprime nemulţumiri, dar… Opoziţia trebuie să facă exerciţiul acesta al moţiunii simple”, a spus Barna, la TVR 1.

Anterior, social-democraţii au mai depus moţiuni simple împotriva miniştrilor Vlad Voiculescu, Claudiu Năsui şi Adrian Oros, dar toate au fost respinse de Parlament.

Tot luni, Partidul Social Democrat (PSD) a anunțat că va depune săptămâna și o moțiune de cenzură împotriva întregului Executiv, numită ”România eșuată. Recordul fantastic al Guvernului Cîțu”.

ADVERTISEMENT