Sport

Campionii neștiuți ai României. Au adus zeci de medalii la cele mai neașteptate sporturi

FANATIK vă „spune” povestea unor campioni mondiali mai puțin cunoscuți, care au scris istorie pentru sportul românesc în ultimii ani și care merită să aibă parte de recunoaștere
30.09.2024 | 08:00
România este campioană mondial și multiplă medialiată la cele mai neașteptate sporturi. Sursă foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Team România a reușit un parcurs bun la Jocurile Olimpice de la Paris, unde a obținut 9 medalii: 3 de aur, 4 de argint și 2 de bronz și a încheiat pe locul 23 (din 206 țări participante, 91 medaliate) în clasamentul pe națiuni. Dar acestea nu sunt singurele performanțe pe care le-au reușit sportivii noștri. Sportul românesc are campioni mondiali la cele mai neașteptate discipline.

România, campioană mondială la cele mai neașteptate sporturi. Povestea fascinată a sportivilor despre care se vorbește mai puțin

FANATIK vă „spune” povestea celor despre care se vorbește mai puțin, dar care au muncit enorm și sunt vârfurile în sporturile pe care le practică, de la gaming, la kempo, box sau… pescuit.

ADVERTISEMENT

Flavius Biea a devenit la 34 de ani doar cel de-al cincilea campion mondial al României la box profesionist. În vara lui 2023, la Sala Polivalentă din Mioveni (!), boxierul nostru reușea să îl învingă la puncte, după un meci de 12 reprize, pe argentinianul Juan Jose Valcano și să cucerească centura de campion IBF la categoria mijlocie. Flavius Biea le-a călcat astfel pe urme campionilor mondiali Leonard Doroftei, Lucian Bute, Adrian Deaconu și Mihai Leu.

Remarcabila performanța a trecut aproape neobservată în România. N-a fost un succes „de casă” nicidecum. Flavius a fost pus la podea și numărat în repriza a 6-a, fiind dominat de adversarul său în unele momente. Sud-americanul l-a lovit involuntar și i-a spart arcada cu o lovitură de cap, însă Flavius a depășit momentele grele și a ieșit în cele din urmă triumfător. Doi dintre arbitrii-judecători i-au acordat victoria, cu 115-112 şi 116-112.

ADVERTISEMENT

Foarte puțini români au auzit, însă, de această performanță remarcabilă, deși pentru centura respectivă au luptat de-a lungul timpului nume uriașe ale boxului mondial, precum Floyd Mayweather, Oscar De la Hoya, Roberto Duran, Roy Jones Jr. ori Arturo Gatti, fostul adversar al lui Leonard Doroftei.

„Obiectivul meu cel mai important este să lupt pe MGM Grand Arena în Las Vegas, mi-am dorit de copil mic asta, tot timpul am spus că atunci mă voi numi boxer când voi lupta acolo! Dar așteptăm o ofertă pentru o luptă pentru un titlu WBC World sau IBF, WBA, WBO! Sunt sigur că va veni cât mai curând!” – Flavius Biea, campion mondial IBF

Flavius Biea are o singură înfrângere la profesionism

După un parcurs excelent în boxul amator, unde a înregistrat 298 de victorii în 316 meciuri, a cucerit 8 titluri de campion național, 3 titluri de campion european și 1 titlu mondial, precum și 1 de vicecampion al lumii, Flavius Biea a trecut la profesioniști în 2013.

ADVERTISEMENT

În 25 de meciuri, timișoreanul a obținut 24 de victorii, dintre care 10 prin KO. A pierdut un singur meci și este campion WBA Continental, cvadruplu campion IBA Intercontinental şi campion WBC Continental Latin Silver.

România, campioană mondială la… „Pas În Doi”!

La finalul lui aprilie 2024, România a mai reușit performanțe notabile la Campionatele Mondiale de Dans Sportiv, unde am cucerit un titlu mondial și unul de vicecampioni mondiali la categoria de vârstă sub 21 de ani, dansuri standard.

ADVERTISEMENT

Perechea formată din Butnaru Luca Teodor și Bidica Julia Denisa, campioni europeni en-titre, a reușit să aducă medalia de aur pentru România, tocmai la Wuhan, China. Legimitați la clubul „Pas În Doi București”, cei doi au cucerit titlul mondial la doar o lună distanță după ce au devenit campioni europeni în Spania, la Cambrils.

