News

Cancerul, depistat cu patru ani înainte de apariția simptomelor de un grup de cercetători chinezi

22.07.2020 | 20:11
Cancerul depistat cu patru ani inainte de aparitia simptomelor de un grup de cercetatori chinezi
ADVERTISEMENT

Un nou tip de test de sânge poate detecta celulele canceroase cu până la patru ani înainte de apariția primelor simptome ale bolii. Noul tip de test, intitulat PanSeer, a detectat cancerul la 95% dintre persoanele testate care nu aveau simptome, dar mai târziu au fost diagnosticate, scrie The Guardian.

Am demonstrat că cinci tipuri de cancer pot fi detectate printr-un test de sânge bazat pe metilarea ADN-ului cu până la patru ani înaintea diagnosticării convenționare”, au scris cercetătorii chinezi în raportul de cercetare publicat în revista Nature Communications.

ADVERTISEMENT

Autorii au precizat că testul de sânge, din categoria așa-numitelor  biopsii lichide, nu poate prezice îmbolnăvirea cu cancer, ci mai degrabă detectează formațiunile canceroase înainte ca metodele clasice să o poată face.

Celulele canceroase, descoperite în sânge cu ani înainte de boală

Praactic, testul identifică ADN-ul tumorii în plasma sângelui pe baza unor indicatori numiți grupuri de metil. Studiul a utilizat mostre de plasmă de la subiecți din China, colectate în perioada 2007-2014.

ADVERTISEMENT

Astfel, au fost utilizate 414 mostre de la persoane care nu au făcut cancer cel puțin cinci ani  de la momentul recoltării sângelui și 191 de mostre de la persoane care au fost diagnosticate cu cancer stomacal, colorectal, hepatic, pulmonar și esofagian în termenul de cinci ani de la recoltare. Alte 223 de mostre au fost utilizate de la persoane care aveau deja cancer la momentul când mostra de sânge a fost luată.

Testul PanSeer a indentificat cancerul la 88% dintre cei care fuseseră deja diagnosticați și la 95% dintre cei care nu  aveau un diagnostic, dar au dezvoltat boala ulterior. Cei care nu aveau cancer și nici nu a făcut boala în următorii cinci, testul a avut o acuratețe de 96%.

ADVERTISEMENT

Studiul are și unele limitări precizate de cercetătorii chinezi: numărul de mostre este relativ mic, iar stocarea lor nu s-a făcut în condiții optime întotdeauna existând preocupări legate de o posibilă contaminare. De asemenea, testul nu poate indetificate tipul de cancer pe care o persoană îl va face, ci doar prezența celulelor canceroase.

Totuși, studiul este văzut de experți ca un pas înainte în detectarea foarte timpurie a cazurilor de cancer. ”Testul PanSeer a obținut rezultate inițiale încurajatoare. Testul este capabil să detecteză cancerul prin mostre de sânge luate cu ani înainte diagnosticului. Acestea însă sunt rezultate preliminare care trebuie validate prin studii de amploare mai mare”, a declarat Samantha Harrison, oncolog la Cancer Research UK.

ADVERTISEMENT
Tags: