Sport

Campionatul Mondial de Rugby 2019 începe azi. Cine îi poate opri pe “All Blacks”? Este prima ediție din istorie la care România nu participă

20.09.2019 | 10:44
Campionatul Mondial de Rugby 2019 incepe azi Cine ii poate opri pe All Blacks Este prima editie din istorie la care Romania nu participa

Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii rugby-ului din întreaga lume. Campionatul Mondial de Rugby ia startul în Japonia, într-una dintre edițiile care se anunță cele mai echilibrate din ultimul deceniu. Din păcate, este și prima ediție a CM la care nu participă România. În urmă cu 4 ani, formidabila generație a lui Richie McCaw și Dan Carter reușea să își apere titlul în Anglia, Noua Zeelandă devenind atunci singura națiune cu trei titluri mondiale și prima care reușește să își apere trofeul. Neo-zeelandezii sunt favoriți și în acest an, însă vor avea partea de opoziție puternică din partea rivalilor din cele două emisfere. Competiția se vede în direct pe TVR. 

Campionatul Mondial de Rugby 2019. România, exclusă după un scandal uriaș

Este prima ediție a Campionatului Mondial de Rugby la care nu participă România. “Stejarii” au fost implicați într-un scandal uriaș după ediția Rugby Europe Championship 2018 și în urma căruia s-a decis eliminarea României de la Campionatul Mondial. Cu o etapă înainte de finalul competiției, “stejarii” aveau nevoie de un joc al rezultatelor pentru a obține locul direct calificant la turneul final.

România a pierdut, așa cum era de așteptat, meciul cu Georgia, marea forță din Rugby Europe Championship, însă mergea la Mondiale dacă Belgia învingea Spania. Doar că la meciul Belgiei a fost delegat un arbitru român, Vlad Iordăchescu. Delegarea a stârnit mari suspiciuni mai ales că era un meci de interes maxim pentru “stejari”. Pe teren a fost un măcel. Belgia a câștigat confruntarea cu 18-10, iar rugbiștii iberici l-au alergat pe teren la final pe Iordăchescu, scenele fiind halucinante, arbitrul fiind la un pas să fie linșat.

A urmat apoi un scandal uriaș în spațiul public în care se cerea rejucarea meciului, însă tot scandalul a fost înnăbușit de International Rugby Board. Echipele implicate: România, Spania și Belgia au primit depunctări după ce s-au sesizat neregularități la legitimarea și naturalizarea rugbiștilor străini. Astfel, România a fost trimisă direct pe ultimul loc în Rugby Europe Championship. De această situația a profitat Rusia, țară care va juca în meciul de deschidere, împotriva gazdei, Japonia, vineri, de la ora 13:45.

Noua Zeelandă, principala favorită! “All Blacks”, urmați de Africa de Sud și Anglia

Revenind la cel mai înalt nivel din rugby, Noua Zeelandă este favorita principală a competiției. “All Blacks” au câștigat ultimele două ediții ale Campionatului Mondial, însă în această ediție neo-zeelandezii vin cu orgoliul rănit, fiind învinși în acest an în Rugby Championship (Turneul celor 4 Națiuni din emisfera sudică) de rivalii din Africa de Sud. De altfel, Africa de Sud este a doua favorită și după mult timp, Australia nu mai este în top 5 favorite la câștigarea trofeului.

Campionatul Mondial de Rugby 2019. Cine îi poate opri pe All Blacks Este prima ediție din istorie la care România nu participă (2)
Campionatul Mondial de Rugby 2019. Cine îi poate opri pe All Blacks Este prima ediție din istorie la care România nu participă

Cotele la câștigarea trofeului: 

  1. Noua Zeelandă 2,40
  2. Africa de Sud 4,00
  3. Anglia 4,00
  4. Țara Galilor 9,00
  5. Irlanda 9,00
  6. Australia 14,00
  7. Franța 33,00
  8. Argentina 40,00
  9. Scoția 50,00
  10. Japonia 150,00

Este o competiție maraton, care durează din 20 septembrie până pe 2 noiembrie când finala se va disputa pe Stadionul Olimpic din Yokohama. Vineri, de la 13:45, la Tokyo, reprezentativa Japoniei va deschide Cupa Mondială cu Rusia, înlocuitoarea României la acest turneu final. Dacă nu ar fi existat acel scandal “stejarii” ar fi deschis a 9-a ediție a Campionatelor Mondiale de Rugby.

Grupele de la Campionatul Mondial de Rugby: 

Campionatul Mondial de Rugby 2019. Cine îi poate opri pe All Blacks Este prima ediție din istorie la care România nu participă
Campionatul Mondial de Rugby 2019. Cine îi poate opri pe All Blacks Este prima ediție din istorie la care România nu participă. FOTO: Grupele de la CM de Rugby 2019

Australia, pentru prima dată când nu este în prim plan!

De altfel, primul șoc al competiției va avea loc chiar din a doua zi a Campionatului Mondial. Noua Zeelandă joacă împotriva marii rivale, Africa de Sud, sâmbătă, pe 21 septembrie, de la ora 12:45, pe Stadionul Olimpic din Yokohama. Va fi o confruntare cu scântei între principalele favorite la trofeu. Nu este un meci decisiv pentru că, probabil, ambele formații vor merge în sferturile de finală, în timp ce Italia și Namibia se vor lupta pentru locul trei, care duce automat la ediția următoare a turneului final.

Anglia caută din nou succesul în cea mai importantă competiție de rugby la nivel global. “Trandafirul” are o grupă dificilă, de altfel, cea mai echilibrată, cu Franța și Argentina. Cele trei se vor lupta pentru calificarea mai departe, SUA și Tonga nefiind în aceste calcule.

Ce este interesant, Australia nu mai este considerată una dintre principalele favorite. Este pentru prima dată în istorie când echipa cu două titluri mondiale și finalistă la ultima ediție nu este printre principalele favorite. Totuși, “Wallabies” este cap de serie în grupă, se va califica mai departe și în meciurile eliminatorii îți dorești să eviți dubla campioană mondială.

Campionatul Mondial de Rugby 2019. Cine îi poate opri pe All Blacks Este prima ediție din istorie la care România nu participă (2)
Campionatul Mondial de Rugby 2019. Cine îi poate opri pe All Blacks Este prima ediție din istorie la care România nu participă

Cea mai echilibrată ediție a Campionatelor Mondiale?

Este interesant de văzut ce vor reuși cluburile din Turneul celor 6 Națiuni. În afară de naționala Angliei, campioană mondială în 2003, nicio altă țară europeană nu a câștigat titlul mondial. Francezii sunt ghinioniștii de serviciu, cu trei finale pierdute, Anglia a pierdut două finale și a câștigat un titlu, în timp ce Noua Zeelandă are o finală pierdută și trei titluri.

În Japonia se anunță o ediție mai echilibrată ca niciodată, Noua Zeelandă nemafiind la nivelul de acum patru și opt ani. În plus, Anglia, Irlanda sau Țara Galilor par mai puternice ca niciodată și e timpul ca una dintre aceste naționale să strălucească pe cea mai mare scenă.

  • 9 este numărul ediției la care a ajuns Campionatul Mondial de Rugby
  • 3 titluri de campioană mondială are Noua Zeelandă