News

Când a apărut noul coronavirus în lume. Geneticienii au anunțat o nouă dată

06.05.2020 | 07:39
Cand a aparut noul coronavirus in lume Geneticienii au anuntat o noua data
ADVERTISEMENT

Când a apărut noul coronavirus în lume? Este o întrebare la care mulți încearcă să afle răspunsul și să știe momentul în care Covid-19 a început să facă victime la nivel planetar. Un studiu recent dă peste cap multe calcule.

Când a apărut noul coronavirus în lume. Geneticienii au anunțat o nouă dată

Despre ”virusul chinezesc” s-a scris mult și s-a pus ca dată de apariție decembrie 2019: China. Ei bine, există studii recente care anulează o serie din informațiile pe care le știam și spun că boala circula în Europa înainte de descoperirea sa de la Wuhan.

ADVERTISEMENT

Astfel, o analiză genetică recentă a virusului care provoacă Covid-19 prelevată de la mai mult de 7.600 de pacienți din întreaga lume arată că circulă la oameni încă de la sfârșitul anului trecut și trebuie să se fi răspândit extrem de rapid după prima infecție, notează CNN.

O serie de cercetătorii din Marea Britanie au analizat mutațiile suferite de noul coronavirus și au găsit dovezi de răspândire rapidă încă de la finele anului 2019.

ADVERTISEMENT

“Virusul se schimbă, dar acest lucru în sine nu înseamnă că se înrăutățește”, a declarat pentru sursa citată, cercetătorul în genetică, Francois Balloux, de la University College London Genetics Institute.

Și-au câștigat oamenii imunitatea la Covid-19?

Fiind deja de așa lungă vreme în comunitate, noul virus ar fi putut deja infecta 10% din populație, ceea ce ar înseamna că unii au deja imunitate. La această concluzie au ajuns britanicii.

ADVERTISEMENT

Balloux și colegii săi britanici au extras secvențe virale dintr-o bază de date globală uriașă pe care oamenii de știință din întreaga lume o folosesc pentru a partaja date. După ce au observat probe prelevate în momente diferite și din diferite locuri, aceștia au spus ele indică faptul că virusul a început să infecteze oamenii la sfârșitul anului trecut.

Aceasta este o veste proastă. Unii medici au sperat că virusul circulă timp de mai multe luni și ar putea să fi infectat în liniște mult mai multe persoane decât s-a raportat.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, aceasta ar oferi speranța că poate exista o imunitate deja construită în unele populații.

“Toată lumea spera la asta. La fel și eu, deoarece cel puțin 10% din populație ar fi putut avea deja expunere la coronavirus”, a mai spus Balloux.

ADVERTISEMENT