Cancelarul Austriei Karl Nehammer s-a întâlnit, vineri, la Salzburg, cu omologul său german Olaf Scholz, iar printre subiectele de discuție a fost și extinderea spațiului Schengen și securitatea frontierelor Uniunii Europene, scrie Deutsche Welle.
Nehammer a reiterat, în cadrul conferinței de presă comune, că țara sa se opune în continuare extinderii spațiului Schengen cu România și Bulgaria, afirmând că sistemul Schengen are deficiențe structurale care trebuie remediate înainte de o nouă extindere.
Șeful guvernului de la Viena a afirmat că în Austria au fost înregistrate, în 2022, peste 120.000 de cereri de azil, iar dintre acești solicitanți 75% nu fuseseră înregistrați până să ajungă în Austria, deși regulile europene impune ca migranții să fie înregistrați în prima țară a Uniunii Europene în care reușesc să ajungă.
Un jurnalist prezent la conferință i-a amintit că majoritatea migranților care cer azil în Austria au intrat în UE prin Ungaria, iar Karl Nehammer nu a respins afirmația. „Nu sunt deloc naiv – 80% dintre cei detectați în Austria și care nu sunt înregistrați, provin desigur din Ungaria. Pe de altă parte, Ungaria este vecina noastră. Vorbesc despre reducerea presiunii la granița noastră prin diverse operațiuni pe care le-am desfășurat împreună cu poliția maghiară. Mai precis polițiștii austrieci sunt în prezent la datorie în Ungaria.
Astfel am reușit să reducem această presiune într-o oarecare măsură și aceasta este calea corectă. Încă mai sunt lucruri de îmbunătățit, dar direcția e bună, după cum reiese din cifre. Acest lucru nu schimbă însă faptul că protecția frontierelor externe este o problemă majoră și aici, că există o relație de frontieră foarte intensă între Ungaria și Serbia în ceea ce privește migrația ilegală”, a răspuns cancelarul Austriei.
Cu totul alta este poziția cancelarului german Olaf Scholz, mai ales că și opinia publică din Germania pare favorabilă primirii celor două țări inclusiv din considerente economice. „Când ar trebui ca România și Bulgaria să devină membre ale spațiului Schengen? Mediul de afaceri german este mai mult decât pregătit și își dorește cu ardoare. Când credeți că se va întâmpla acest lucru?”, a întrebat jurnalistul de la postul de televiziune ZDF.
„În ceea ce privește Bulgaria și România, suntem gata să ne dăm acordul. Alții, după cum știți, au încă unele întrebări. Însă poziția germană în această chestiune este clară și întotdeauna i-am asigurat pe prietenii noștri din România și Bulgaria de acest lucru”, a răspuns Olaf Scholz.
Pe 12 iulie, Parlamentul European a adoptat, cu o largă majoritate, o rezoluție prin care Austria este condamnată din cauza veto-ului opus față de aderarea Bulgariei și României la zona Schengen, despre care PE susține că este discriminatoriu și fără fundament juridic. Rezoluția a fost adoptată cu 526 de voturi pentru, 57 voturi împotrivă și 42 de abțineri.
„Faptul că România şi Bulgaria se află încă în afara zonei de liberă circulaţie reprezintă o povară pentru întreprinderile şi populaţia din cele două ţări din punct de vedere social şi economic”, se spune în textul rezoluției.