News

Campionatul Mondial din 1998, ultimul turneu pentru România! Cupa adusă la Paris de Zidane şi Jacquet. Video

13.05.2018 | 12:33
Campionatul Mondial din 1998 ultimul turneu pentru Romania Cupa adusa la Paris de Zidane si Jacquet Video
Zinedine Zidane marchează în finala Campionatului Mondial din 1998

Ultima ediţie de Campionat Mondial a secolului s-a disputat în Franţa, FIFA anunţând ţara gazdă a turneului final pe 1 iulie 1992. Marocul a trebuit să se recunoască învinsă în lupta pentru organizare, ţara din nordul Africii primind şapte voturi, faţa de cele 12 obţinute de noua gazdă. Ediţia din 1998 urma să fie prima la care participau 32 de echipe, cu opt mai multe decât la turneele finale precedente.

168 de echipe s-au înscris în preliminarii, iar pentru prima dată participau ţările ex-sovietice şi ex-iugoslave. Suedia, bronzul de la ediţia din 1994, Cehia, Portugalia sau Ţara Galilor au fost marile dezamăgiri în calificări, în timp ce Ungaria a fost umilită de Iugoslavia în barajul european, scor general 1-12. Franţa şi Brazilia erau calificate din oficiu, ele fiind urmate de Nigeria, Tunisia, Maroc, Africa de Sud, Camerun, România, Norvegia, Bulgaria, Argentina, Columbia, Paraguay, Danemarca, Anglia, Austria, Spania, Olanda, Germania, Scoţia, Mexic, Coreea de Sud, SUA, Arabia Saudită, Croaţia, Italia, Belgia, Iugoslavia, Japonia, Jamaica, Chile şi Iran.

Campionatul Mondial din 1998 a produs bucurie în lumea arabă

Sistemul de desfăşurare nu a suferit schimbări prea drastice. Cele 32 de echipe au fost împărţite în opt grupe, a câte patru formaţii. Primele două clasate se calificau în optimile de finală. Spania, Bulgaria şi Belgia au fost marile dezamăgiri din faza grupelor. Primele două au făcut parte din grupa D şi erau mari favorite să se claseze în frunte, însă Nigeria şi Paraguay au fost formaţiile care au obţinut calificarea. Belgienii au ratat biletele pentru optimi, cu toate că nu au pierdut niciun meci în faza grupelor, selecţionata antrenată de Georges Leekens obţinând trei remize. Un alt rezultat surprinzător a fost victoria Iranului în faţa Statelor Unite ale Americii, scor 2-1, care a produs o mare bucurie în lumea arabă.

SUA - Iran 1-2 la Campionatul Mondial din 1998
SUA – Iran 1-2 la Campionatul Mondial din 1998

Faza optimilor de finală a adus o singură surpriză notabilă, eliminarea României în faţa Croaţiei, scor 0-1, în ultima partidă disputată de tricolori la un Campionat Mondial. Cel mai echilibrat duel a fost Argentina – Anglia, scor 2-2 la finalul celor 120 de minute. Cu David Beckham eliminat în startul celei de-a doua reprize, după o fază controversată în care Diego Simeone a fost în prim-plan, englezii au ratat calificarea la loviturile de departajare, Paul Ince şi David Batty fiind cei care au ratat. În sferturi, Croaţia a dovedit că este revelaţia ediţiei şi a eliminat Germania, scor 3-0. Brazilia a trecut de Danemarca, cu ceva emoţii, scor 3-2, în timp ce Olanda a trimis-o acasă pe Argentina, după un gol senzaţional reuşit de Dennis Bergkamp în ultimul minut al meciului. Franţa îşi continua drumul spre finala de pe Stade de France şi elimina Italia după loviturile de departajare.

Enigma Ronaldo, controversa finalei Campionatului Mondial din 1998

În careul de aşi, Olanda a sperat că va răpune şi a doua reprezentantă a Americii de Sud, Brazilia. La finalul celor 120 de minute, cele două echipe se aflau la egalitate, scor 1-1. La penalty-uri, brazilienii au avut nervii mai tari şi nu au ratat, aşa cum au făcut Phillip Cocu şi Ronald de Boer. În cealaltă semifinală, Croaţia a deschis scorul imediat după pauză prin Davor Suker, însă Lilian Thuram a ieşit în evidenţă şi a întors scorul cu două goluri marcate, singurele pe care le-a înscris pentru echipa naţională a Franţei. Selecţionata antrenată de Aime Jacquet a suferit o lovitură grea în minutul 76, când Laurent Blanc a fost eliminat, pe nedrept, după ce Slaven Bilic a acuzat o lovitură cu cotul primită de la fundaşul francez. Pe reluări s-a putut vedea cum croatul a simulat fără jenă.

