News

Canabisul, eliminat de pe lista substanțelor nocive! ONU i-a recunoscut proprietățile medicinale

03.12.2020 | 07:43
Canabisul eliminat de pe lista substantelor nocive ONU ia recunoscut proprietatile medicinale
ADVERTISEMENT

În urma votului exprimat de statele membre miercuri, 2 decembrie, la Viena, Organizația Națiunilor Unite a recunoscut oficial proprietățile medicinale ale canabisului și a eliminat această stupefiantă de pe lista substanțelor nocive, dând astfel undă verde uneia dintre cele mai importante schimbări ale politicii sale referitoare la droguri.

Pe ordinea de zi se afla votul celor șase recomandări ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) privind mutarea canabisului în cele patru tabele care din 1961 au clasificat plantele și derivații psihoactivi în conformitate cu pericolul lor.

ADVERTISEMENT

Prin urmare, acesta este eliminat din tabelul 4, unde se află substanțele considerate a fi cele mai periculoase, pentru a încuraja utilizarea sa în scopuri terapeutice. Consumul în scop recreativ rămâne, însă, strict interzis.

ONU recunoaște oficial proprietățile medicinale ale canabisului

Decizia de astăzi înlătură obstacolele controlului internațional, impuse încă din 1961 de Convenția unică privind substanțele narcotice, privind producerea de canabis în scopuri medico-științifice”, a declarat Marco Perduca, coordonator al campaniei „Legalizează!” în Italia.

ADVERTISEMENT

Toate statele Uniunii Europene (UE), cu excepţia Ungariei, şi multe altele de pe continentul american au format o majoritate simplă de 27 de voturi pentru ca această schimbare istorică să se poată produce.

Nu la fel de îngăduitoare au fost, însă, țările africane și asiatice, cu mici excepții precum Maroc sau India, care au salutat eliminarea canabisului de pe lista substanțelor periculoase. În total au fost 25 de voturi împotrivă şi o abţinere din partea Ucrainei.

ADVERTISEMENT

Decizia va facilita cercetările în domeniu, având în vedere că această substanță dispune de proprietăți medicinale și a avut rezultate promiţătoare în tratamentul unor boli precum Parkinson, scleroză, dureri cronice sau forme de cancer.

Până în prezent, studiile privind utilizarea sa erau posibile în mod limitat, pe fondul restricţiilor şi nesiguranţei juridice determinate de diferitele criterii aplicate în fiecare țară. Decizia ONU va stimula cu siguranță lansarea unor programe de cercetare pe scară largă a canabisului medicinal precum şi a proprietăţilor curative ale plantei.

ADVERTISEMENT

Doar 50 de state au avut până acum curajul să adopte acest tip de politici. Un exemplu grăitor este Argentina, care a decis în noiembrie să legalizeze culturile de marijuana pentru uz medicinal şi să permită vânzarea derivatelor sale în scopuri terapeutice.

ADVERTISEMENT