Când ar putea ajunge Radu Mazăre în România. Procedura pe care trebuie să o urmeze autoritățile

Ana Chivu   
în HotNews
08/05/2019, 16:28
Când ar putea ajunge Radu Mazăre în România. Procedura pe care trebuie să o urmeze autoritățile GALERIE FOTO
Radu Mazăre la DNA Sursa Foto: Hepta

Poliția Română a anunțat în cursul zilei de miercuri, 8 mai, că Radu Mazăre a fost capturat de autorități în Madagascar. Procesul de extrădare ar putea dura câteva luni, conform știripesurese.ro. ” În situatia in care persoana capturata va uzita de procedura normală, non-voluntară, și isi va formula apărări in fata judecatorului, procedura de extradare poate dura câteva luni sau chiar mai mult. De asemenea, există posibilitatea refuzului extrădării dacă nu sunt îndeplinite condițiile de legalitate din statul respectiv. Baza legala consta in tratatele internationale de cooperare”

Când va ajunge Radu Mazăre în România?

În cursul zilei de azi, 8 mai, Radu Mazăre a fost captarat de autorități în Madagascar, loc în care se află de mai bine de un an. Fostul edil al Constanței se afla sub control juridic în momentul în care a fost prins. Acesta a fost arestat preț de 6 zile în baza mandatului internațional de arestare care a fost emis ca urmare a condamnării de 9 ani și 10 luni. Specialiștii susțin faptul că în perioada aceasta Mazăre va fi prezentat unui jdecător din statul în care a fost găsit pentru confirmarea măsurii preventive.

Etapa următoare va fi cererea de extrădare din partea statului român, care va fi analizată în baza convențiilor internaționale la care sunt părți cele două state. Se anunță că nu există un tratat bilateral, iar procesul de extrădare ar putea dura câteva luni bune, existând posibilitatea respingerii cererii de către autoritățile române.

Când ar putea ajunge Radu Mazăre în România
Când ar putea ajunge Radu Mazăre în România
Sursa Foto: Hepta

Procedura de extrădare are două etape

“Statul roman, prin Ministerul Justitiei, trebuie sa faca o cerere de extradare către statul pe teritoriul caruia a fost retinută persoana ce se afla în urmărire generală. După aceea, persoana respectivă va fi prezentată în fața unui judecător care va analiza legalitatea și documentele trimise de statul român, astfel încât sa analizeze fundamentele ce determină păstrarea sau nu într-o măsură preventivă a persoanei capturate până când se va judeca fondul cererii de extrădare. Procedura are două etape.

O etapă cu măsură preventivă, în situația în care statul român solicită să se ia o măsură preventivă până la judecarea fondului cauzei. Judecătorul va putea pronunța o măsură de arestare la domiciliu sau control judiciar sau, dacă consideră că nu există risc de sustragere, să nu impună nicio măsură preventivă până nu se va judeca cererea de extrădare. Dacă procedura de extrădare se va face în mod voluntar, procesul va avea o durată scurtă. Se va pronunta o hotărâre judecătorească prin care ia act de acceptul persoanei”, a declarat, pentru STIRIPESURSE.RO, avocatul Cristian Ene.

Închide ×