Vicecampionii mondiali pe ritmuri de dans sunt tot de-ai noștri

Perechea formată din Clit Șerban Constantin și Aurora Gioncada, sportivi legitimați la Clubul Sportiv Dinamo, a reușit de asemenea să obțină medalia de argint în cadrul aceleiași competiții, după ce a fost pe locul 2 și la Campionatele Europene.

La evenimentul organizat sub patronajul  Federaţiei Mondiale de specialitate – W.D.S.F. (World Dance Sport Federation) au participat perechile campioane şi vicecampioane din peste 50 de ţări de pe patru continente.

Campioni mondiali și la… Counter-Strike

Gaming-ul a luat din ce în ce mai mare avânt, iar cluburile încep să se orienteze din ce mai mult către zona de Esports. Iar rezultatele încep să se vadă. Mihai Ivan „iM” a reușit să cucerească titlul mondial la Counter-Strike, unul dintre cele mai populare jocuri all time.

Românul în vârstă de 24 de ani a scris pur și simplu istorie în gaming-ul mondial și s-a impus la Copenhaga pe 1 aprilie (fără nicio… păcăleală!) în cadrul uneia dintre cele mai importante competiții la nivel mondial. Ca să vă dați seama de nivelul atins, acest titlu echivalează cu trofeul Champions League la fotbal sau Wimbledon-ul din tenis.

Mihai Ivan a fost întâmpinat de zeci de tineri pe aeroportul Otopeni la revenirea în România, mai ales că a reușit să cucerească acest titlu mondial după ce s-a bătut cu 5.000 de concurenți din toată lumea, în condițiile în care, la 17 dintre cele 20 de Campionate Mondiale desfășurate până acum, România nici măcar nu a fost reprezentată.

„Este de nedescris feeling-ul. Bineînţeles că sunt mândru, adică pentru mine e un hobby, faptul că am reuşit să câştig «major-ul» este ceva la care nu mă aşteptam acum un an, de exemplu”, a spus puștiul idolatrizat de tineri din lumea întreagă mai mult ca fotbaliști importanți și care s-a ales și cu un cec în valoare de „numai” 500.000 de euro…

România, alte 9 medalii la Campionatele Mondiale de Ju-Jitsu

Să revenim la sporturi de contact, mai exact la arte marțiale. România s-a întors în iulie anul trecut cu un sac de medalii de la Campionatele Mondiale de Ju-Jitsu din Mongolia, de la Ulan Bator (Ulaanbaatar pe limba lor…) cu nu mai puțin de 9 medalii.

Sportivii noștri au reușit să câștige 2 titluri mondiale, 4 poziții de vicecampioni mondiali și 3 locuri 3, de bronz. România a concurat la cel mai înalt nivel în cea mai nobilă artă marțială, cu origini în Japonia, unde are un statut special.

Campioni mondiali în premieră la masculin și feminin, soț și soție

Tot la Ulan Bator s-a organizat și a 6-a ediție de Campionat Mondial Ju-Jitsu Masters 2023, unde au participat 98 de sportivi din 16 țări, iar România a fost reprezentată de 4 sportivi, care au adus toți medalii mondiale: 1 de aur, 2 de argint, 1 de bronz și locul 5 pe națiuni.

În Asia s-a mai stabilit o premieră pentru Ju-Jitsu-ul din România. Am cucerit în premieră titlul mondial la masculin și feminin la categoria Fighting Seniori, prin Ramona Lixandru de la CS Dinamo și soțul său, Viorel Lixandru, antrenor la CS Dinamo, care a reușit pentru a doua oară în carieră să cucerească titlul mondial, fiind și dublu campion european.

Genoveva Dobre și Ionuț Dobre de la C.S. Budo Seishin București  au cucerit două medalii de argint la probele Duo Mixt Adulți World Division. Alte două arginturi au fost aduse de Rinu Trașcă – Staicu (C.S. Akari București) la Fighting M2 +94 Kg Masters și Ne-Waza M3 -94 Kg Masters. El a fost și cel mai în vârstă sportiv înscris la competiție, la cei aproape 47 de ani.

Iar viitorul sună și mai bine la Ju-Jitsu! La Campionatul Mondial de Ju-Jitsu Tineret 2023 disputat la Astana (Kazahstan), România s-a întors cu nu mai puțin de 27 de medalii! Și e vorba de o competiție unde au participat peste 1.000 de sportivi din 48 de țări! „Tezaurul” României s-a mărit cu 8 medalii de aur, 5 medalii de argint și 14 medalii de bronz.

