News

Când a apărut Covid-19 de fapt? “Virusul circula pe scară largă încă din decembrie!”

16.02.2021 | 07:00
Cand a aparut Covid19 de fapt Virusul circula pe scara larga inca din decembrie
ADVERTISEMENT

Anchetatorii Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), care analizează originile coronavirusului din China, ar fi găsit dovezi că focarul original din Wuhan din decembrie 2019 a fost mult mare decât se credea anterior.

Peter Ben Embarek, investigatorul principal al misiunii OMS, a declarat că misiunea a găsit mai multe dovezi ale răspândirii mult mai ample a virusului în 2019, și a stabilit pentru prima dată că în Wuhan exista deja în decembrie 2019 peste o duzină de tulpini ale virusului.

ADVERTISEMENT

Echipa de investigatori OMS a mai solicitat Beijingului să permită testări suplimentare pentru a determina dacă noul virus s-a răspândit mai devreme decât se știa anterior.

„Virusul circula pe scară largă în Wuhan în decembrie”

Apariția greoaie a informațiilor detaliate după mult așteptata călătorie a OMS în China se adaugă la îngrijorările exprimate de alți oameni de știință care studiază originile bolii, că virusul s-ar fi putut răspândi în China cu mult înainte de primul diagnostic oficial la mijlocul lunii decembrie 2019.

ADVERTISEMENT

Ben Embarek, care tocmai s-a întors în Elveția din Wuhan, a declarat pentru CNN: „Virusul circula pe scară largă în Wuhan în decembrie, ceea ce reprezintă o constatare nouă”.

Epidemiolog și specialist OMS în materie de siguranță alimentară, el a adăugat că echipei i-au fost prezentate de către oamenii de știință chinezi 174 de cazuri de coronavirus din Wuhan și din împrejurimi din decembrie 2019. Dintre acestea, 100 au fost confirmate prin teste de laborator, a spus el, și alte 74 prin diagnosticul clinic al simptomelor pacientului.

ADVERTISEMENT

Ben Embarek a mai declarat că este posibil ca numărul mai mare de cazuri cel mai probabil severe, care au fost observate de medicii chinezi la început să însemne că boala ar fi putut afecta peste 1.000 de persoane în Wuhan în decembrie.

„De atunci nu a mai fost făcută nicio modelare”, a spus el. “Dar știm … în mare … că din populația infectată, aproximativ 15% ajung la cazuri grave, iar marea majoritate sunt cazuri ușoare”.

ADVERTISEMENT

Ben Embarek a declarat că misiunea – care a inclus 17 oameni de știință de la OMS și 17 chinezi – a extins tipul de material genetic al virusului pe care l-au examinat din cazurile timpurii de coronavirus. Acest lucru le-a permis să se uite la probe genetice parțiale, nu doar la cele complete, a spus el.

Ca urmare, au reușit să adune pentru prima dată 13 secvențe genetice diferite (variante) ale virusului SARS-CoV-2 din decembrie 2019. Secvențele, dacă ar fi examinate în corelație cu date mai largi ale pacienților în China în 2019, ar putea oferi indicii valoroase despre geografie și momentul apariției focarului înainte de decembrie.

“Unele dintre secvențe sunt legate de piețe … Unele nu sunt legate de piețe”, inclusiv piața de fructe de mare Huanan din Wuhan, despre care se crede că a jucat un rol în prima răspândire a virusului. „Acesta ceea ce am descoperit ca parte a misiunii noastre … parte a interacțiunii pe care am avut-o cu toții împreună”, a mai spus Ben Embarek.

90 de pacienți cu simptome similare COVID, spitalizați în octombrie 2019

Aproximativ 90 de persoane au fost spitalizate cu simptome asemănătoare celor ale COVID-19 în centrul Chinei în cele două luni înainte ca boala să fie identificată oficial pentru prima dată la Wuhan la sfârșitul anului 2019. Anchetatorii OMS spun că au presat Beijingul pentru a permite teste suplimentare pentru a determina dacă noul virus se răspândea mai devreme decât se știa anterior.

