Când a mai fost Bucureştiul teren neutru în cupele europene! De ce Steaua Roşie Belgrad – Lyon s-a jucat pe “Cotroceni”. Video

SPECIAL FANATIK
Razvan Nicolae   
în Champions League
23/02/2021, 12:52
Când a mai fost Bucureştiul teren neutru în cupele europene! De ce Steaua Roşie Belgrad – Lyon s-a jucat pe “Cotroceni”. Video SPECIAL FANATIK
Când a mai fost Bucureştiul teren neutru în cupele europene! De ce Steaua Roşie Belgrad - Lyon s-a jucat pe "Cotroceni"

Bucureştiul a devenit gazdă a unui meci din optimile de finală ale Ligii Campionilor, după ce Atletico Madrid – Chelsea a fost mutat pe Arena Naţională. Nu este prima oară când capitala devine teren neutru pentru un duel din cupele europene, iar FANATIK îţi prezintă povestea meciului Steaua Roşie Belgrad – Lyon, disputat pe “Cotroceni”.

Sezonul 1998-1999 a fost unul modest pentru echipele din România în cupele europene. Steaua, Rapid, FC Argeş şi Oţelul au părăsit rapid competiţiile în care au fost angrenate, astfel că nu am avut nicio reprezentantă în turul 2 al Cupei UEFA.

Cu toate acestea, Bucureştiul a fost gazdă a unui meci din turul 2 al Cupei UEFA, astfel că românii au putut să vadă la lucru o fostă campioană a Europei, Steaua Roşie Belgrad, şi una dintre echipele care aveau să facă istorie în Franţa, Lyon.

Motivul pentru care meciul Steaua Roşie Belgrad – Lyon s-a jucat la Bucureşti

Steaua Roşie Belgrad – Lyon, meci din turul 2 al Cupei UEFA din sezonul 1998-1999, ar fi trebuit să se joace în capitala Iugoslaviei, însă UEFA a mutat partida la Bucureşti cu şase zile înaintea disputării. NATO ameninţa cu atacuri aeriene asupra mai multor ţinte din Iugoslavia, în contextul conflictului din Kosovo, astfel că forul continental a decis ca meciul să fie mutat pe teren neutru.

Dinamo a fost primul club care şi-a oferit terenul pentru disputarea partidei, însă arena “câinilor” avea un mare dezavantaj pe atunci, lipsa instalaţiei de nocturnă. Astfel, Steaua Roşie Belgrad şi Lyon s-au duelat, în manşa tur, pe stadionul “Cotroceni”.

Pe 22 octombrie 1998, cu tribunele pline pe “Cotroceni”, Steaua Roşie Belgrad şi Lyon au readus cupele europene la Bucureşti. Iugoslavii au fost cei care au deschis scorul, după ce Dalibor Skoric a executat perfect o lovitură de la 11 metri, în minutul 59.

Lyon a întros scorul, după golurile marcate de Marco Grassi şi Frederic Kanoute, cel care avea să scrie mai apoi istorie cu Sevilla. În partida retur, francezii s-au impus cu 3-2, după un meci spectaculos, iar Steaua Roşie Belgrad părăsea Cupa UEFA după turul al doilea.

Noua tulpină de COVID-19 a dat peste cap programul cupelor europene

Noua tulpină de COVID-19 şi interdicţiile impuse la nivel europen au făcut ca mai multe meciuri din cupele europene să se dispute pe teren neutru. Prima partidă care a avut de suferit a fost RB Leipzig – Liverpool 0-2, care s-a jucat pe stadionul “Puskas Arena” din Budapesta.

Tot la Budapesta se va disputa şi meciul Borussia Monchengladbach – Manchester City, în timp Atletico Madrid – Chelsea se va juca marţi, de la ora 22:00, pe Arena Naţională. Mai mult ca sigur, manşele retur ale acestor partide s-ar putea disputa tot pe teren neutru.

Patru partide din 16-imile de finală ale Europa League s-au jucat pe teren neutru din cauza interdicţiilor apărute din cauza pandemiei de coronavirus.

  • Wolfsberger – Tottenham 1-4 (Budapesta)
  • Real Sociedad – Manchester United 0-4 (Torino)
  • Benfica – Arsenal 1-1 (Roma)
  • Molde – Hoffenheim 3-3 (Villarreal)
Închide ×