Life

Când a fost împodobit primul brad la Crăciun și cine este, de fapt, Moș Crăciun. Dezvăluirile istoricilor

Moș Crăciun nu este, de fapt, personajul pe care îl cunosc și îl așteaptă toți copiii. De ce a fost acceptat în creștinism.
24.12.2024 | 10:24
Cand a fost impodobit primul brad la Craciun si cine este de fapt Mos Craciun Dezvaluirile istoricilor
Cine a fost, de fapt, Moș Crăciun. Sursa foto: colaj Fanatik

Specialiștii spun că Moș Crăciun a fost, de fapt, un zeu arhaic, nu un personaj de poveste, așa cum îl știu toți copiii din zilele noastre. Conform acestora, zeitatea păgână a fost întâlnită inclusiv la daci.

Cine este, de fapt, Moș Crăciun

Moș Crăciun este așteptat de toți copiii între noaptea dintre 24 și 25 decembrie. În creștinism, acest personaj a fost introdus prin două teorii. Una dintre ele presupune că acest personaj, Crăciun, a adăpostit-o pe Fecioara Maria la Betleem, chiar înainte ca aceasta să nască.

A primit-o în faimoasa iesle, acolo unde Iisus Hristos a venit pe lume. De atunci, el împarte daruri copiilor, în semn de sărbătoare. O altă variantă sugerează că Moș Crăciun ar fi fost, de fapt, un cioban rău la suflet care a refuzat să o primească pe Fecioara Maria la stâna sa, lăsând-o astfel fără adăpost pentru nașterea lui Iisus.

Însă, Maica Domnului a fost primită în secret de soția ciobanului. Furios, Crăciun i-ar fi tăiat mâinile femeii, dar Fecioara Maria a săvârșit o minune și i-a lipit mâinile înapoi. Această minune l-a schimbat pe Crăciun, iar de atunci el împarte cadouri celor nevoiași.

Se crede că sărbătoarea Crăciunului creștin a fost introdusă după secolul al V-lea d.Hr., ca o continuare a sărbătorii Sfântului Nicolae, asociată cu Nașterea Domnului. Totuși, specialiștii susțin că personajul Crăciun nu are legătură cu creștinismul, fiind adoptat pentru a face tranziția de la păgânism la religia creștină. În realitate, Crăciun a fost o zeitate păgână, un idol indo-european din Epoca Bronzului, care poate avea mai mult de 4500 de ani.

Conform lui Romulus Vulcănescu, Moș Crăciun este o zeitate arhaică indo-europeană, o întruchipare a unui strămoș mitic, asemănător unui creator al lumii. „Imaginea mitică de semizeu a Bătrânului Crăciun oscilează între aceea a unei semidivinităţi arhaice şi semidivinităţi creştinizate.

Ca semidivinitate arhaică este înfăţişată printr-un strămoş de o vârstă nedeterminată pe chipul căreia timpul a încremenit o fizinomie de mască milenară”, scria Vulcănescu în „Mitologie română”, conform adevarul.ro. 

Personajul îndrăgit de copii în zilele noastre, prezent în mitologia dacă

Crăciun, acest personaj sacru prezent în mitologiile indo-europene, ar fi fost și parte din panteonul dacic. El ar fi reprezentat un „moș”, adică un strămoș, o zeitate arhaică ce menținea echilibrul elementelor pe pământ, fiind un stăpân al timpului și al vremurilor.

„Crăciun este o făptură sacră care simbolizează prin excelenţă tipul creator, ceea ce romanii numeau tempus factum în care toate se făceau şi desfăceau. În mitologia geto-dacă este posibil să fi fost reprezentat printr-un strămoş care simboliza echilibrul elementelor în stadiul facerii lor, al începutului procesului celor necreate şi nedate în vileag. Pe pământ marchează hierofania timpului sacru în solstiţiul de iarnă”, a dezvăluit Vulcănescu.

Potrivit etnografului Petru Caraman, Crăciun era un zeu solar, vechi și comun popoarelor indo-europene, cu trăsături de creator și stăpân al focului. Această zeitate, asociată cu puterea focului, evocă imaginea unui făurar ce creează prin foc, aducând aminte de divinități din Epoca Bronzului.

Pe de altă parte, bradul de Crăciun, un obicei păgân, reprezenta, după cum spunea Vulcănescu, un mod de consacrare a unui arbore special în tradiția germană. Această practică a ajuns în Principatele României pe filieră germană, iar primul brad de Crăciun a fost împodobit în 1866 pentru principele Carol I, în același timp cu instaurarea dinastiei de Hohenzollern.

Tags: