Boala care ucide tot mai mulţi oameni în tăcere. Efectele unui viciu des întâlnit

Despre fumat şi efectele sale nocive s-au scris tomuri întregi, s-au prezentat mii de filmuleţe şi, de câţiva ani încoace, pachetele de ţigări sunt inscripţionate cu mesaje şi imagini...
09.08.2017 | 00:03
Boala care ucide tot mai multi oameni in tacere Efectele unui viciu des intalnit

Despre fumat şi efectele sale nocive s-au scris tomuri întregi, s-au prezentat mii de filmuleţe şi, de câţiva ani încoace, pachetele de ţigări sunt inscripţionate cu mesaje şi imagini înfricoşătoare, dar care nu au avut darul de a fi redus semnificativ numarul celor impatimiti de tutun, indiferent de varsta. Si, in tacere, pentru ca plamanul nu doare, fumatul isi indeplineşte latura sa oribilă, de a îmbolnăvi grav, de multe ori incurabil, organismul uman.

Anual, în Bucureşti, pentru 1.000 de oameni cu vârste cuprinse între 40 şi 45 de ani se confirmă diagnosticul cel mai sumbru. Pentru că drumul de la spital spre casă înseamnă de cele mai multe ori condamnarea la moarte, medicii îi sfătuiesc întotdeauna să nu vină singuri la rezultat. Bineînţeles, mult mai înţelept ar fi fost să nu se ajungă aici, dar patima fumatului e una de care te desparţi cu mare greutate.

Cancer pulmonar. Plămânul nu mai poate fi reparat

De obicei, bolnavii vin la doctor în stadii foarte avansate, pentru că plămânul nu doare, iar simptomele sunt vagi. O fac, de regulă, atunci când incep să resimtă o oboseală excesivă, imposibilitatea de a mai face eforturi pe care altădată le făceau cu uşurinţă. Plus că în ziua de astăzi, tinerii sunt obişnuiţi să fie obosiţi, aleargă mai mult, mai ales cei de 35-40 de ani care sunt în focul afirmării.

Majoritatea ajung la medic în stadii avansate ale bolii, când mai au puţine sau nu mai au deloc opţiuni. Abia atunci încep regretele că nu au avut puterea de a se opri la timp şi, brusc, descoperă cât de importantă a devenit viaţa pentru ei. Problema este că doctorii nu pot face minuni şi până la urmă există un proverb care spune totul: “Cum îţi aşterni, aşa dormi”.