Echinocțiul de toamnă 2024 este acel moment în care, oficial, începe toamna astronomică. În fiecare an, are loc în aceeași perioadă. După echinocțiul de toamnă, nopțile încep să fie din ce în ce mai lungi.
Echinocțiul de toamnă 2024 este un fenomen astronomic care apare atunci când axa Pământului nu are direcție precisă. Nefiind înclinată nici spre Soare, nici spre direcția opusă, razele Soarelui cad perpendicular pe ecuator.
Echinocțiul de toamnă este momentul în care ziua și noaptea au aproximativ aceeași durată. Acest fenomen marchează finalul verii astronomice și debutul toamnei în emisfera nordică.
În anul 2024, echinocțiul de toamnă va avea loc pe 22 septembrie, la ora 15.43, ora României. După echinocțiul de toamnă 2024, noaptea va deveni din ce în ce mai mare, în timp ce ziua se va micșora.
Tot în această toamnă, va mai avea loc un fenomen important pentru români și anume, schimbarea orei. Ca în fiecare an, se va trece la așa zisa oră de iarnă în ultima duminică din lună, adică, în noaptea de 26 spre 27 octombrie.
Legat de echinocțiul de toamnă 2024, românii au mai multe tradiții pe care le respectă și superstiții de care țin cont. Se spune că în această zi, se pregătește primul must din acest an și se scutură pomii fructiferi, precum nucii, gutuii și merii.
Tradiția populară mai spune că echinocțiul de toamnă 2024 va dicta și vremea pentru anul 2025. Cum va fi în această zi, așa va fi și anul viitor. Tot în ziua în care are loc echinocțiul, se spune că florile plâng, iar pentru a-și păstra frumusețea, trebuie unse cu mir.
Echinocțiul de toamnă 2024 simbolizează echilibrul și tranziția în mai multe culturi de pe Glob. În Japonia, de exemplu, echinocțiul de toamnă este marcat printr-o sărbătoare națională, Shūbun no Hi.
Shūbun no Hi este momentul în care fiecare persoană este recunoscătoare pentru ceea ce i s-a întâmplat în anul în curs. Japonezii merg la mormintele celor dragi, aprind tămâie și aduc ofrande.
În multe țări din Europa, echinocțiul de toamnă 2024 este similar cu multe sărbători dedicate recoltei de toamnă. În Marea Britanie, de exemplu, echinocțiul de toamnă coincide cu ”Harvest Festival”, o sărbătoare în care britanicii aduc fel de fel de ofrande bisericii.