După o pauză de 9 luni, canotorii români au concurat în prima competiţie internaţională. La Campionatele Europene de Canotaj de la Plovdiv, echipajele României au obţinut şapte medalii.
România încheie Campionatele Europene de la Plovdiv cu şapte medalii câştigate. Au fost trei medalii de aur, două de argint şi două de bronz pentru delegaţia României.
Medalii de aur:
Medalii de argint:
Medalii de bronz:
Finală modestă pentru echipajul de 8+1 masculin. România încheie pe locul 6 finala A, la mare distanţă de medalii. Marea Britanie este noua campioană europeană, urmată de Ţările de Jos şi Italia.
Echipajul de 8+1 a fost format din: Mihăiță Țigănescu, Alexandru Danciu, Bogdan Baitoc, Claudiu Neamțu, Constantin Adam, Mugurel Semciuc, Alexandru Ciobîcă, Leontin Nuțescu, Adrian Munteanu.
Mihai Chiruță a câștigat medalia de bronz în proba de simplu, de la Campionatele Europene de Canotaj. Este o medalie istorică, având în vedere că este prima la masculin în competițiile majore pentru România.
Yauheni Zalaty din Belarus a câştigat medalia de aur, fiind urmat de Stefanos Ntouskos din Grecia, campionul olimpic de la Tokyo. Chiruţă a avut un final excelent, depăşind concurentul din Germania.
Echipajul de 8+1 feminin, care a câștigat titlul olimpic la Jocurile Olimpice de la Paris, a avut o finală dezamăgitoare și au încheiat abia pe locul 4. Marea Britanie a câștigat medalia de aur, fiind urmată de Țările de Jos și Italia.
Au făcut parte din barca de 8+1 feminin: Andreea Popa, Iuliana Buhuș, Daria Dinulescu, Roxana Anghel, Iulia Bălăucă, Geanina Juncanariu, Simona Radiș, Magdalena Rusu, Victoria Petreanu.
Echipajul de patru vâsle feminin format din Emanuela Ciotău, Cristina Drugă, Mădălina Cornea și Patricia Cireș a încheiat pe locul 5 în finala A de la Campionatele Europene de Canotaj.
Duminică, România va mai concura în trei finale, după următorul program:
Prima medalie de aur pentru România a fost adusă de Magdalena Rusu şi Simona Radiş. Cele două au câştigat proba de dublu rame feminin (W2-), la Campionatele Europene de la Plovdiv. Româncele au reușit de asemenea să stabilească şi un nou record european, cu 06:49.18.
Echipajul alcătuit din Florin Arteni şi Florin Lehaci a obținut de asemenea medalia de aur în proba de dublu rame masculin (M2-), în cadrul competiției din Bulgaria. Și ei au stabilit un nou record european, cu un timp de 06:11.57.
Medaliile de argint au fost cucerite de echipajul format din Sebastian Cornea și Marian Enache, la dublu vâsle masculin (M2x), și de echipajul format din Adriana Adam, Maria Lehaci, Ancuța Bodnar și Amalia Bereș, la patru rame feminin (W4-).
Bronzul a fost adus în palmares grație echipei compuse din Andrada Moroșanu și Mariana Dumitru, care au concurat în proba de dublu vâsle feminin (W2x).
Românii continuă rezultatele excelente la Campionatele Europene de Canotaj. În a doua zi, sportivii români au doborât încă două recorduri europene în semifinalele probelor de dublu rame masculin și dublu vâsle masculin.
Florin Arteni și Florin Lehaci au terminat semifinala pe locul 1, reușind un record european la dublu rame masculin (06:13.91), în timp ce Sebastian Cornea și Marian Enache au obținut primul loc în semifinala de dublu vâsle masculin și un nou record european (06:00.79)
Primă zi excelentă pentru România la Campionatele Europene de canotaj. Andrei Cornea şi Marian Enache, campionii olimpici de la Paris, au bătut recordul european la dublu vâsle, cu timpul 6:05.73, mai bine cu două secunde decât echipajul din Belarus, în 2017.
Au prins calificarea în semifinale de pe primul loc. Simona Radiş şi Magdalena Rusu şi-au început fulminant parteneriatul la dublu rame. Cele două sportive au doborât recordul european, cu timpul de 6:51.79.
Nu mai puţin de 11 echipaje dintre cele 12 au rămas în cursa pentru medalii. Şapte echipaje vor evolua în finala A, în timp ce alte patru echipaje vor disputa semifinale pentru calificarea în ultimul act. Lupta pentru medalii se va da sâmbătă şi duminică.
S-au făcut nişte schimbări importante în bărci, poate cea mai răsunătoare este cea din barca feminină de dublu vâsle. După ce au luat aurul la Tokyo şi argintul la Paris, Simona Radiş nu va mai face echipă cu Ancuţa Bodnar.
Simona Radiş face echipă cu Magdalena Rusu în echipajul de dublu rame, în timp ce Ancuţa Bodnar va face parte din echipajul de patru rame cu Amalia Bereș, Maria Lehaci și Adriana Adam:
„Schimbarea a fost una foarte simplă. S-au tras niște selecții, în urma lor am venit prima din lot, iar asta mi-a permis să jonglez puțin în ceea ce privește echipajul. Schimbul de la dublu vâsle la dublu rame s-a făcut spre binele nostru, al meu și Ancuței.
Aveam nevoie de o pauză mai lungă de la a concura în barca de dublu. Au fost niște ani grei pentru noi și este ca o gură de aer. Cu siguranță ne va prinde bine și vom reveni cu un plus față de ce a fost până acum”, a spus Radiş.
Dorin Alupei este antrenorul coordonator al lotului de canotaj după plecarea italianului Antonio Colamonici. El a spus că nu s-au schimbat prea multe la nivel de lot şi toată lumea ştie ce are de făcut:
„În colectivul tehnic, în afară de antrenorul principal nu s-a schimbat nimic. Toată lumea știe cum să lucreze, deci avem experiență. Echipa medicală este foarte bună, condusă de domnul doctor Vasile Oșan, așa că pentru sportivi n-a fost să ceva care să-i scoată din ritm.
Au fost schimbări în program. Anul acesta nu am făcut cantonament în Italia. Avem o pregătire destul de scurtă pe apă și pentru mine este o curiozitate să vedem cum se vor comporta sportivii în aceste condiții”, a spus Alupei.