News

CCR a respins contestațiile împotriva candidaturii lui Călin Georgescu. Peste 1.200 de sesizări pe numele său, la BEC. Update

Au apărut contestații la scurt timp după ce Călin Georgescu și-a depus candidatura la BEC. Decizia luată de judecătorii CCR
08.03.2025 | 18:51
CCR a respins contestatiile impotriva candidaturii lui Calin Georgescu Peste 1200 de sesizari pe numele sau la BEC Update
Când ar putea lua CCR o decizie în privința candidaturii lui Călin Georgescu. Foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Judecătorii CCR s-au reunit, la ora 14.00, într-o ședință. Totuși, deși au apărut contestații la scurt timp după ce Călin Georgescu și-a depus candidatura, judecătorii nu se pot pronunța până nu se ia o decizie de la BEC.

UPDATE, ora 18:50. Val de sesizări transmise la BEC împotriva candidaturii lui Călin Georgescu

La Biroul Electoral Central (BEC) au fost transmise peste 1.200 de sesizări împotriva candidaturii lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale, arată televiziunea Digi 24.

ADVERTISEMENT

De asemenea, au fost depuse contestații și pe numele lui Nicușor Dan, peste 300 la număr, mai arată sursa citată. De altfel în mediul online sunt distribuite modele standardizate de petiții, pe care cetățenii le pot completa și trimite la BEC, prin e-mail.

UPDATE, ora 15:50. Contestațiile împotriva candidaturii lui Călin Georgescu, respinse de CCR

Judecătorii CCR au respins contestațiile depuse împotriva înregistrării candidaturii lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale din acest an. Patru contestații au fost în dezbatere, două dintre acestea vizându-l pe candidatul suveranist.

ADVERTISEMENT

Potrivit deciziei CCR, acestea „nu îndeplineau condițiile procedurale prevăzute de lege”. Decizia este definitivă.

„În ședința din data de 8 martie 2025, Curtea Constituțională, în cadrul atribuției privind respectarea procedurii pentru alegerea Președintelui României, a luat în dezbatere patru contestații.

ADVERTISEMENT

În urma deliberărilor, cu unanimitate de voturi, Curtea Constituţională a respins ca inadmisibile contestațiile formulate, întrucât acestea nu îndeplineau condițiile procedurale prevăzute de lege. Hotărârile sunt definitive şi se comunică Biroului Electoral Central”, a transmis Curtea Constituțională a României.

ADVERTISEMENT

Când ar putea lua CCR o decizie

Curtea Constituțională nu poate lua o decizie cu privire la candidatura lui Călin Georgescu până când Biroul Electoral Central nu se va pronunța asupra admiterii sau respingerii acesteia.

„Toate cererile depuse anterior sunt fără obiect, inadmisibile. Sunt considerate petiții”, a explicat o sursă din interiorul CCR, potrivit observatornews.ro.

Astfel, conform procedurii legale, contestațiile referitoare la candidaturi pot fi depuse doar după ce BEC ia o decizie privind validarea sau invalidarea candidaturii.

Mai exact, BEC are un termen de 48 de ore pentru a se pronunța cu privire la o candidatură. Ulterior, se acordă un alt termen, de 24 de ore, în care se pot depunde contestații la CCR.

După înregistrarea acesteia, o decizie trebuie să fie luată în maximum două zile. Atunci, în acest context, CCR va lua o decizie finală abia săptămâna viitoare. Momentan, fără o pronunțare din partea BEC, CCR nu poate interveni.

S-au depus contestații împotriva lui Călin Georgescu

„Cele 2 contestatii au fost trimise de BEC către CCR, singura care, potrivit legii, poate solutiona contestatiile de felul acesta. Evident ca în momentul ăsta sunt premature, pentru ca încă nu avem o hotărâre a BEC, deci le lipseşte obiectul”, a scris avocatul Adrian Toni Neacşu, fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii, pe Facebook.

Rectorul SNSPA, Remus Pricopie, a depus vineri o sesizare după ce s-a înregistrat candidatura lui Georgescu. Acesta a și explicat de ce a recurs la acest demers.

„Am considerat necesar să recurg la acest demers deoarece obligația de a respecta Constituția nu este doar o cerință formală în momentul preluării mandatului prezidențial, ci o condiție fundamentală de eligibilitate. Orice persoană care aspiră la funcția supremă în stat trebuie să dovedească, fără echivoc, respectul față de valorile democratice, ordinea constituțională și angajamentele internaționale ale României”, se arată în prima parte a mesajului transmis de Pricopie.

De asemenea, avocatul Bogdan Ionescu a făcut o sesizare la Biroul Electoral Central împotriva candidaturii lui Călin Georgescu. El a spus că Georgescu „are declaraţii absolut şocante pentru orice persoană de bun simţ şi de bună credinţă” și a explicat că prin „ideologie profund antisemită, profund homofobă, pro-antonesciană” Georgescu încalcă limitele Constituţiei, iar astfel candidatura sa nu îndeplineşte „condiţiile de eligibilitate pe plan constituţional”.

În același timp, o a treia contestație a venit din partea primarului din Cavnic. Acesta susține că mai multe persoane din judeţul Maramureș apar pe liste, dar nu au semnat. Edilul acuză că s-au folosit documentele AUR de la alegerile locale de anul trecut, conform sursei menționate.