News

Când ar putea fi gata metroul de la Cluj. Autorizația de construire a fost semnată

Telenovela metroului din Cluj-Napoca a mai bifat un episod, de data aceasta în plină campanie electorală. Veștile au fost date, de această dată, de președintele CJ Alin Tișe.
21.05.2024 | 20:52
Cand ar putea fi gata metroul de la Cluj Autorizatia de construire a fost semnata
Când ar putea fi gata metroul de la Cluj. Autorizația de construire a fost semnată. Foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Acesta a semnat marți ”autorizația de construire pentru metroul clujean”. În teorie, metroul ar trebui să aibă o lungime de 21,3 kilometri, cu 19 stații subterane și un depou suprateran. Cu toate acestea, proiectul este dezbătut și contestat de multe nume grele din oraș, în frunte cu activistul Szakács Istvan, cel care a explicat de 100 de ori de ce metroul din Cluj-Napoca nu este un proiect realist, care să fie făcut vreodată.

Când ar putea fi gata metroul de la Cluj

De altfel, Szakács Istvan a devenit dușmanul public nr. 1 pentru Emil Boc. În plină campanie electorală, nici independentul Sabin Sărmaș sau Viorel Băltărețu de la USR nu cred în acest proiect și îl ironizează pe Emil Boc, cel acuzat că vinde gogoși electorale. Chiar și așa, PNL Cluj merge înainte și le promite clujenilor că vor avea metrou, deși e neclar când.

ADVERTISEMENT

”Toată lumea spune că nu e sustenabil să faci un metrou care se va plimba semi gol şi va trebui să avem în fiecare an o hotărâre a Guvernului că vă mai dăm şi anul acesta subvenţie. Ca proiect de viitor, are sens, pentru Clujul de 2 milioane de oameni, dar acum, când tu trebuie să rezolvi probleme mult mai grave decât ăsta. Acum, dacă îl faci, nenoroceşti oraşul pentru câţiva ani de zile”, a contrat candidatul la primărie Sabin Sărmaș, fost membru PNL aflat în război cu Emil Boc.

De altfel, Emil Boc este în război cu toți rivalii politici care ”îndrăznesc” să-i critice proiectele din oraș. Cel mai recent conflictul la distanță cu liderul USR Cătălin Drulă. ”A venit la Cluj cu o întrebare pentru domnul Emil Boc: unde sunt metroul şi centura metropolitană? Deşi USR a asigurat finanţarea, aceste proiecte vitale pentru clujeni nu au mai fost realizate.

ADVERTISEMENT

Emil Boc, contestat de tot mai mulți rivali politici

Ambele proiecte sunt în pericol să nu mai fie realizate şi finanţarea riscă să fie pierdută. Ne-am săturat cu toţii în România de aceşti edili învechiţi care reuşesc să facă maximum câteva străduţe şi ceva PR, dar când e vorba de mari proiecte rămân la stadiul de vorbe”, a declarat Cătălin Drulă. Momentan, centura metropolitană, un alt proiect major, este în aer după ce o nouă licitație a fost amânată.

Cât despre metrou, activiștii și opozanții lui Emil Boc au explicat cu argumente de ce cred că acest proiect nu va fi niciodată realitate. Primarul rămâne optimist, însă, și le ”promite” clujenilor că vor avea metrou până în 2031, deși toți specialiștii spun că un astfel de proiect nu poate fi făcut nici măcar în 30 de ani.

ADVERTISEMENT

“Suntem în faza de obținere a Autorizației de Construire și în mai, cel târziu în iunie, încep lucrările din Florești la metroul pentru Cluj – Napoca, un metrou care până în 2026 trebuie să aibă șapte stații finalizate la nivel de tunel și de armătură, de finalizat în total metrou până în 2031 conform graficului. Avem contract de finanțare semnat pe PNRR, avem contract de finanțare după PNRR cu Guvernul României semnat, avem firmă câștigătoare care a câștigat licitația, am pregătit documentele tehnice“, a declarat, recent, Emil Boc.

Emil Boc, la cuțite cu activistul clujean Szakats Istvan

Alintat ”tătucul” de către rivalii politici, Emil Boc nu suportă să fie contestat, drept dovadă răbufnirea avută într-o conferință de presă din urmă cu doi ani. Atunci, un jurnalist a îndrăznit să-i reproșeze lui Emil Boc că ”primăria nu a fost în stare să facă un pod peste Someș, darămite un metrou”. Replica lui Boc a fost acidă și nu a scăpat de ocară nici dușmanul veșnic Szakats Istvan.

ADVERTISEMENT

”Repet pentru cei care scriu în afara subiectului, aveți cadrul prin care s-a aprobat acest proiect. Vă invit să mergeți alături de Szakáts la o bere… Dar cei care vă plângeți, vin apoi și tot pe dvs vă întreabă… Cei care vin să întrebe, să vă întrebe pe dumneavoastră și pe Szakáts, când vă mai plângeți că stați blocați în trafic.

Eu cu specaliștii m-am bătut să căutăm soluții, să găsim bani. Aceste demersuri nu le-am făcut de ieri de azi, specialiștii au spus că la Cluj Napoca nu funcționează nici tramvai, nici monorail, ei ne-au spus că nimic nu e mai benefic decât metroul. Eu ce să le spun specialiștilor, că facem altceva că așa vrea Szakáts Istvan? Păi să meargă Szakáts să facă proiecte.

Va fi construit vreodată metroul din Cluj-Napoca? Părerile sunt împărțite

Mie specialiștii mi-au spus că trebuie proiectul metrou și centura metropolitană. Primăria n-a spus niciodată că unul este mai important decât celălalt. Și proiectul centurii și metroul erau incluse în PNRR, în vremea miniștrilor Boloș și Bode. Apoi a venit Drulă și a fost la Comisia Europeană și a spus că centura nu intră în PNRR că nu e proiect verde, eu ce trebuia să fac dacă așa s-a negociat?”, a comentat Emil Boc.

Clujenii sunt tot mai nemulțumiți de tandemul Emil Boc și Alin Tișe, președintele CJ. În consecință, cu toate că nu există un sondaj de opinie oficial care să fie făcut public din partea PNL, curentul anti-Boc e tot mai vizibil printre clujeni. Potrivit unui sondaj Știri de Cluj, cel mai influent ziar din oraș, dintr-un total de peste 4.700 de voturi, Emil Boc obține doar 27% din opțiuni, în timp ce independentul Sabin Sărmaș are 44% din voturi. La fel de interesant este un sondaj realizat de Bursa.ro, unde Emil Boc are un avantaj minim față de candidatul AUR.

ADVERTISEMENT
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să...
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să nu mă urască!” + Antrenorul pe care îl admiră în secret: „N-am avut curaj să-i spun”
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care...
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care vă pot ajuta
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus...
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus un fotbalist cunoscut
"Luna roz" sau "Luna căpşunilor", fenomen rar pe 21 iunie 2024. Unde va fi vizibilă
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă:...
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă: „A pierdut totul! Nici nu ştiu unde a dormit”
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A...
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A spus 'stop joc' pe plajă! / FOTO
RĂSTURNARE privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! E bomba ZILEI
RĂSTURNARE privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! E bomba ZILEI
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut...
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut de mână pe Bancu la Euro 2024."Sunt mândră de el. Îmi era teamă. Am fost a patra rezervă"
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama...
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama copiilor mei va fi cea mai norocoasă”
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care...
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care și-a pus amprenta asupra chipului ei
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a...
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a fost prima persoană care și-a dat seama: „O bună perioadă de timp nu mi-a zis”