News

Când ar putea fi declarată epidemie de gripă în România. Anunțul ministrului Alexandru Rafila

România este tot mai aproape de a declara o epidemie de gripă. Ministrul PSD al sănătății, Alexandru Rafila, a spus când s-ar putea întâmpla acest lucru.
04.01.2023 | 14:14
Cand ar putea fi declarata epidemie de gripa in Romania Anuntul ministrului Alexandru Rafila
România ar putea declara joi, 5 ianuarie, epidemie de gripă. Anunțul făcut de Alexandru Rafila. Sursa foto: Guvernul României / Hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

România este la un pas de declararea epidemiei de gripă. Paturile spitalelor din țară sunt pline, iar medicii din Unitățile Primiri-Urgențe (UPU) abia mai fac față solicitărilor.

România ar putea declara joi, 5 ianuarie, epidemie de gripă. Anunțul făcut de Alexandru Rafila

Ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că joi, 5 ianuarie, în țara noastră ar putea fi declarată oficial epidemia de gripă.

ADVERTISEMENT

Conform oficialului Guvernului, în prezent există un algoritm care duce la declararea stării de epidemie. E vorba de o creștere cu 20% a infecțiilor timp de 3 săptămâni consecutiv și o proporție de minim 10% din probele testate confirmate.

”Există un anumit algoritm care duce la declararea stării de epidemie. O creștere progresivă timp de 3 săptămâni a cazurilor cu 20% și o proporție de minim 10% a probelor de laborator confirmate.

ADVERTISEMENT

E o situație cu care noi ne-am mai confruntat. De data aceasta, apariția acestei perioade este mai devreme cu 3-4 săptămâni.

Acum probabil că, dacă așteptăm cifrele de mâine (n.r. joi, 5 ianuarie), este posibil să ne aflăm în cea de-a 3-a săptămână de creștere, iar apoi se va declara starea de epidemie de gripă”, a spus ministrul, la postul de televiziune Digi24.

ADVERTISEMENT

Ministrul Rafila liniștește populația: ”Nu vor fi impuse restricții”

Alexandru Rafila a mai precizat că, în ciuda epidemiei de gripă care ar putea fi anunțată joi, nu vor fi impuse restricții populației.

Se vor lua doar măsuri în spitale. Pentru cetățeni se vor face doar o serie de recomandări.

”Nu vreau să înțeleagă lumea că se vor impune restricții. Se vor lua măsuri în unitățile medicale. Se vor intensifica măsurile pentru protecția personalului medical și a pacienților, inclusiv masca în interior, screening epidemiologic.

ADVERTISEMENT

O să existe un set de recomandări pentru populație. Orice persoană răcită, inclusiv copiii, să nu se întoarcă în colectivitate.

Deja colegii mei au făcut câteva recomandări. Antibioticele nu trebuie utilizate decât în cazul infecțiilor virale. Prezentarea în UPU nu trebuie să fie făcută decât în cazuri medii și grave”, a mai spus oficialul.

În contextul în care luni, 9 ianuarie, elevii revin în bănci, ministrul Rafila a afirmat că activitatea școlilor nu va fi afectată de această epidemie de gripă declarată care ar putea fi anunțată de autorități.

”Nu o să fie nevoie de măsuri care să ducă la închiderea activității școlare. Măsurile vor fi legate de informarea unităților școlare, trimiterea acasă a copiilor răciți, a celor cu simptome.

Vaccinarea împotriva gripei este recomandată pentru personalul didactic, dar și vaccinarea contra Covid-19. În paralel cu cazurile de gripă, cresc și cazurile de infecții cu alte boli”, a mai spus ministrul Rafila la postul de știri citat.

ADVERTISEMENT