Karl Nehammer spune că la această frontieră ar trebui ridicat un gard împotriva migranților. Cancelarul austriac a cerut chiar bani europeni, 2 miliarde de euro, pentru construcția acestor garduri de protecție.
Cancelarul Austriei a reiterat opoziția țării sale față de extinderea spațiului Schengen până când acesta nu va funcționa corespunzător.
„Trebuie să recunoaștem faptul că sistemul Schengen se confruntă cu o criză majoră. Sistemul ar trebui să însemne că nu ar trebui să existe controale la frontieră în interiorul acestui spațiu, dar realitatea este diferită.
În 2015, Germania a introdus, de asemenea, controale la frontiera cu Republica Cehă. Republica Cehă a introdus pentru prima dată controale la frontiera cu Slovacia.
Austria controlează, de asemenea, controlul de frontieră cu polițiști de frontieră, chiar dacă suntem o frontieră internă. Acest lucru conturează de facto o mare problemă pe care o putem rezolva împreună”, declarat Karl Nehammer.
La rândul său, liderul de la Sofia, Rumen Radev, a subliniat eforturile făcute de Bulgaria pentru a-și întări granița cu Turcia.
“Migrația ilegală este o provocare pentru Europa unită. Bulgaria – în apărarea securității sale naționale și în calitate de membru responsabil al UE – depune eforturi mari pentru a face față acestei provocări.
Am construit un gard de-a lungul întregii frontiere în întregime din bugetul nostru național. Diverse sisteme de supraveghere fixe și mobile sunt amplasate de-a lungul acestei frontiere, iar toate informațiile sunt agregate în centrul regional din Bezmer”, a declarat Radev.
El a subliniat că Bulgaria a intensificat nu doar securitatea la frontiere, ci și controalele în interiorul țării în cadrul luptei împotriva imigrației ilegale.
“Vreau să fie clar că ne confruntăm cu o rețea puternică și bine organizată de trafic de migranți. Aceasta are centre și sucursale în diferite țări ale UE.
Și nu puțini dintre traficanții prinși pe teritoriul nostru sunt cetățeni ai statelor membre ale UE”, a mai declarat președintele bulgar.
Radev a subliniat că înțelege pe deplin poziția lui Nehamer cu privire la veto-ul legat de Schengen, motiv pentru care, în calitate de președinte, prima sa prioritate este securitatea țării sale.
“Dar îl contrazic în legătură cu următorul aspect: faptul că Schengen nu este pe deplin funcțional în Europa Centrală nu înseamnă că Bulgaria ar trebui să rămână în afara Schengen.
Avem capacități dezvoltate și dovedim în fiecare zi că păzim frontierele externe ale UE, și mai bine decât o țară din Schengen”, este categoric șeful statului bulgar.
El a precizat că Schengen întruchipează una dintre cele mai importante valori ale UE – libera circulație – și că nu este corect ca Bulgaria și România ”să fie în afara acestui spațiu, deoarece economiile noastre sunt în pierdere”.