News

Când ar putea ajunge valul 7 Covid în România. Anunțul ministrului Alexandru Rafila

Ministrul sănătății Alexandru Rafila crede că există o șansă reală ca România să se confrunte cu un val 7 Covid, spre finele anului, însă oamenii nu ar trebui să fie panicați.
01.08.2022 | 15:56
Cand ar putea ajunge valul 7 Covid in Romania Anuntul ministrului Alexandru Rafila
Ministrul Alexandru Rafila, despre valul 7 Covid. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Rafila crede că autoritățile sunt datoare să ia cât mai multe măsuri pentru a fi cât mai puține victime în urma pandemiei, în lunile următoare.

Alexandru Rafila, despre valul 7 Covid în România

”Eu văd această încetinire a creșterii numărului de cazuri și stabilizare a numărului de cazuri la jumătatea lunii august. În toamnă e posibil să mai existe, și nu aș vrea să facem speculații, dar toată lumea folosește sau menționează această posibilitate a unui nou val pandemic spre sfârșitul anului dacă una dintre tulpinile modificate, care se transmite și mai ușor, devine dominantă”, a explicat ministrul Rafila.

ADVERTISEMENT

Alexandru Rafila crede că oamenii trebuie să se obișnuiască cu această pandemie, care are perioade ”acalmie” și perioade de transmitere ”susținută”.

”Avem perioade de acalmie, perioade de transmitere susținută. Important este să nu avem cazuri grave și să oferim asistență medicală ambulatorie și acces la antivirale oamenilor în valurile pandemice”, a completat ministrul sănătății.

ADVERTISEMENT

Referitor la un posibil val 7 la iarnă, Alexandru Rafila crede dă acest scenariu este posibil, însă oamenii nu ar trebui să se sperie.

E posibil și un val 7, dar nu are rost să speriem lumea. Trebuie să fim echilibrați. Cel mai important este să nu avem victime sau să fie cât mai puține, a declarat Rafila.

ADVERTISEMENT

Momentan, România nu poate impune obligativitatea purtării măștii în mijloacele de transport în comun, așa cum se procedează în Franța. Motivul? Nu există bază legală.

”Nu avem pârghia de a instaura această obligație. Ea a fost activă pe perioada stării de alertă, care a fost ridicată. Dacă rămânea starea de alertă în stand-by, atunci se putea, dar excede cu mult competența Ministerului Sănătății”, a completat ministrul.

ADVERTISEMENT

Stocurile de antivirale vor fi refăcute în curând, în condițiile în care în ultimele două săptămâni consumul acestora a crescut foarte mult, pe fondul gripei și SARS-CoV-2.

Cu toate acestea, oamenii nu ar trebui să ia antivirale după ureche ci doar la recomandarea medicului, pentru că au un anumit ”grad de toxicitate”.

Antiviralele sunt medicamente cu un anume grad de toxicitate, care nu trebuie ignorat, trebuie administrate doar atunci când e necesar, nu la cererea pacientului, ci la indicația medicului, care la formele medii, care au comorbidități, previne exacerbarea simptomatologiei bolii de bază sau a infecției cu noul coronavirus”, a avertizat Rafila.

ADVERTISEMENT