News

Când ajunge în România ciclonul european. Pe continent face deja prăpăd

Un ciclon european se apropie de România. Este vorba despre un fenomen extrem, care aduce ploi, vânt puternic și descărcări electrice.
19.05.2024 | 09:38
Cand ajunge in Romania ciclonul european Pe continent face deja prapad
Ciclonul european face deja ravagii pe continent / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT
19-05-2024
09:24

Mihai Huștiu, ANM: ”Vor fi fenomene intense”

Ciclonul care a devastat Europa ajunge în România duminică seara, iar specialiștii sunt deja în alertă.

”Instabilitate mai accentuată așteptăm la mijlocul săptămânii, mai ales marți după-amiază și miercuri până joi, o perioadă în care instabilitatea atmosferică se va generaliza la scara întregii țări. 

Practic, așteptăm ploi în mai toată țara, dar mai frecvente și în cantități mai însemnate în jumătatea de vest a teritoriului.

Acolo vor fie fenomenele acestea mai intense și cantitățile mai însemnate în intervale scurte de timp, de peste 20-30 l/metru pătrat. 

De asemenea, sunt destul de probabile și căderile de grindină, vijeliile, pentru că intrăm treptat pe o încălzire a vremii. Dacă astăzi în partea de sud încă sunt temperaturi modeste, și mâine temperaturi în jur de 20-22 de grade, vremea devine tot mai caldă prin restul țării”, a declarat Mihai Huștiu, specialist ANM, pentru Antena 3.

Fenomene extreme au lovit Europa în ultimele zile, iar în mai multe state a fost emis un cod roșu de vreme rea. Printre zonele puternic afectate de ciclonul european se numără Italia.

Ciclonul european este așteptat și în România, chiar din zilele următoare

Specialiștii susțin că traversăm o perioadă destul de agitată din punct de vedere meteorologic, caracterizată de o instabilitate atmosferică semnificativă.

ADVERTISEMENT

La finalul lunii mai și începutul lunii iunie, activitatea ciclonică în zona mărilor și oceanelor favorizează formarea de cicloane, care ajung pe continente sub forma unor furtuni puternice.

”Activitatea ciclonică în zona mărilor și a oceanelor este destul de mare pentru că temperatura apei este destul de ridicată, favorizează evaporarea și în același timp se formează cicloane care determină astfel de manifestări de instabilitate”, a declarat Oana Păduraru, meteorolog ANM, pentru Antena 3.

ADVERTISEMENT

Fenomene extreme vor fi și în România, chiar începând cu acest zile, pentru că se așteaptă ca ciclonul european să ajungă și deasupra țării noastre. Vestea bună este că furtunile nu vor lovi România cu aceeași intensitate precum în alte zone, cum ar fi cele mediteraneene.

”Ne așteptăm la averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, dar și probabilitate mare pentru căderi de grindină în partea de sud-vest a țării, la început, în special în Oltenia și în zona Banatului, apoi treptat și în jumătatea de vest a Munteniei, Crișana, Transilvania și Maramureș, și doar izolat în celelalte zone

ADVERTISEMENT

Cantitățile de apă, atât în intervale scurte de timp, cât și prin acumulare, mai ales în noaptea de duminică spre luni și pe parcursul zilei de luni vor depăși 20-25 l/metru pătrat”, a mai declarat Oana Păduraru.

Ceața le face probleme șoferilor de la primele ore ale zilei

Pe de altă parte, dimineața zilei de duminică a debutat cu op ceață intensă în mai mult de zece județe ale țării, în special în Moldova și Ardeal.

ADVERTISEMENT

În Bacău, Bistrița-Năsăud, Cluj, Galați, Iași, Neamț, Sălaj, Suceava, Vaslui sau Vrancea, vizibilitatea a fost redusă sub 200 de metri.

Centrul Infotrafic a anunțat că în cursul zilei de duminică, până la ora 22:00, circulația autovehiculelor cu masă maximă mai mare de 3,5 tone este restricționată pe DN 12 A, între Miercurea Ciuc și Comănești, Bacău.

ADVERTISEMENT
Tags:
„A încălcat legea?” » Arpad Paszkany și tânăra sa iubită s-au întâlnit cu...
„A încălcat legea?” » Arpad Paszkany și tânăra sa iubită s-au întâlnit cu un politician foarte controversat la Hilton Budapesta
Turişti străini, îmbătaţi şi jefuiţi în baruri din Centrul Vechi al Capitalei
Turişti străini, îmbătaţi şi jefuiţi în baruri din Centrul Vechi al Capitalei
EXCLUSIV | Cornel Dinu, după îndepărtarea lui Iulian Mihăescu de la Dinamo: „Florentin...
EXCLUSIV | Cornel Dinu, după îndepărtarea lui Iulian Mihăescu de la Dinamo: „Florentin Petre este mai uşor de dirijat”
Cuplu din Israel, dezamăgit de Bucureşti la finalul concertului Coldplay.
Cuplu din Israel, dezamăgit de Bucureşti la finalul concertului Coldplay. "Preţuri la fel de mari ca în Italia"
Ca şi Irinel Columbeanu, un alt bărbat celebru şi-a pierdut toţi banii şi...
Ca şi Irinel Columbeanu, un alt bărbat celebru şi-a pierdut toţi banii şi a ajuns să lucreze ca şofer
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor!...
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor! Imaginile au ajuns virale: „Nu cred că e ceva rușinos...”
Primele IMAGINI cu RADU MAZĂRE în LIBERTATE! Fostul primar, pus pe LIPELI
Primele IMAGINI cu RADU MAZĂRE în LIBERTATE! Fostul primar, pus pe LIPELI
Cine e românca, iubita unui miliardar, care a apărut la brațul fiului lui...
Cine e românca, iubita unui miliardar, care a apărut la brațul fiului lui Donald Trump. Nimeni nu se aștepta la așa ceva
Marius Manole, reacție total ciudată. Ce a făcut actorul după ce și-a ieșit...
Marius Manole, reacție total ciudată. Ce a făcut actorul după ce și-a ieșit din minți
Anca Molnar, condusă pe ultimul drum cu ropote de aplauze. Mesajul cutremurător al...
Anca Molnar, condusă pe ultimul drum cu ropote de aplauze. Mesajul cutremurător al soțului și al fiului ei. ''Îți spunem adio, iubirea noastră!''
L-a părăsit pe milionarul ardelean András Lénárd, patronul fabricii de bere Csíki Sör:...
L-a părăsit pe milionarul ardelean András Lénárd, patronul fabricii de bere Csíki Sör: „Nu mai este cale de întoarcere”
Cine a fost „Doamna de fier” a medicinei românești. A lansat o revoluție...
Cine a fost „Doamna de fier” a medicinei românești. A lansat o revoluție socială. „Să adaugi ani vieții și viață anilor”