Avem campioni mondiali și la kempo. România locul 1 pe națiuni la Mondialele din primăvară

Ioana Hanaş, Karina Mihuţa şi David Sferle sunt alte trei nume necunoscute, dar care au adus glorie României la Campionatele Mondiale de kempo de la Caldas da Rainha, Portugalia, din aprilie 2023, unde au participat 2.400 de sportivi din 62 de țări. Ba, mai mult, România a reușit să termine pe primul loc în clasamentul pe națiuni cu un total de 307 de puncte, devansând țări puternice precum Spania (268 puncte) și Portugalia (116 puncte).

Ioana Hanaș a luat aurul la categoria -50 de kilograme proba submission, David Sferle la seniori +95 kilograme în proba de semi-kempo și vicecampion mondial la proba de K1 și locul 3 la submission, în timp ce Karina Mihuța s-a impus la -60 kilograme la full kempo și bronz la semi-kempo.

România a reușit o performanță extraordinară și la Campionatele Mondiale din Antalya, desfășurate în perioada 22-28 aprilie 2024. Am terminat pe primul loc în clasament, chiar înaintea gazdelor din Turcia, precum și în fața puternicelor echipe ale Tunisiei şi Algeriei.

Iată lista completă a celor 9 campioni mondiali ai României: Alina Pascu – campioană mondială Kempo, Yamato Zaharia – campion mondial MMA (71 kg), Aurel Pîrtea – campion mondial MMA (77 Kg), Yani Zaharia – campion mondial MMA (84 kg), Tolea Ciumac – campion mondial MMA (+100 kg), Bodîrlă Cătălin – campion mondial Full-Kempo (80 kg), Marvin Belecciu – campion mondial Submission (75 kg), Mirel Drăgan – campion modial Semi-Kempo (75 kg), Mihăilă Ştefan – campion mondial Semi-Kempo (80 kg).

Maria Sava, regina fitness-ului

Nu cu mult timp în urmă, mai exact în octombrie 2022, Maria Sava se încorona regina fitness-ului la Campionatele Mondiale de la Seul (Coreea de Sud). România a defilat la acea ediție și a mai adus medalii prin Mara Zidărescu (argint), Roberta Năstase (argint), Raluca Velea (argint și bronz), Lucian Popa (bronz), Narcisa Martin (bronz).

Superba blondă în vârstă de 30 de ani cucerea medalia de aur în proba de bikini la categoria de până la 160 de centimetri. Maria Sava e din Reghin și e de profesie inginer. Are aproape 40.000 de fani pe pagina oficială de Instagram.

„Ce onoare să stau pe scena mondială alături de domnul președinte al Federatiei Române de Culturism și Fitness, Gabriel Toncean și să ne simțim emoțiile reciproc, în timp ce ni se interpretează imnul României la obținerea titlului de campion mondial, pentru că până la urmă, am muncit împreună pentru rezultatul acesta, unul fără celălalt nu am fi ajuns să trăim aceste clipe unice. Sunt recunoscătoare”, a declarat sportiva.

România, campioană mondială și la pescuit în 2023

Continuăm seria performanțelor cu pescuitul sportiv. În noiembrie 2023, România devenea campioană mondială la feeder, o tehnică modernă de pescuit care duce momeală și cârligul pe fundul apei cu un momitor cu bază plată.

România a câștigat al treilea Campionat Mondial cu Method Feeder-ul, cu un total de 71,090 grame, urmată la distanță de peste… 10 kilograme de Polonia (60,480 grame) și Africa de Sud (42,470 grame). Echipa noastră a fost formată din: Ghioghiu Andrei, Szekely Dan George, Fiat Lucian, Topy Molnar și Boldor Virgil din postura de pescari, Vuculescu Bogdan – căpitan, Lazea Radu, Ciolacu Remus Catalin și Keresztesi Levi, oameni de spate.

Campioni mondiali și în 2024

Sportivii noștri au reușit să repete performanța și la Campionatele Mondiale de  Method Feeder desfășurate la Plovdiv în perioada 13-14 septembrie. România a câștigat detașat titlul pe națiuni, la mare distanță de locul doi.

Vedeta concursului a fost Bogdan, care a făcut spectacol la propriu pescuind cu bățul pe picior, câștigând titlul mondial și la individual. Horațiu nu s-a lăsat mai prejos și a intrat pe podiumul individual luând medalia de bronz

„Peste tot erai oprit și felicitat. Toți voiau șapca sau tricoul câștigătorilor. S-au legat prietenii, s-au discutat vrute și nevrute, dar mai presus de toate România a devenit un nume mare în pescuit. Dacă anul trecut România câștiga titlul în Spania, cu crap sălbatic, iată că anul acesta, în premieră, România bate națiuni puternice și la pește mic.”, a explicat Dan Szekely.

