ADVERTISEMENT
News

Când ar putea crește salariul minim pe economie. Anunțul ministrului Turcan

Autor: Flaviu Popa | 29.12.2020 | 17:25
Când ar putea crește salariul minim pe economie. Anunțul ministrului Turcan
Raluca Turcan nu știe când va majora salariul minim

Ministrul Muncii Raluca Turcan și-a propus să finalizeze în 6 luni consultările pe formula de calcul pentru salariul minim pe economie.

ADVERTISEMENT

Ministrul le-a propus reprezentanţilor Confederaţiei Naţionale Sindicale „Cartel ALFA” să participe din ianuarie la consultările cu partenerii sociali pentru a stabili mecanismul privind calcularea creșterii salariului minim.

Raluca Turcan estimează că în vara anului 2021 s-ar putea finaliza negocierile și va exista un nou salariu minim pe economie, care să fie sustenabil.

ADVERTISEMENT

Raluca Turcan are nevoie de 6 luni pentru a crește salariul minim pe economie

Până la jumătatea lunii ianuarie stabilim un calendar de întâlniri şi apoi vom propune un moratoriu prin care, după şase luni, să ajungem la o înţelege între sindicate, patronate, Guvern, astfel încât calculul salariului minim să aibă o formulă clară şi sustenabilă.

Vreau ca în şase luni să facem câte consultări va fi nevoie ca să avem un cadru cu tot ce înseamnă creşterea salariului minim, astfel încât să ajungem la o formulă predictibilă şi sustenabilă care să ducă în final la creşterea calităţii vieţii”, a declarat ministrul Muncii.

ADVERTISEMENT

Ministrul le-a explicat liderilor sindicali „că propunerea Executivului privind majorarea salariului minim, de la 1 ianuarie 2021, este o formă care poate fi acceptată, având în vedere că mai sunt doar câteva zile până la finalul anului şi ar fi fost imposibil de stabilit un calcul predictibil pentru o perioadă mai mare de timp“, se mai arată într-un comunicat de presă.

De asemenea, Turcan a anunțat că muncitorii din linia întâi ar trebui să aibă prioritate la vaccinarea anti-Covid. „În jurul datei de 5 ianuarie, vom analiza tot ce înseamnă activităţi private care intră în categoria serviciilor esenţiale şi voi urmări realizarea lor pentru vaccinarea prioritară”, a declarat Raluca Turcan.

ADVERTISEMENT

Totodată, Turcan le-a transmis sindicaliștilor că așteaptă soluții pentru angajați, în contextul în care vor fi disponibile 6 miliarde de euro din fonduri europene care pot fi utilizate pentru forme de sprijin pe coeziune socială.

Între timp, sindicaliștii din Sănătate anunță proteste masive pentru că Guvernul Cîțu a decis să înghețe salariile angajaților pentru încă un an de zile. Nu în ultimul rând, majorarea salariului minim pe economie cu doar 40 de lei este considerat un afront de către sindicaliști, conform Agerpres.ro.

ADVERTISEMENT

Salariul minim din România este unul dintre cele mai mici din lumea civilizată, sub 400 de euro.

 

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!