News

Când ajunge lumina sfântă de la Ierusalim în România. Care este explicația pentru acest miracol al Ortodoxiei

27.04.2019 | 13:38
Când ajunge lumina de la Ierusalim în România?

Lumina sfântă de la Ierusalim, miracolul ortodoxiei, va fi adusă de la biserica Sfântul Mormânt în cursul zilei de sâmbătă, cu un avion special de la o delegație a Patriarhiei Române. La conducere va fi episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor Timotei Prahoveanul. Tradiția în cauză a fost începută de patriarhul Daniel acum mai bine de 10 ani de zile.

Când va ajunge lumina de la Ierusalim în România?

Lumina Sfântă de la biserica Sfântului Mormânt va fi adusă sâmbătă de o delegație a Patriarhiei Române care este condusă de către episcopul vicar Timotei Prahoveanul al Arhiepiscopiei Bucureștilor. În sala de protocol vor fi prezenți delegații tuturor eparhiilor din țară și reprezentanți ai protopopiatelor din Capitală.

Lumina va fi adusă în biserici după ce fiecare va aprinde propria candelă de la lumina din Ierusalim adusă de la Mormântul Sfânt. Delegația va ajunge la Patriarhia Română după orele 19:30 și va urma să fie întâmpinată de patriarhul Daniel. Candela va fi preluată de șeful Bisericii Ortodoxe Române și va fi așezată pe Sfântul Altar până la începerea slujbei de Înviere. Soborul, conform programului Patriarhiei Româe, se va reuni la orele 23:30.

Când va ajunge lumina din Ierusalim în țara noastră?
Când va ajunge lumina din Ierusalim în țara noastră?

Slujba Sfintei Învieri

“La Slavă…, de la Laude (Ziua Învierii…), preotul iese din alatar și vine în dreapta iconostasului, pune Sfânta Cruce lângă icoana Învierii pe iconostas, iar el ține în mâini Sfânta Evanghelie. Credincioșii vin pe rând, sărută Sfânta Evanghelie din mâinile preotului, care spune către fiecare: Hristos a înviat!, iar ei răspund: Adevărat a înviat!

După ce s-a făcut astfel sărutarea, preotul (protosul) citește Cuvântul de învățătură al Sfântului Ioan Gură de Aur Arhiepiscopul Constantiopolului din sfânta și luminata zi a slăvitei și mântuitoarei Învieri a lui Hristos, Dumnezeul nostru.

Această rânduială a Utreniei se va săvârși în toate zilele Săptămânii Luminate, cu deosebirea că începutul slujbei nu se mai face afară, ci în biserică, ca de obicei, cu binecuvântarea „Slavă Sfintei și celei de o viață și nedespărțitei Treimi…”.