Iată numele eroilor care au reprezentat România la cel mai înalt nivel: Andrei Ghioghiu (manager lot și pescar), Doru Poiana (căpitan), Mihai Mărginean (căpitan), Bogdan Vuculescu (pescar), Serbu Horațiu (pescar), Virgil Boldor (pescar), Dan Szekely (pescar), Tudor Orga (staff) și Niculaie Silip (staff)

Locul 1 și la Mondialele de Street Fishing

Tot în luna noiembrie, s-au desfășurat la Mantova în Italia și Campionatele Mondiale de Street Fishing. Și aici România a reușit să cucerească titlul mondial. Ploile au dat mari bătăi de cap sportivilor din 12 țări, iar capturile au fost destul de rare. România a reușit, însă, să impună după ce a depășit Olanda, marea favorită. Pe locul 3 s-a clasat în mod surprinzător Republica Moldova.

Eroii pescari au fost: Ștefan Dinu – căpitan, Edmond Păun – căpitan secund, Adrian Crișu- titular, Bogdan Grosu – titular, Vlad Dumitrescu – titular, Liviu Paraschiv – titular, Vlad Panait – rezervă, Valentin Gîtlan-Rossi – rezervă, Alexandru Bucur – suport tehnic, Paul Ispas- suport tehnic.

Românii noștri au mai luat o medalie de bronz pe echipe prin Vlad Dumitrescu și Liviu Paraschiv. Sportivii mai reușiseră în 2022 să termine pe locul al treilea. În acest an, România va lupta la Paris pentru titlul mondial. Competiția se va desfășura pe Sena.

România, titlu mondial în premieră la mini-fotbal cu Alexandru Bourceanu în teren

4 noiembrie 2023, o zi altă zi istorică pentru sportul românesc. „Tricolorii” reușesc în premieră să cucerească titlul mondial la mini-fotbal, o performanță care l-a făcut mândru și pe Răzvan Burleanu, fostul șef al federației de mini-fotbal.

A fost o finală dramatică, în care România și Kazahstan au mers cap la cap, 2-2 și meciul s-a decis la loviturile de departajare, unde fotbaliștii noștri s-au impus cu 12-11. A fost nevoie de nu mai puțin de 30 de penalty-uri pentru a departaja cele două echipe! Deși eram campioni europeni de 6 ori, „tricolorii” plecaseră la începutul turneului final doar cu șansa a cincea…

Iată lotul României care a reușit această extraordinară performanță: Ionuț Neacșa, Dragoș Nițu, Laszlo Klein (portari), Vasile Pop, Mircea Popa, Andrei Balea, Mircea Ungur, Andrei Nemițanu, Vlad Mocanu, Bogdan Covaci, Andrei Ferik, Saron Chirică, Marius Balogh, Andrei Șumălan, Gabriel Dumitrașcu, Alex Bourceanu (jucători). Antrenori: Virgil Bejenaru și Laszlo Klein. Manager: Dan Ștefan Cojocaru.

România a câștigat Campionatul Mondial și la padbol

Olivian Surugiu, Victoraș Popescu, Rafael Vasile și Mihai Tiplic sunt jucătorii României care au făcut spectacol la Campionatul Mondial de padbol din Brazilia, în noiembrie 2023. În marea finală, România a trecut de Uruguay, scor 5-7, 6-2, 6-2.

Dar ce este padbol-ul totuși o să vă întrebați? Un sport inventat în Argentina în 2010 și care îmbină elemente din fotbal și din tenis, asemănător cu jocul numit popular „tenis cu piciorul”, pe care fotbaliștii în joacă în vacanțe sau practicat în copilărie și adolescență.

Doar că lucrurile sunt puțin mai complicate la un Campionat Mondial. Terenul are 10 metri lungime și 6 lățime, iar echipele sunt formate din câte doi jucători, despărțite de un fileu cu o înălțime de un metru. Sistemul de punctaj este la fel ca cel din tenis, cu game-uri și seturi. Zidurile din jur pot fi, de asemenea, folosite pentru a trimite mingea în terenul advers.

  • 9 medalii a cucerit România la Campionatele Mondiale de Ju-Jitsu
  • 9 campioni mondiali a avut România în 2024 la kempo
  • 5 campioni mondial are România în boxul profesionism
  • 2 titluri mondiale a obținut România la pescuit în 2023
ADVERTISEMENT