News

Campania de vaccinare a copiilor va începe mai repede decât se credea. Când vor avea loc primele imunizări

Campania de vaccinare a copiilor din România va începe mai repede decât se credea.
31.05.2021 | 19:32
Campania de vaccinare a copiilor va incepe mai repede decat se credea Cand vor avea loc primele imunizari
ADVERTISEMENT

Imunizarea copiilor cu vârste între 12 și 15 ani ar putea începe mai repede decât se credea inițial, a transmis Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea (CNCAV).

Vaccinarea copiilor de 12-15 ani în România

Astfel, instituția a transmis că imunizarea copiilor ar putea începe chiar de miercuri, 2 iunie, o zi după momentul în care este celebrată Ziua Internațională a Copilului.

ADVERTISEMENT

Totodată, același comitet a transmis că data de la care vor începe vaccinările copiilor este condiționată de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) și, mai precis, de respectarea tuturor condițiilor procedurale pe care aceasta le impune.

De asemenea, autoritatea a mai transmis că decizia vine odată ce EMA a autorizat vaccinul pentru noul coronavirus pentru categoria de vârstă cuprinsă între 12 Și 15 ani.

ADVERTISEMENT

De câte doze e nevoie și când se face rapelul

Potrivit sursei, schema de vaccinare ar trebui să fie una formată din două doze și rapelul ar trebui făcut la o distanță de 21 de zile de la prima doză.

”Campania de imunizare în rândul copiilor vine după ce Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a emis vineri, 28 mai a.c., recomandarea de autorizare a vaccinului Comirnaty împotriva COVID-19 pentru această categorie de vârstă. Schema de vaccinare recomandată constă în administrarea a două doze, la un interval de 21 de zile”, a transmis CNCAV.

ADVERTISEMENT

De asemenea, s-a mai anunțat și că începând de pe întâi iunie, doritorii pot înscrie la vaccinare minorii cu ajutorul conturilor părinților. Aceeași sursă a mai menționat și că vaccinarea se poate face fără programare și a clarificat că ea este gratuită și voluntară.

”Pentru facilitarea înscrierii la programare, platforma electronică va fi optimizată şi, începând cu data de 1 iunie, permite înscrierea la vaccinare a minorilor prin intermediul conturilor părinţilor, tutorilor sau ale aparţinătorilor legali”, a transmis CNCAV.

ADVERTISEMENT

Ce documente sun necesare pentru vaccinarea copiilor

Pentru vaccinarea copiilor este nevoie de chestionarul de triaj și de formuarul de consimţământ al părintelui, ce trebuie semnat. Mai sunt necesare și actele de identitate.

”Vaccinarea este gratuită şi voluntară, iar pentru facilitarea procesului de vaccinare pot descărca de pe site-ul ROVACCINARE atât chestionarul de triaj, cât şi formularul de consimţământ informat prin care îşi exprimă acordul în acest sens.

Documentul poate fi semnat de către unul dintre părinţi, de tutorele sau reprezentantul legal, iar în centrul de vaccinare, adulţii vor prezenta actele de identitate valabile care să ateste calitatea acestora (CI, paşaport, pentru adulţi şi certificatul de naştere, în cazul celor care nu au împlinit 14 ani)”, a precizat aceeași sursă.

ADVERTISEMENT