News

Când ajunge vaccinul Johnson & Johnson în România. Anunțul oficial al grupului american

29.03.2021 | 20:55
Cand ajunge vaccinul Johnson  Johnson in Romania Anuntul oficial al grupului american
ADVERTISEMENT

Grupul american Johnson & Johnson a anunțat oficial, luni, data la care vaccinul anti-Covid ”Janssen” va ajunge în România și în toate țările din Uniunea Europeană.

Așa cum anunțaseră și oficialii români, al 4-lea vaccin contra Covid-19 aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului va ajunge pe ”bătrânul continent” în aprilie, mai exact pe data de 19.

ADVERTISEMENT

Grupul american a făcut acest anunț chiar în prima zi a acestei săptămâni. Țările din blocul comunitar au făcut o comandă de 200 de milioane de doze pentru acest vaccin, care se administrează în doză unică.

Când ajunge vaccinul anti-Covid Johnson & Johnson în UE și în România

România și statele membre UE primesc un imbold în lupta cu pandemia de SARS-CoV-2. Din 19 aprilie, vaccinul anti-Covid al grupului Johnson & Johnson va fi livrat în Europa, potrivit unui anunț al companiei americane.

ADVERTISEMENT

Pe data de 11 martie, acest vaccin a fost al 4-lea care a obținut aprobarea din partea Agenției Europene pentru Medicamente (EMA), după cele de la Pfizer / BioNTech, Moderna şi AstraZeneca. În prezent, vaccinul este administrat în SUA şi Africa de Sud, dar a fost aprobat şi în Canada, scrie Agerpres.

Comisia Europeană UE făcut în primă fază o comandă de 200 de milioane de doze la laboratorul american, cu o opţiune pentru 200 de milioane de doze suplimentare.

ADVERTISEMENT

UE ar urma să primească în al doilea trimestru circa 55 de milioane de doze, a explicat la jumătatea lui martie Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene.

Cum se administrează vaccinul produs de Johnson & Johnson

Pe 17 martie, Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva Covid-19 (CNCAV) a dat publicității prospectul vaccinului Johnson & Johnson. Au fost prezentate atunci toate detaliile despre ser, inclusiv reacțiile adverse posibile și categoriile de persoane pentru care nu e recomandat.

ADVERTISEMENT

Vaccinul Janssen, care este recomandat pentru persoanele peste 18 ani, și se administrează în doză unică, este al patrulea care primește autorizare de punere pe piață în UE, după Pfizer/BioNTech, Moderna și AstraZeneca.

Acest ser se bazează pe un adenovirus, un virus inofensiv care transmite ”instrucțiunile” din partea virusului care cauzează Covid-19. Detalii despre prospectul vaccinului, AICI.

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, a anunțat recent că spre sfârșitul lunii aprilie sau începutul lunii mai va începe vaccinarea și în cabinetele medicilor de familie. Aici, va fi folosit vaccinul Johnson&Johnson, alături de cel de la AstraZeneca.

”Cred că spre sfârșitul lunii aprilie, începutul lunii mai, vom începe vaccinarea și în cabinetele medicilor de familie, în mod deosbit cu vaccin de la Johnson&Johnson și foarte probabil și AstraZeneca, fără să mai existe posibilitatea de programare în platformă.

Medicii de familie își vor evalua persoanele pe care le au în evidență și le vor programa”, a spus Valeriu Gheorghiță, la Digi24.

ADVERTISEMENT