Croaţia a încheiat turneul final cu medalia de bronz, învingând în finala mică pe Olanda, scor 2-1. Davor Suker, cu un gol înscris în finala mică, a devenit cel mai bun marcator al Campionatului Mondial din Franţa şi a primit un loc în echipa celor mai buni fotbalişti ai ediţiei. La o zi după meciul pentru medalia de bronz, pe 12 iulie, s-a jucat finala dintre Franţa şi Brazilia. La prima vedere, campioana mondială en-titre pornea cu prima şansă, în condiţiile în care Ronaldo reuşise un turneu final de excepţie. Starul lui Inter a suferit o criză de epilepsie chiar în seara de dinaintea finalei de pe Stade de France. În orele premergătoare meciului a apărut zvonul că fotbalistul nu va juca, însă doar cu câteva zeci de minute înainte a fost anunţată prezenţa lui Ronaldo în primul “11”. Prima repriză a fost dominată de Franţa, iar Zinedine Zidane a reuşit să marcheze de două ori în poarta lui Claudio Taffarel. După pauză, sud-americanii au sperat că vor reveni în joc, după ce Marcel Desailly a fost eliminat, pentru cumul de cartonaşe, în minutul 68. Denilson a ratat cea mai mare ocazie a selecţionatei antrenate de Mario Zagallo, mijlocaşul intrat la pauză izbind bara porţii apărate de Fabien Barthez. Emmanuel Petit a pecetluit soarta finalei în minutul 90+1, iar Franţa cucerea pentru prima oară trofeul mondial.

România, calificare fără emoţii la Campionatul Mondial din 1998

Echipa naţională a României a făcut parte din Grupa a 8-a preliminară, alături de Irlanda, Lituania, Macedonia, Islanda şi Liechtenstein. Gică Hagi şi compania au reuşit cea mai bună campanie de calificare din istoria tricolorilor, cu nouă victorii şi o remiză în cele zece meciuri jucate. În plus, selecţionata condusă de Anghel Iordănescu a reuşit să primească doar patru goluri şi să marcheze de 37 de ori.

La tragerea la sorţi pentru turneul final, România a fost cap de serie, ceea ce i-a înfuriat pe englezi. Destinul a făcut ca cele două să se întâlnească în Grupa G, unde au mai ajuns Columbia şi Tunisia. Tricolorii i-au învins pe sud-americani, scor 1-0, graţie a unui gol marcat de Adrian Ilie după o pasă fabuloasă reuşită de Gică Hagi. A urmat derby-ul grupei, cu Anglia, iar selecţionata antrenată de Glen Hoddle a trebuit să se recunoască învinsă. Cele două goluri ale tricolorilor au fost marcate chiar de jucătorii care evoluau în Premier League, Viorel Moldovan şi Dan Petrescu. Calificaţi în optimi, românii şi-au vopsit părul blond şi au remizat cu Tunisia, scor 1-1. Următorul pas a fost Croaţia, însă viitoarea câştigătoare a medaliei a bronz a fost o nucă prea tare, iar Davor Suker a marcat singurul gol al meciului din penalty, chiar în finalul primei reprize.

Lotul României la Campionatul Mondial din 1998

Dumitru Stângaciu (Kocaelispor), Dan Petrescu (Chelsea), Cristian Dulca (Rapid), Anton Doboş (AEK Atena), Constantin Gâlcă (Espanyol), Gică Popescu (Galatasaray), Marius Lăcătuş (Steaua), Dorinel Munteanu (FC Koln), Viorel Moldovan (Coventry), Gică Hagi (Galatasaray), Adrian Ilie (Valencia), Bogdan Stelea (Salamanca), Liviu Ciobotariu (FC Naţional), Radu Niculescu (FC Naţional), Lucian Marinescu (Rapid), Gabriel Popescu (Salamanca), Ilie Dumitrescu (Atlante), Iulian Filipescu (Galatasaray), Ovidiu Stângă (PSV), Tibor Selymeş (Anderlecht), Gheorghe Craioveanu (Real Sociedad), Florin Prunea (U Craiova)

România la Campionatul Mondial din 1998
România la Campionatul Mondial din 1998

Cinci curiozităţi de la Campionatul Mondial din 1998

– Ediţia din 1998 a fost prima în care FIFA a introdus regula “Golului de Aur” la un Campionat Mondial. Franţa a fost singura naţională care a beneficiat de acest avantaj, în meciul cu Paraguay din optimile de finală. Laurent Blanc a marcat, în minutul 114, golul victoriei şi al calificării în sferturile de finală.

– Said Belqola (Maroc) a fost primul arbitru african care a oficiat la o finală de Campionat Mondial. Decizia FIFA i-a luat pe mulţi prin surprindere, din moment ce Arturo Brizio Carter (Mexic) sau Hugh Dallas (Scoţia) erau mari favoriţi să conducă ultimul act al turneului final din 1998.

– Gabriel Batistuta a devenit în 1998 primul fotbalist care reuşeşte să marcheze o triplă la două ediţii de Campionat Mondial consecutive. Argentinianul a marcat câte trei goluri în meciurile cu Grecia, scor 4-0 (1994), şi cu Jamaica, scor 5-0 (1998).

– La ediţia din 1998, Brazilia a pierdut primul meci în faza grupelor, 1-2 cu Norvegia, după 32 de ani de pauză. Ultima oară când sud-americanii pierduseră în grupe se întâmplase la Campionatul Mondial, când au fost învinşi de Portugalia, scor 1-3.

– Nicolae Grigorescu a fost ultimul arbitru român care a fost prezent la un Campionat Mondial. Tuşierul a fost delegat la trei meciuri din faza grupelor (Jamaica – Croaţia 1-3, SUA – Iran 1-2 şi Spania – Bulgaria 6-1). În plus, Nicolae Grigorescu a fost şi în brigăzile din partidele Olanda – Iugoslavia 2-1 (optimile de finală) şi Franţa – Italia 4-3 după loviturile de departajare (sferturile de finală).

2.784.687 a fost numărul total de spectatori de la Campionatul Mondial din 1998