News

Când ar putea avea loc alegerile locale și parlamentare din România. Planul Guvernului Orban

20.05.2020 | 12:17
Cand ar putea avea loc alegerile locale si parlamentare din Romania Planul Guvernului Orban
Când ar putea avea loc alegerile locale și parlamentare din România. Planul Guvernului Orban. Sursa: INQUAM Photos/ George Călin
ADVERTISEMENT

Alegerile locale și parlamentare din România ar putea avea loc în 2020. Executivul Orban are în plan ca ambele scrutine să se desfășoare undeva în a doua parte a anului.

Când ar putea avea loc alegerile locale și parlamentare din România. Planul Guvernului Orban

În aprilie, după mai multe runde de negocieri, dar și forțați de criza pandemiei de coronavirus, oamenii politici din România au decis să mute alegerile locale și parlamentare undeva spre toamnă-iarnă. Au existat voci care au vorbit și de posibilitatea ca acestea să aibă loc în 2021.

ADVERTISEMENT

Conform Mediafax, planul guvernului condus de Ludovic Orban este ca alegerile, atât cele locale, cât și parlamentare, să aibă loc în acest an și tot către final, spre toamnă-iarnă.

Surse politice anunță că Ludovic Orban le-a spus liberalilor în şedinţa Biroului Politic Naţional care a avut loc marți, că doreşte ca alegerile locale să aibă loc în perioada de la sfârşitul lunii septembrie – începutul lunii octombrie.

ADVERTISEMENT

De asemenea, sursa citată scrie că Orban vizează ca și celelalte alegeri, pentru Parlament, să fie organizate în 2020, undeva în decembrie. Data exactă va fi însă decisă în funcție de evoluția epidemiei de coronavirus.

Dorința PNL-ului depinde de o decizie a CCR

Liderul PNL aşteaptă decizia CCR cu privire la ordonanța modificată în Camera Deputaţilor prin care s-a stabilit că data alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020 se decide de către Parlament, prin lege organică, cu cel puţin 75 de zile înaintea votului. În prezent, legislaţia prevede că Guvernul stabileşte data alegerilor.

ADVERTISEMENT

Conform sursei citate, Ludovic Orban a mai precizat că, în opinia sa, alegerile parlamentare ar putea avea loc la termen, în 6 decembrie, dat totul depinde de capacitatea administrativă de a asigura condiții sigure de vot în contextul pandemiei de coronavirus.

La finalul lunii aprilie, președintele Klaus Iohannis avertiza că nu este de acord că aibă loc alegeri în plină epidemie de coronavirus.

ADVERTISEMENT

”Sunt mai multe lucruri de care trebuie să ținem cont. Experții ne spun că nu vom scăpa de acest virus. Este prematur să spunem că vom avea alegeri. Depinde de cum gestionăm noi epidemia. Important e să facem alegerile când nu reprezintă un pericol pentru populție.

Nu sunt de acord să facem alegeri cât timp e epidemia. Dacă nu se pot ține în siguranță, trebuie amânate. Nu voi tolera să avem alegeri sub semnul epidemiei”, a declarat Iohannis pe 28 aprilie.

ADVERTISEMENT