Autoritățile chineze au efectuat teste de anticorpi la aproximativ două treimi dintre acești pacienți în ultimele luni, potrivit anchetatorilor, și au declarat că nu au găsit nicio urmă de infecție cu virusul. Dar membrii echipei OMS au declarat că anticorpii ar fi putut scădea la niveluri nedetectabile de la infectare și până acum.

“Sunt necesare studii suplimentare”, a spus Peter Ben Embarek, citat de The Wall Street Journal.

Membrii echipei au precizat că au cerut Chinei să efectueze teste mai amănunțite pe probele de sânge colectate în toamna anului 2019 în jurul provinciei Hubei, unde se află orașul Wuhan, pentru a căuta dovezi despre momentul în care virusul a circulat pentru prima dată. Autoritățile chineze au susținut că nu au obținut încă permisiunile necesare pentru a testa probe, dintre care multe sunt deținute în bănci de sânge.

Dezvăluirile Chinei către OMS ridică întrebări cu privire la posibilitatea ca maladia COVID-19 – care a ucis acum peste 2,3 milioane de oameni – să se fi răspândit deja în China încă din octombrie 2019, iar detectarea sa mai devreme să fi putut ajuta la limitarea focarului înainte ca acesta să devină o pandemie.

Beijingul susține că primul pacient identificat în China a dezvoltat simptome pe 8 decembrie 2019.

China a încercat în repetate rânduri să transmită că a reușit să lichideze cu succes un focar care a început în altă parte. Miercuri, un purtător de cuvânt al ministerului de externe chinez a repetat afirmația Beijingului că există semne ale răspândirii virusului în alte țări, inclusiv în SUA, în a doua jumătate a anului 2019 și a îndemnat OMS să investigheze.

Circulația virusului încă din octombrie, o explicație pentru cazurile din Europa și SUA din noiembrie și decembrie 2019

Dacă cele 90 de cazuri ar include infecții cu COVID-19, ar putea ajuta la explicarea cazurilor suspecte de coronavirus despre care cercetătorii cred că au existat în Europa și, eventual, în SUA în noiembrie și decembrie 2019.

Potrivit unui studiu recent, cercetătorii italieni au găsit dovezi ale infecției COVID-19 la un băiat de 4 ani din zona Milano care a fost tratat pentru simptome respiratorii și vărsături la 30 noiembrie 2019. Cercetătorii au descoperit că ARN corespunde exact cu o parte din virusul care produce COVID-19 în timp ce se testează retrospectiv o probă de la băiat, împreună cu probe de la alți pacienți.

S-ar putea să fi existat și câteva cazuri de COVID-19 în SUA încă din decembrie 2019, cu săptămâni înainte de primul caz confirmat din SUA din 19 ianuarie 2020.

Cercetătorii au descoperit o posibilă infecție SARS-CoV-2 în zeci de probe de sânge care au fost salvate pentru cercetare. Nu este clar câți au contractat noul virus. Este mai probabil ca agentul patogen să fi circulat în altă parte și să fie fost importat în SUA, decât să provină de acolo, au spus cercetătorii.

Mulți oameni de știință sunt deja convinși că maladia COVID-19 circula de ceva timp înainte de a se produce suficiente cazuri simultan în Wuhan pentru a fi detectate.

Un studiu de modelare din toamna anului trecut efectuat de cercetători de la Universitatea din Arizona și Universitatea din California din San Diego a sugerat că virusul ar fi putut fi prezent la niveluri scăzute în Hubei încă de la jumătatea lunii octombrie 2019.

Virusul s-a răspândit, cel mai probabil, de la un animal

Echipa OMS a declarat că virusul s-a răspândit cel mai probabil de la un liliac la un alt animal și apoi la oameni și nu dintr-un laborator. Ei au susținut, de asemenea, că virusul ar fi putut intra în China dintr-o altă țară, posibil prin intermediul produselor congelate importate din alte regiuni, cum ar fi Asia de Sud-Est.

Guvernul chinez a negat că virusul ar fi putut proveni dintr-un laborator din Wuhan, o posibilitate pentru care administrația Trump a spus anterior că există dovezi substanțiale, dar nedivulgate. Beijingul, la rândul său, a susținut că agentul patogen ar fi putut intra în China prin intermediul alimentelor congelate importate.

ADVERTISEMENT