News

Când ar putea ajunge vaccinul anti-Covid în România. ”În momentul de față avem tot ce ne trebuie”

22.11.2020 | 23:17
Cand ar putea ajunge vaccinul antiCovid in Romania In momentul de fata avem tot ce ne trebuie
ADVERTISEMENT

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-Covid, vine cu vești excelente și anunță când ar putea ajunge acest tratament în România.

Țara noastră are șanse mari să beneficieze, în spațiile de stocare interne, de vaccinul împotriva SARS-CoV-2 încă de luna viitoare.

ADVERTISEMENT

Doctorul Gheorghiță a oferit, duminică seara, și informații legate de locul în care va fi depozitat acest vaccin, dar și de modul în care va decurge procesul vaccinării.

Când ar putea ajunge vaccinul anti-Covid în România. Anunțul optimist al medicului Valeriu Gheorghiță

În acest moment, la nivel mondial avem mai multe companii care se luptă pentru a scoate pe piață un vaccin eficient împotriva noului coronavirus.

ADVERTISEMENT

Autoritățile din România, prin vocea medicului coordonator al campaniei naționale de vaccinare anti-Covid, Valeriu Gheorghiță, afirmă că, în scenariul optimist, acest tratament va ajunge pe tărâm românesc încă din decembrie.

”În cel mai fericit caz, ne așteptăm ca după jumătatea a doua a lunii decembrie, spre sfârșitul lunii, să vină primele doze de vaccinuri cel puțin de la o companie producătoare. În scenariul pesimist, probabil că vom vorbi de ianuarie, februarie”, a spus dr. Gheorghiță la Digi24.

ADVERTISEMENT

Medicul de la Spitalul Militar Central a mai spus că, într-o primă fază, este vorba despre cel puțin 2,4 milioane de doze de vaccin, suficiente pentru a vaccina personalul medical și pentru a începe vaccinarea și la categoriile vulnerabile și angajații din domeniile esențiale.

Unde va fi depozitat vaccinul

Autoritățile s-au pregătit pentru momentul cel mare al recepției vaccinului anti-Covid și spun că ”au tot ce le trebuie” în momentul de față pentru a gestiona situația.

ADVERTISEMENT

”În momentul de față avem tot ce ne trebuie. Principalul centru de stocare în România va fi Institutul Cantacuzino. Vor exista încă 6 centre regionale, în 6 spitale militare care vor fi prevăzute – și există aparatura de care vă spun – cu aceste congelatoare de minus 80 de grade care au capacitate de stocare a unui număr mare de doze.

Toate acestea există, ele mai trebuie doar să fie distribuite la centrele regionale. Producătorul acestui vaccin asigură distribuția până la nivelul acestor centre regionale”, a spus Gheorghiță.

În ceea ce privește modul în care va decurge vaccinarea, precum și locația procesului, medicul Gheorghiță a spus că aceasta se va face pe baza unor programări dat fiind că vaccinurile rezistă doar 4-5 zile după ce sunt scoase din congelatoarele speciale, astfel încât să fie irosite cât ma puține doze. Va exista o evidență centralizată a programărilor.

”Centrele de vaccinare for fi organizate la nivelul spitalelor, pentru personalul medical, și vor fi înființate centre de vaccinare fixe și mobile, pentru a ajunge și în zonele rurale și la persoanele cu dizabilități, a mai spus Gheorghiță pentru sursa citată.

ADVERTISEMENT