Campionatul Mondial al Cluburilor din 2025, care ar urma să fie o premieră întrucât vor participa 32 de echipe de pe tot mapamondul, risca să nu se mai organizeze. Sindicatul fotbaliștilor a dat în judecată FIFA, iar o decizie urmează să fie luată în următoarele luni.
Oficialii FIFA au anunțat cu mare entuziasm restructurarea Campionatului Mondial al Cluburilor. În ediția din vara anului 2025, ar urma să evolueze cele mai bune 32 de cluburi de pe planetă, dintre care nu mai puțin de 12 echipe din Europa. Această decizie a fost luată pentru a dinamiza turneul, întrucât de la înființare, o singură echipă de pe bătrânul continent avea dreptul să participe și mereu ea câștiga trofeul.
Sindicatul fotbaliștilor a transmis un comunicat de presă în care amintește despre calendarul extrem de încărcat al jucătorilor care ar urma să joace la Campionatul Mondial al Cluburilor. Aceștia nu ar beneficia de o perioadă de odihnă și risca accidentări care le-ar putea complica tot sezonul.
”Jucătorii și sindicatele lor au subliniat în mod constant calendarul actual al fotbalului ca fiind suprasolicitat și nefuncțional.
Cu toate acestea, FIFA, așa cum s-a evidențiat în reprezentările recente făcute de sindicatele internaționale și ligi, nu a reușit să angajeze sau să negocieze în mod semnificativ și a continuat unilateral un program de expansiune a competițiilor, în ciuda opoziției sindicatelor de jucători. Acest lucru a inclus decizia de a continua cu un nou format al Cupei Mondiale a Cluburilor FIFA, extinsă.
Noul turneu va implica participarea a 32 de cluburi și a jucătorilor lor în Statele Unite, între mijlocul lunii iunie și mijlocul lunii iulie 2025. Dacă luăm în calcul perioadele de pregătire și călătoriile, turneul este susceptibil să creeze până la șase săptămâni suplimentare de muncă, adăugate la un program deja aglomerat.
Pentru jucătorii cel mai solicitați, atât în meciurile de club, cât și în competițiile echipelor naționale, dreptul la o pauză anuală garantată a devenit practic inexistent, cu Cupa Mondială a Cluburilor FIFA.
Sindicatele jucătorilor consideră că astfel de decizii ale FIFA încalcă Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene (CFREU), fără nicio justificare serioasă. În cele din urmă, sindicatele jucătorilor cred că scopul acestei noi competiții este să crească bogăția și puterea organismului global de guvernare a fotbalului, fără o adecvată considerare a impactului asupra jucătorilor implicați sau a altor părți interesate din fotbalul profesionist”, au transmis sindicaliștii în comunicatul de presă.
UEFA:
Chelsea (Anglia)
Real Madrid (Spania)
Manchester City (Anglia)
Bayern Munich (Germania)
Paris Saint-Germain (Franța)
Inter Milan (Italia)
Porto (Portugalia)
Benfica (Portugalia)
Borussia Dortmund (Germania)
Juventus (Italia)
Atlético Madrid (Spania)
Red Bull Salzburg (Austria)
OFC:
Auckland City (Noua Zeelandă)
CONMEBOL:
Palmeiras (Brazilia)
Flamengo (Brazilia)
Fluminense (Brazilia)
TBD (necunoscut)
River Plate (Argentina)
TBD (necunoscut)
CONCACAF:
Monterrey (Mexic)
Seattle Sounders FC (Statele Unite)
León (Mexic)
Pachuca (Mexic)
CAF:
Al Ahly (Egipt)
Wydad Casablanca (Maroc)
Espérance de Tunis (Tunisia)
Mamelodi Sundowns (Africa de Sud)
AFC:
Al-Hilal (Arabia Saudită)
Urawa Red Diamonds (Japonia)
Al Ain (Emiratele Arabe Unite)
Ulsan HD (Coreea de Sud)