Anunț important pentru șoferii români. Se va putea circula până în Republica Moldova direct din București până la sfârşitul anului 2030, pe Autostrada Unirii.
Această promisiune vine după ce un aviz de mediu a fost scos după mai bine de patru ani de amânări. Specialiştii avertizează că de fapt lucrările se vor extinde până în 2040, conform Observator.
Traseul cu mașina de la București până la frontiera cu Republica Moldova poate dura până la șapte ore, parcurgându-se în mare parte pe drumurile europene E85 și E583.
În încercarea de a scurta timpul, mulți șoferi depășesc viteza legală, inclusiv în zonele urbane. Aceste drumuri au doar o bandă pe sens, iar acostamentul este adesea folosit ca o bandă suplimentară, ceea ce duce la un număr mare de accidente, motiv pentru care drumul a fost numit “șoseaua morții”.
Autoritățile intenționează să decongestioneze traficul intens de pe E85 prin transferarea acestuia pe Autostrada Moldovei, care este deja în construcție, mai scrie Observator. Se preconizează că peste 80 de kilometri din această autostradă, între Ploiești și Focșani, vor fi inaugurați în luna octombrie, iar până la sfârșitul anului viitor vor fi finalizate și tronsoanele până la Pașcani. Autostrada Moldovei va fi conectată cu Autostrada Unirii, permițând șoferilor să ajungă direct la granița cu Republica Moldova.
„De la Paşcani până la graniţa cu Republica Moldova, până… eu zic că, la final de 2030″, spune Cătălin Urtoi, membru consiliu administrație CNIR. “Asta nu înseamnă că nu poate fi finalizată mai devreme, 2028, 2029, chiar 2027. Depinde şi cum merg licitaţiile şi dacă avem contestaţii”, a declarat pentru Observator Alin Şerbănescu, purtător de cuvânt CNAIR.
Autostrada Unirii, pe teritoriul României, se va termina în zona Ungheni, unde vor fi construite două poduri care vor lega România de Republica Moldova.
Toate podurile vor avea 261 de metri pe sensul de intrare și ieșire din țară și ar trebui să fie finalizate înaintea autostrăzii, având în vedere că proiectul este deja în stadiu avansat, cu o primă licitație efectuată și o durată de execuție estimată la doi ani.
De asemenea, autoritățile din Republica Moldova au planuri pentru construirea unei autostrăzi care să continue Autostrada Unirii până la Chișinău, fiind în prezent în faza de studii de prefezabilitate, finanțate din fonduri europene.