Stiri sportive

Campionatul Mondial din Rusia, evenimentul sportiv al anului 2018! Franţa a câştigat “coroana”

02.01.2019 | 18:19
Campionatul Mondial din Rusia evenimentul sportiv al anului 2018 Franta a castigat coroana

Griezmann a fost peste ultimele 11 Baloane de Aur la Mondialul din Rusia, dar n-a „prins” decât „bronzul” clasamentului celor mai buni fotbaliști din lume. Campionatul Mondial din Rusia a fost cel mai important eveniment fotbalistic din 2018.

Am avut parte de o mulțime de surprize, iar în final francezii au ridicat mult râvnitul trofeu deasupra capului după o așteptare de 20 de ani. Nu toate naționalele de top au avut parte, însă, de un Mondial reușit. Cel mai rău a pățit-o Germania.

Campionatul Mondial din Rusia, evenimentul sportiv al anului 2018! Franţa a câştigat coroana
Jucătorii Croaţiei, consolaţi de adversari

Germaniei nu-i priește în Rusia

Repartizată într-o grupă cu Suedia, Mexic și Coreea de Sud, naționala Germaniei pornea drept mare favorită la ocuparea primului loc. A fost un coșmar, însă, pentru nemți, care au încheiat grupa pe ultimul loc, cu doar 3 puncte. N-au putut învinge nici măcar Coreea de Sud în ultima etapă, națională care nu mai spera la nimic…

Doar „optimi” pentru Messi și Ronaldo

Argentina a trăit la rândul său periculos turneul final. S-a calificat cu mari emoții în faza eliminatorie, de pe locul 2 într-o grupă cu finalista Croația. În „optimi”, a dat peste Franța. A fost cel mai frumos meci de la acest turneu final, la capătul căruia francezii s-au impus cu 4-3.

Portugalia lui Cristiano Ronaldo a început tare turneul, dar în ultima etapă a grupelor a fost cât pe ce să fie eliminată de Iran. A ajuns în „optimi” în cele din urmă, acolo unde n-a avut prea multe șanse în fața Uruguayului.

Croația, greu de ucis

După ce s-au distrat în grupă, din fazele eliminatorii a început nebunia pentru croați. Au trecut la penalty-uri atât de danezi, cât și de ruși. În semifinala cu Anglia au jucat, de asemenea, 120 de minute, impunându-se în prelungiri. Oboseala atâtor emoții „prelungite” și-a spus cuvântul în finală, pierdută cu 2-4 în fața unei Franțe net suprioare.

Aur pentru „Les Bleus”

Franța a fost cea mai solidă echipă de la turneul final din Rusia. În grupe, nu a întâmpinat niciun fel de dificultate, chiar dacă scorurile nu au fost categorice. Ba, mai mult, presa i-a acuzat pe „cocoși” că au lăsat-o mai moale în ultima rundă, cu Danemarca. În urma acelui egal, ambele echipe au mers în faza optimilor de finală. Acolo, Franța a dispus cu 4-3 de Argentina, într-un meci în care Kylian Mbappe a strălucit. În „sferturi”, francezii nu au dat nicio șansă Uruguayului, care a jucat în acel meci fără Cavani. În semifinale, Belgia s-a ținut tare și a dominat Franța, însă pe tabelă scorul a fost favorabil echipei lui Deschamps: 1-0. „Cocoșii”s-au descătușat în finală, în fața unei echipe a Croației obosite și s-au impus cu 4-2.

Campionatul Mondial din Rusia, evenimentul sportiv al anului 2018! Franţa a câştigat coroana
Franţa, noua campioană mondială

Ei au fost performerii Mondialului

De la francezi, s-a remarcat întreaga echipă, în general, și Kylian Mbappe în special. La doar 19 ani, starul lui PSG a scris istorie și la finalul turneului a fost desemnat cel mai bun tânăr jucător al Mondialului. Meciul cu Argentina, în care a umilit apărarea sud-americanilor, este punctul de referință al lui Mbappe.

