LIVE Actualizat 03-04-2023
13:14

Maia Sandu, primită la Palatul Cotroceni de Klaus Iohannis şi Olaf Scholz. Reuniune trilaterală România-Germania-Moldova. Video

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, efectuează luni, 3 aprilie, o vizită oficială la București. Acesta se va întâlni cu Klaus Iohannis și cu Maia Sandu.
03.04.2023 | 16:14
Maia Sandu primita la Palatul Cotroceni de Klaus Iohannis si Olaf Scholz Reuniune trilaterala RomaniaGermaniaMoldova Video
Maia Sandu, discuţii la Palatul Cotroceni cu Klaus Iohannis şi Olaf Scholz
ADVERTISEMENT
03-04-2023
13:14

Maia Sandu, la Cotroceni

Luni după amiază a ajuns la Palatul Cotroceni şi preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, ea fiind întâmpinată de Klaus Iohannis şi de cancelarul german Olaf Scholz. Anterior, Iohannis şi Scholz îşi exprimaseră sprijinul pentru Moldova, într-o conferinţă de presă comună.

Reuniunea trilaterală pe care o va găzdui Președintele României are ca obiectiv consolidarea sprijinului în toate domeniile pentru asigurarea rezilienței, a stabilității și a securității Republicii Moldova și pentru susținerea parcursului european al Republicii Moldova.

Discuțiile vor transmite un mesaj clar privind continuarea sprijinului ferm și neabătut din partea partenerilor Chișinăului, în special în condițiile în care Republica Moldova este supusă unor presiuni hibride sistematice, inclusiv unor tentative de subminare a ordinii constituționale.

03-04-2023
12:03

Olaf Scholz a reafirmat sprijinul Germaniei pentru aderarea României la Schengen: ”O spun aici, răspicat!”

Klaus Iohannis l-a primit, luni, pe cancelarul german Olaf Scholz, la Palatul Cotroceni. Cei doi lideri au susținut declarații comune de presă. Oficialul german și-a reafirmat sprijinul pentru aderarea României la Schengen.

”Germania se află ferm de partea României. Aceasta înseamnă, şi o spun şi astăzi, aici, răspicat, şi obiectivul ca România să obţină, în sfârşit, în acest an, statutul de membru deplin în spaţiul Schengen.

Ţara dumneavoastră a depus mari eforturi în acest sens, trebuie să onorăm acest lucru. L-am asigurat pe preşedintele Iohannis încă o dată de susţinerea mea în acest sens”, a declarat Olaf Scholz luni, la Palatul Cotroceni.

În replică, Klaus Iohannis a punctat faptul că România îşi îndeplineşte rolul de garant al securităţii la frontiera externă. În opinia sa, aderarea la spaţiul Schengen va consolida acest spaţiu.

”Am avut o discuţie amplă cu cancelarul Scholz cu privire la aspecte de actualitate de pe agenda europeană. Aderarea României la spaţiul Schengen este principalul nostru obiectiv.

Germania ne-a fost alături, ne-a susţinut activ şi i-am mulţumit şi astăzi domnului cancelar pentru această abordare. România îşi îndeplineşte rolul de garant al securităţii la frontiera externă, fapt recunoscut la nivel european, iar aderarea la Schengen va consolida acest spaţiu”, a afirmat liderul de la Cotroceni.

Subiectul legat de invazia rusă în Ucraina nu a lipsit de pe masa discuțiilor celor doi oficiali. Liderul de la Berlin a afirmat că regimul de la Kiev va fi sprijinit militar atât timp cât va fi nevoie.

”Avem multe puncte în comun în ceea ce priveşte temele cheie de politică europeană, externă şi de securitate. Acest lucru este valabil şi cu precădere în ceea ce priveşte atitudinea noastră faţă de agresiunea rusă împotriva Ucrainei, contrară dreptului internaţional. Am arătat acest lucru în mod ferm atunci când am vizitat amândoi Kievul, alături de Emmanuel Macron şi Mario Draghi, întâlnindu-l pe preşedintele Zelenski.

