Când s-a ținut pentru prima dată parada militară de 1 decembrie la Arcul de Triumf? Manifestațiile armatei române au devenit o adevărată tradiție, însă obiceiul are o vechime considerabilă.
Ziua Națională a României nu a fost mereu sărbătorită pe 1 decembrie. De fapt, această data a fost aleasa după 1990. Până atunci, comuniștii atribuiseră acest rol zilei de 23 august. În timp ce, în perioada monarhiei, era vorba de 10 mai.
Anul acesta, însă, are loc și o premieră istorică. Românii sunt chemați și la paradă militară, dar și la vot. Deja de 147 de ani, există tradiția organizării paradei în zona Arcului de Triumf din București.
Obiceiul pornește de la care a avut loc după victoria din Războiul de Independență din 1877-1878, dar are rădăcini mai vechi, încă din 1846. Cu prilejul vizitei domnitorului Moldovei, Mihail Sturza, omologul său din Țara Românească, Gheorghe Bibescu, a dat dispoziție pentru ridicarea primei versiuni a monumentului, notează voluntaripentrupatrimoniu.turismistoric.ro.
Totodată, succesul românilor în Războiul de Independență din 1877-1878 a fost un prilej de a construi un alt monument similar celui precedent. La finalul conflictului, trupele care au participat au defilat sub Arcul de Triumf ridicat la acea vreme.
Parada militară de 1 decembrie, de la Arcul de Triumf, a devenit pe parcursul anilor un obicei. Cu prilejul celor 40 de ani de domnie ai Regelui Carol I, în 1906, dar și ca urmare a victoriei obținute în Primul Război Mondial, autoritățile au decis că este necesară construirea unui monument similar.
Însă, construcția din 1918 era făcută din materiale de scurtă durată, care au făcut ca monumentul să se destrame la prima ploaie. În 1922, în timpul mandatului lui Matei Gheorghe Corbescu ca primar al Bucureștiului, autoritățile au organizat o paradă grabndioasă pentru a sărbători Marea Unire.
Primarul a propus ridicarea unui Arc de Triumf temporar, din lemn. În același an, cu ocazia încoronării Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria ca suverani ai României Mari la Alba Iulia, comisia responsabilă cu organizarea evenimentelor a decis construirea unui Arc de Triumf permanent, pe șoseaua Kiseleff, pe baza planurilor arhitectului Petre Antonescu.
În grabă, scheletul a fost turnat din beton armat, dar basoreliefurile exterioare au fost realizate din ipsos, astfel că locul în care avea loc adesea câte o paradă militară, s-a deteriorat din nou.
În 1932, s-a luat decizia înlocuirea basoreliefurilor deteriorate cu altele permanente, din piatră. S-a utilizat piatră provenită din toate regiunile istorice ale României, granit de Deva, prelucrat în stil clasic, iar ca model a fost ales Arcul de Triumf din Paris.
Pe 1 decembrie 1936, când Ziua Națională era sărbătorită pe 10 mai, a avut loc inaugurarea Arcului de Triumf, în prezența regelui Carol al II-lea, a Reginei Maria și a Regelui Mihai.
După Revoluția din 1989, paradele militare au fost relocate în apropierea Arcului de Triumf, deoarece acest monument fusese construit pentru a omagia eroii care au luptat pentru Marea Unire din 1918. Totodată ziua de 1 Decembrie a fost desemnată ca noua Zi Națională a României.