Luka Modric a fost ales MVP-ul turneului. Croatul și-a condus naționala spre cea mai mare performanță din istorie, iar acest fapt i-a adus de curând și Balonul de Aur.

Golgheterul turneului a fost englezul Harry Kane, cu 6 „plase”. Starul lui Tottenham a dispărut, însă, în fazele eliminatorii, unde a marcat un singur gol, împotriva Columbiei.

Torpila francezului Benjamin Pavard din partida Franța – Argentina 4-3 a fost aleasă golul turneului, în timp ce Spania a primit premiul Fair Play. Belgianul Thibaut Courtois a fost desemnat cel mai bun portar al Mondialului.

Bucuria francezilor după ce au câştigat al doilea titlu mondial din istorie
Kylian Mbappe, cel mai bun tânăr jucător de la turneul final

Ce bani s-au câștigat

Franța a luat 38 de milioane de dolari pentru câștigarea Campionatului Mondial, în timp ce Croația a încasat cu 10 milioane mai puțin din postura de finalistă. Belgia a luat 24 de milioane de dolari pentru medalia de bronz, iar Anglia, clasată pe locul 4, a plecat acasă cu 22 de milioane de dolari.

Toate echipele care au fost eliminate încă din faza grupelor s-au ales fiecare cu un bonus de 8 milioane de dolari.

Clasamente finale ale grupelor

GRUPA A
1. Uruguay 9p; 2. Rusia 6p; 3. Arabia Saudită 3p; 4. Egipt 0p.

GRUPA B
1. Spania 5p; 2. Portugalia 5p; 3. Iran 4p; 4. Maroc 1p.

GRUPA C
1. Franța 7p; 2. Danemarca 5p; 3. Peru 3p; 4. Australia 1p.

GRUPA D
1. Croația 9p; 2. Argentin 4p; 3. Nigeria 3p; 4. Islanda 1p.

GRUPA E
1. Brazilia 7p; 2. Elveția 5p; 3. Serbia 3p; 4. Costa Rica 1p.

GRUPA F
1. Suedia 6p; 2. Mexic 6p; 3. Coreea de Sud 3p; 4. Germania 3p.

GRUPA G
1. Belgia 9p; 2. Anglia 6p; 3. Tunisia 3p; 4. Panama 0p.

GRUPA H
1. Columbia 6p; 2. Japonia 4p; 3. Senegal 4p; 4. Polonia 3p.

OPTIMI DE FINALĂ
Franța – Argentina       4-3
Uruguay – Portugalia   2-1
Spania – Rusia    1-1 (3-4 pen.)
Croația – Danemarca   1-1 (3-2 pen.)
Brazilia – Mexic   2-0
Belgia – Japonia  3-2
Suedia – Elveția   1-0
Columbia – Anglia        1-1 (3-4 pen.)

SFERTURI DE FINALĂ
Uruguay – Franța 0-2
Brazilia – Belgia   1-2
Suedia – Anglia   0-2
Rusia – Croația    2-2 (3-4 pen.)

SEMIFINALE
Franța – Belgia 1-0
Croația – Anglia 1-1 (1-0 prel.)

FINALA MICĂ
Belgia – Anglia 2-0

FINALA MARE
Franța – Croația 4-2

  • 11 goluri în 3 meciuri a luat singurul fotbalist din Liga 1 Betano prezent la CM, portarul naționalei din Panama și al lui Dinamo, Jaime Penedo
  • 97% a fost gradul mediu de ocupare a tribunelor la CM din Rusia
  • 12 autogoluri au dus CM din Rusia pe primul loc all time la acest „capitol”
  • 72,5 km este recordul de… alergare la CM 2018, deținătorul fiind croatul Ivan Perisic
  • 27 este recordul de șuturi la CM din Rusia, trase de brazilianul Neymar, urmat de croatul Ivan Perisic şi brazilianul Philippe Coutinho, cu câte 22 de șuturi fiecare
  • 91,3% este procentajul-record al portarului danez Kasper Schmeichel, care a apărat 21 dintre cele 23 de șuturi trase pe poarta sa (a luat gol de la australieni în grupă, din penalty, și de la croați în „optimi”)