Acest simbol puternic european a fost important. La fel de important este şi faptul că vom sprijini militar Ucraina atât cât va fi nevoie. Lucrăm împreună la acest lucru“, a afirmat oficialul german, în cadrul unei declaraţii de presă comune cu preşedintele Klaus Iohannis.

03-04-2023
10:06

Olaf Scholz, primit de Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni

Președintele României, Klaus Iohannis, l-a primit luni, la Palatul Cotroceni, pe Cancelarul Federal al Republicii Federale Germania, Olaf Scholz, cu ocazia vizitei oficiale pe care acesta o efectuează în România.

De asemenea, Klaus Iohannis va găzdui o reuniune trilaterală la care va participa împreună cu Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și Cancelarul Olaf Scholz.

Vizita Cancelarului german reprezintă un moment de reconfirmare a relațiilor bilaterale excelente, cu caracter strategic, dintre România și Republica Federală Germania, care se bazează pe o prietenie tradițională, relații istorice și interumane extinse, precum și pe interesul comun în ceea ce privește securitatea europeană în contextul actual dificil generat de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Olaf Scholz întreprinde luni, 3 aprilie, o vizită oficială în România. Cancelarul Germaniei va purta discuții cu cei mai importanți lideri din București: Klaus Iohannis, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu.

Olaf Scholz, vizită oficială în România

La ora 12.30, preşedintele Klaus Iohannis îl va primi, la Palatul Cotroceni, pe cancelarul Republicii Federale Germania, Olaf Scholz, informează Administraţia prezidenţială într-un comunicat.

ADVERTISEMENT

Tot în cursul acestei zile, şeful statului român va fi gazda unei reuniuni trilaterale la care va participa împreună cu preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, şi cancelarul Olaf Scholz. La ora 16.00, cei trei lideri vor susține declarații comune de presă.

Din anunțul Administraţiei Prezidenţiale aflăm că discuţiile dintre Klaus Iohannis şi Olaf Scholz se vor concentra pe dezvoltarea cooperării româno-germane. Nu vor lipsi de pe masa întrevederii subiecte legate de dinamizarea schimburilor economice şi a investiţiilor.

ADVERTISEMENT

Este cunoscut faptul că Germania este cel mai important partener comercial al ţării noastre şi al doilea investitor în economia românească. De asemenea, se va urmări asigurarea unei coordonări strânse în cadrul UE şi NATO, a precizat sursa citată.

Iohannis și Scholz vor mai discuta despre procesul de aderare a României la spaţiul Schengen, măsurile pentru sprijinirea Ucrainei şi Republicii Moldova, asigurarea competitivităţii economiei europene, securitatea energetică, schimbările climatice şi tranziţia verde.

ADVERTISEMENT

Cum era de așteptat, securitate generată de invazia Rusiei în Ucraina nu va lipsi din dialogul de luni. Cooperarea româno-germană în domeniul apărării pentru a consolida postura de descurajare pe Flancul Estic al Alianţei Nord-Atlantice şi pentru a întări securitatea regiunii Mării Negre se mai numără printre teme.

Olaf Scholz, întâlniri cu Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu

Cu ocazia deplasării de luni, cancelarul Scholz va fi primit cu onoruri militare de premierul Nicolae Ionel Ciucă. Oficialul german va purta un dialog și cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu. Va avea loc și o întâlnire cu reprezentanţi ai minorităţii germane din România.

ADVERTISEMENT

”Vizita cancelarului federal Olaf Scholz subliniază importanţa semnificativă a relaţiilor noastre bilaterale cu România. Ele sunt mai apropiate şi mai de încredere ca niciodată.

Prin această vizită, transmitem împreună cu partenerii noştri români un semnal important al unităţii Europei. Totul în aceste vremuri dificile ale războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

Pe lângă o serie de teme bilaterale, discuţiile se vor axa pe sprijinul şi solidaritatea cu Ucraina şi cu Republica Moldova. Aş dori să mulţumesc României, partenerul şi prietenul nostru apropiat, pentru sprijinul şi disponibilitatea de a ajuta Ucraina şi Republica Moldova”, a precizat ambasadorul Germaniei în România, Peer Gebauer, citat de Agerpres.

ADVERTISEMENT