Sport

Campioanele europene la canotaj nu au fost aşteptate de niciun oficial de la Minister la revenirea în ţară: ”Le urăm vacanță plăcută în continuare”. Cum se apară Eduard Novak

Mai multe campioane europene la canotaj s-au revoltat la revenirea în țară atunci când au văzut că niciun oficial din MTS sau COSR nu s-a deranjat să le aștepte la aeroport.
15.08.2022 | 19:24
Campioanele europene la canotaj nu au fost asteptate de niciun oficial de la Minister la revenirea in tara Le uram vacanta placuta in continuare Cum se apara Eduard Novak
Mai multe campioane europene la canotaj s-au revoltat la revenirea în țară atunci când au văzut că niciun oficial din MTS sau COSR nu s-a deranjat să le aștepte la aeroport. Sursă foto: Facebook Federatia Romana De Canotaj
ADVERTISEMENT
15-08-2022
19:18

Eduard Novak dă vina pe Federația Română de Canotaj

Acuzat de campioanele mondiale că nu a fost prezent la sosirea în țară a delegației României de canotaj, ministrul Sportului, Eduard Novak, a arătat cu degetul spre Federația de specialitate.

”Vreau să felicit încă o dată canotorii români, dar și antrenorii, federația și pe toți cei care au pus umărul la rezultatele lor remarcabile, pentru performanțele istorice de la Campionatele Europene. Am transmis mesaje de felicitare, publice și private, și în timpul competițiilor, pe care le-am urmărit îndeaproape, cu emoție, mândrie și interes.

Primirea delegației noastre la revenirea în țară a fost organizată de Federația Română de Canotaj. Federația a programat evenimentul, s-a ocupat de închirierea Salonului Oficial și a invitat presa. Ministerul Sportului nu a fost invitat să participe nici la organizare, nici la evenimentul în sine, și nici nu a primit o informare oficială în acest sens.

Vă asigur că am fi onorat cu mare bucurie orice propunere de participare, în orice formă, cum am făcut-o de atâtea ori când sportivii români au revenit în țară cu rezultate internaționale. Am tot respectul pentru canotaj, este unul dintre sporturile cu cea mai constantă și îndelungată tradiție în performanță.

Aprecierea corectă a rezultatelor deja obținute, dar și a potențialulul pe care acest sport îl are, au făcut ca Ministerul Sportului să crească în acest an bugetul alocat Federației Române de Canotaj cu peste 50%. Toate solicitările către minister au fost aprobate, am manifestat deschidere și susținere, tocmai pentru că respectăm valoarea și competența.

Rezultatele de la Munchen sunt istorice, cu adevărat. Este regretabil că aceste momente de glorie, la care sportivii au dreptul și de care ar trebui să se bucure din plin, sunt deturnate pe un fond care nu are nimic de-a face cu performanța sau cu realitatea, cu esența sportului sau a succesului. Și este regretabil și că revenirea junioarelor de la gimnastică nu are parte de aceeași atenție.

Vă asigur că nu există bucurie mai mare pentru mine decât reușita unui sportiv și că am un respect nesfârșit pentru sacrificiul și munca din spatele acestor reușite. Canotorii români sunt niște eroi. Le doresc să nu se lase umbriți de acest fals conflict și le mulțumesc pentru bucuria pe care ne-au adus-o tuturor!”, a scris Novak, pe contul de Facebook.

 

România a impresionat la Campionatele Europene de canotaj de la Munchen, acolo unde a câștigat nu mai puțin de 8 medalii, 5 de aur și 3 de bronz.

Revolta campioanelor europene la canotaj

Din păcate, nu a fost de ajuns pentru ca mai marii sportului românesc să aștepte la aeroport lotul de canotaj al României, iar acest lucru a dus la o adevărată revoltă din partea campioanelor europene.

ADVERTISEMENT

Simona Radiș, medaliată cu aur la dublu vâsle și la 8+1, a criticat în termeni duri absența oamenilor din COSR și MTS și a avut un mesaj acid la adresa acestora. ”Ne dorim un aur mondial, fiindcă ne lipsește din palmares. Dacă vântul ne ajută, vom lupta și pentru un record mondial.

Îl felicit pe David pentru ce a reușit să facă, dar aici e vorba despre canotaj, să-l lăsăm puțin deoparte. Sunt foarte mulți sportivi buni aici și trebuie apreciați cu toții.

ADVERTISEMENT

Le urăm vacanță plăcută în continuare, să ne urmărească la TV și, probabil, când vom mai aduce rezultate, poate trebuie mai multe, vor face un mic deranj și vor veni aici alături de noi”, a declarat campioana olimpică de la Tokyo.

Canotoarele îi așteaptă pe oficiali după Mondiale

Mădălina Bereș, medaliată cu aur la proba de 8+1 și cu bronz la cea de patru rame, nu a trecut nici ea peste absența oficialilor de la aeroport, însă speră ca aceștia să le aștepte după Campionatul Mondial.

ADVERTISEMENT

”Ne-am dori să repetam aceste rezultate și la Mondiale. Sperăm că la Mondiale ne vor aștepta și pe noi, așa cum l-au așteptat pe David Popovici oficialii”, a spus Bereș.

Sandu Pop, secretar general al Federaţiei Române de Canotaj, a afirmat că sportivii au câştigat cinci medalii de aur şi trei de bronz, fiind pentru prima dată în istorie când ţara noastră obţine asemenea rezultate la Europene.

ADVERTISEMENT

România a încheiat Campionatele Europene de canotaj de la Munchen cu 8 medalii: 5 de aur și 3 de bronz. În clasamentul pe medalii, țara noastră a fost depășită doar de Marea Britanie, care a obținut 10 medalii, dintre care 6 de aur.

Medaliile obținute de echipajele românești:

Aur:

  • dublu rame feminin: Ioana Vrînceanu, Denisa Tîlvescu
  • dublu rame masculin: Marius Cozmiuc, Sergiu Bejan
  • dublu vâsle feminin: Ancuţa Bodnar, Simona Radiş
  • simplu vâsle categorie uşoară: Ionela Cozmiuc
  • 8+1 feminin: Magdalena Rusu, Iuliana Buhuș, Ancuța Bodnar, Denisa Tîlvescu, Mădălina Bereș, Amalia Bereș, Ioana Vrînceanu, Simona Radiș și Adrian Munteanu

Bronz:

  • patru rame feminin: Mădălina Bereş, Iuliana Buhuş, Magdalena Rusu, Amalia Bereş
  • patru rame masculin: Mihăiţă Ţigănescu, Mugurel Vasile Semciuc, Ştefan Berariu, Florin Lehaci
  • patru vâsle masculin: Mihai Chiruţă, Ciprian Tudosă, Ioan Prundeanu, Marian Enache
ADVERTISEMENT