News

Când ar fi apărut, de fapt, noul coronavirus în Italia. „Pacientul 1”, un copil de 4 ani

10.12.2020 | 15:43
Cand ar fi aparut de fapt noul coronavirus in Italia Pacientul 1 un copil de  4 ani
ADVERTISEMENT

În urma unui studiu realizat recent și publicat în revista de specialitate Emerging Infectious Diseases, experții sanitari din cadrul Universității de Stat din Milano au ajuns la concluzia că virusul SARS-COV-2 și-a făcut apariția pe teritoriul Italiei încă din toamna anului trecut.

De asemenea, aceștia au reușit să identifice așa-numitul „pacient 1”, un copil de doar 4 ani care a fost dus de urgență la spital pe 21 noiembrie 2019, cu simptome respiratorii și vărsături. Deși totul părea să indice o rujeolă, mai ales că a doua zi i-au apărut pe piele pete similare, tamponul său orofaringian, analizat ulterior, a înlăturat orice urmă de îndoială.

ADVERTISEMENT

Micuțul era infectat cu noul coronavirus, deși prezența agentului patogen în Italia a fost confirmată oficial abia peste trei luni, la „pacientul zero”, un bărbat de 38 de ani din Codogno (Lodi).

Un copil din Milano a fost infectat cu noul coronavirus încă de anul trecut

Ideea a fost de a investiga ulterior toate cazurile de boală exantematoasă identificate în Milano de reţeaua de supraveghere a rujeolei şi rubeolei în perioada septembrie-februarie, rezultate negative în investigaţiile de laborator pentru rujeolă”, a explicat Silvia Bianchi, coordonatoarea acestui studiu.

ADVERTISEMENT

De asemenea, s-a constatat că infecţia cu Sars-CoV-2 poate provoca simptome similare bolii Kawasaki și comune pentru alte infecţii virale, cum ar fi rujeola.

Faptul că virusul circula de ceva vreme era o ipoteză plauzibilă, având în vedere impactul brusc şi violent al pandemiei”, susțin cercetătorii.

ADVERTISEMENT

În plus, răspândirea lungă şi nerecunoscută în nordul Italiei ar putea explica, cel puţin într-o oarecare măsură, impactul devastator şi evoluţia extrem de rapidă a primului val.

Studiul a fost realizat în laboratorul acreditat OMS (Organizaţia Mondială a Sănătăţii) pentru supravegherea rujeolei şi rubeolei și constituie cea mai elocventă dovadă că noul coronavirus și-a făcut apariția în Peninsulă încă din noiembrie 2019.

ADVERTISEMENT

Oficial, primul caz de coronavirus a fost confirmat in Italia la mijlocul lunii februarie 2020. Este vorba despre Mattia, un om de afaceri de 38 de ani care a petrecut nu mai puțin de 18 zile în Terapie Intensivă, conectat la aparate. „Vă puteţi vindeca de această boală”, le-a transmis el tuturor celor care au tendința de a-și pierde speranța în fața unui asemenea diagnostic.

ADVERTISEMENT