Julien Alfred a devenit noua campioană olimpică în “proba regină” a atletismului, cea de 100 de metri. Sportiva din Santa Lucia a înregistrat un timp de 10.72 secunde și a devansat-o pe campioana mondială Sha’Carri Richardson, creditată cu prima șansă la aur.
Julien Alfred a trecut linia de sosire țipând de bucurie, după care a izbucnit în lacrimi. Ea a adus țării sale, Santa Lucia, prima medalie olimpică din istoria Jocurilor Olimpice.
Copleșită de emoție, ea a dedicat victoria tatălui ei, care a murit în urmă cu 11 ani. “Cel mai important, Dumnezeu, antrenorul meu și, în cele din urmă, tatăl meu, care a crezut că o pot face”, a răspuns ea când a fost întrebată cui îi este recunoscătoare.
“A decedat în 2013, iar acum nu a mai putut să mă vadă pe cea mai mare scenă a carierei mele. Dar de acolo de sus sunt sigur că este atât de mândru că fiica lui e campioană olimpică”, a mai spus ea.
Americanca Richardson a cucerit argintul în 10.87, în timp ce compatrioata sa Melissa Jefferson a luat bronzul în 10.92. Deși învinse, ele au bifat o performanță. A fost pentru prima dată când alergătorii americani au obținut două medalii în această probă, de la Atlanta 1996.
Julien Alfred s-a născut la Castries, capitala cu 20.000 de locuitori a insulei Santa Lucia. O insulă din Caraibe, aflată mai aproape de America de Sud decât de cea de Nord.
Principalul sport din Santa Lucia este cricketul. Delegația țării, deplasată la Paris, este formată din patru sportivi, trei bărbați și o femeie.
Julien Alfred s-a făcut cunoscută lumii la Jocurile Olimpice de Tineret Buenos Aires 2018, unde a câștigat argintul la 100 m. Totuși, puțini ar fi putut prezice ascensiunea ei rapidă în sport, Însă acele Jocuri din Argentina au avut o influență profundă asupra tinerei atlete.
“Nu știam cum să mă privesc la acel moment, ca o tânără vedetă sau nu”, a mărturisit Alfred într-un interviu exclusiv cu Olympics.com. “Dar cred că acela a fost începutul a ceva măreț… care mi-a influențat și alegerile”, a completat ea.
La facultate, Alfred a început, cu adevărat, să își valorifice potențialul, devenind triplă campioană NCAA cu Universitatea din Texas și prima sportivă universitară care a spart bariera de șapte secunde la 60 m.
Chiar și așa, este o mare diferență între o vedetă universitară și o campioană olimpică. Alfred a recunoscut că a visat la acest moment încă de când era copil. La o victorie atât pentru ea, cât și pentru țara sa.
“Crescând, am spus întotdeauna că vreau să fiu unul dintre primii medaliați olimpici din Saint Lucia”, a spus ea. Visul i s-a îndeplinit într-o zi ploioasă la Paris, departe de cele 325 de raze de soare pe care Saint Lucia le are în medie în fiecare an.
Pentru Richardson, campioana mondială în exercițiu, ieri a fost o zi la care s-ar putea uita în urmă cu regret. La 24 de ani, ea se află însă, î în primele etape ale carierei sale. Olimpiada de acasă, de la Los Angeles 2028, i-ar putea aduce și ei un titlu olimpic.
Finala probei de 100 de metri nu a avut-o la linia de start pe jamaicana Shelly-Ann Fraser-Pryce. Ea s-a retras înainte de semifinale din cauza unei accidentări la coapsă. Fraser (37 ani) are șase medalii olimpice, dintre care trei de aur.
În clasamentul pe medalii, Santa Lucia a urcat pe un loc onorant. Pe același nivel sunt țări mult mai sonore, precum Argentina, Norvegia, Slovenia sau Serbia.