News

Când ar putea reveni elevii din Capitală la școala online. Avertismentul ministrului Sorin Cîmpeanu

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat când ar putea reveni elevii din Capitală la școala online. Ziua aceasta nu este departe, dată fiind creșterea accelerată a infectărilor Covid-19.
06.09.2021 | 09:05
Cand ar putea reveni elevii din Capitala la scoala online Avertismentul ministrului Sorin Cimpeanu
ADVERTISEMENT

Elevii din Capitală ar putea reveni la școala online mai devreme decât se anticipa în urmă cu câteva săptămâni, când valul 4 al pandemiei încă nu era prezent cu așa intesitate în țara noastră.

Din informațiile furnizate de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, este posibil ca în a doua jumătate a lunii octombrie Bucureștiul să atingă pragul de 6 infectări cu Covid-19 la o mie de locuitori.

ADVERTISEMENT

Conform prevederilor anunțate de autorități în luna august, în acel moment de incidență crescută toate şcolile vor trece în online.

Ministrul Educației anunță când ar putea reveni elevii din Capitală la școala online

Referindu-se la situația din prezent raportată la nivel național, oficialul Guvernului a spus că deocamdată, cu o săptămână înainte de începerea școlilor, nicio localitate din România nu are o rată de incidență de 6 la mie, cu excepția a două comune care erau în carantină, dar una dintre ele nici nu are școală.

ADVERTISEMENT

Astfel, așa cum se prezintă lucrurile acum, școala ar începe cu prezență fizică peste tot, pe data de 13 septembrie 2021.

Din păcate pentru actul educațional adecvat, elevii au șanse mari să revină în cursurile online încă din octombrie, avertizează ministrul Cîmpeanu.

ADVERTISEMENT

”Astăzi (n.r. duminică, 5 septembrie), în Bucureşti avem 1.02 rata de infectare. La 1 august aveam 0,13, deci într-o lună am crescut de 6 ori. Dacă nu înţelegem importanţa vaccinării, este posibil să ajungă, în a doua parte a lunii octombrie, Bucureştiul, la 6 la mie. A nu se confunda atingerea pragului de 6 la mie cu intrarea în carantină.

Ar urma să stea 10 zile – două săptămâni, în online. Aşa a fost şi în valul 3. Există în ordinul comun o prevedere care spune că se ia în calcul rata de infectare a foecărei zile de vineri. Şi este valabil scenariul acesta stabilit pentru întreaga săptămână.

ADVERTISEMENT

Dacă într-o zi de vineri vom avea 5,99 la mie, toate şcolile vor fi cu prezenţă fizică, chiar dacă luni, marţi, miercuri se ajunge la 6.01 – 6,05.

Sunt praguri stabilite de INSP, Ministerul Sănătăţii, CNSU, rata de 6 la mie, ca referinţă. Autorităţile statului şi-au asumat răspunderea de 6 la mie ca rată de referinţă”, a declarat Sorin Cîmpeanu, la Digi24.

Este România mai pregătită pentru școala online decât în urmă cu un an? Anunțul ministrului Educației

În prima parte a pandemiei, situația în țara a fost dezastruoasă în privința școlii online, cu mulți elevi care nu au beneficiat de echipamentele necesare pentru studiu.

În ceea ce privește pregătirea din prezent, ministrul spune că situația accesului elevilor la tablete și internet este mult mai bună decât la începutul anului școlar trecut, dar totuși, încă departe de a se asigura condițiile unei educații satisfăcătoare.

”Suntem mult mai bine decât eram la începutul anului școlar trecut, dar nu suntem atât de bine pe cât ar trebui. Nici din perspectiva conectivității, nici a disponibilității de echipamente, nici a formării cadrelor didactice, deși au făcut eforturi admirabile și – atenție – nicidecum din perspectiva platformelor dedicate evaluării.

Un act educațional începe și se finalizează cu evaluare. Nimeni nu are platforme dedicate evaluării, deci evaluările sunt total irelevante.

Din acest motiv, ordinul de ministru prevede că la maximum posibil este școala online, pentru că nu suntem pregătiți. Suntem mai bine pregătiți decât în urmă cu un an, dar nu suntem pregătiți. Dacă nu suntem pregătiți, elevii vor acumula pierderi și mai mari din perspectivă educațională”, a spus Sorin Cîmpeanu, la postul de știri citat.

ADVERTISEMENT