News

Cancelarul Austriei a demisionat. Sebastian Kurz este implicat într-un scandal de corupție

Cancelarul Sebastian Kurz este vizat într-o anchetă privind folosirea banilor publici în folosul partidului său.
09.10.2021 | 23:06
Cancelarul Austriei a demisionat Sebastian Kurz este implicat intrun scandal de coruptie
ADVERTISEMENT

Cancelarul Sebastian Kurz și-a anunțat, sâmbătă seara, demisia din fruntea guvernului de la Viena ca urmare a anchetei care-l vizează într-un dosar de corupție, informează Reuters, preluată de News.ro.

Sebastian Kurz a anunțat că îl propune ca succesor al său pe Alexander Schallenberg, un diplomat de carieră care acum ocupă funcția de ministru de Externe.

ADVERTISEMENT

Kurz neagă în continuare că ar fi încălcat legea și a spus că partidul său de centru-dreapta, ÖVP, ar trebuie să continue să guverneze cu actualul partener de coaliție, Verzii. Însă aceștia au cerut anterior ca ÖVP să desemneze un alt șef la Guvernului

În aceste condiţii voi crea condiţiile pentru a pune capăt blocajului, pentru a preveni haosul şi a asigura stabilitatea”, a declarat Kurz precizând că vrea să conducă în continuare partidul conservatorilor austrieci și chiar să preia șefia grupului parlamentar al ÖVP.

ADVERTISEMENT

Bani publici utilizați în interes de partid

Sebastian Kurz (35 de ani) este suspectat că ar fi utilizat fonduri guvernamentale pentru a cumpăra publicitate într-o publicație austriacă în schimul prezentării unor sondaje favorabile partidului său, potrivit unui comunicat al procurorilor, dat publicității miercuri, după o serie de percheziții făcute la sediul ÖVP.

Alături de Kurz, mai sunt anchetați alți nouă suspecți și trei organizații. Inițial, presa din Austria a scris că ministrul Finanţelor Gernot Blümel a cumpărat spaţii publicitare într-un tabloid, în schimbul unei acoperiri şi unor sondaje favorabile lui Kurz şi partidului acestuia, faptele având loc în perioada 2016-2018. Atunci Kurz nu era cancelar, dar făcea parte din Guvern.

ADVERTISEMENT

Secretara adjunctă a ÖVP, Gaby Schwarz, a anunţat sediul partidului a fost percheziţionat, confirmând informaţii de presă, dar a susținut că acuzațiile sunt „fabricate”.

Sebastian Kurz este la al doilea mandat de cancelar, într-o coaliție a conservatorilor cu Verzii. În primul mandat, Kurz a guvernat alături de FPÖ, partid socotit de extremă dreapta. Alianța a fist ruptă în mai 2019, tot din cauza unui scandal de corupție în care a fost implicat fostul lider al FPÖ, Heinz-Christian Strache,

ADVERTISEMENT

Acesta a fost filmat cu camera ascunsă, în 2017, în timpul unei vacanţe la Ibiza, promiţând adjudecarea unor licitaţii în schimbul unei finanţări pentru campania electorală a partidului  său.

ADVERTISEMENT