Când are loc, de fapt, Paştele Cailor. Sărbătoarea chiar există în calendar și aduce numeroase tradiții și obiceiuri. Ce înseamnă în folclor expresia pe care o spun foarte mulți oameni și ce legătură are cu sărbătorile pascale.
Foarte mulți oameni se întreabă când cinstim, în realitate, Paștele Cailor. Festivitatea se săvârșește într-o zi specială pentru creștinii ortodocși din România. Concret, sărbătoarea are legătură cu Nașterea Domnului.
Tradiția spune că în ziua în care Maica Domnului l-a născut pe Mântuitorul Hristos în ieslea grajdului, animalele au luat și ele parte la marele eveniment. Potrivit crestinortodox.ro, pe cât de cuminți erau boii și oile, pe atât de gălăgioși erau caii.
Și pentru că pruncul nu avea liniște din cauza nechezatului cailor, Fecioara Maria ar fi spus să nu se sature de mâncare decât o dată pe an, și anume la Înălțarea Domnului, atunci când Fiul său se va ridica la Cer.
În momentul în care caii își „prăznuiesc” masa pentru un ceas, doar atunci se vor sătura de păscut iarba câmpului. Asta înseamnă că Paștele Cailor are loc mereu la 40 de zile de la Înviere, în joia din săptămâna a șasea de după Paști.
Se spune că în această zi nu se pun caii la căruță, ci sunt duși la expoziții sau la târguri. Acolo sunt vânduți iubitorilor de animale sau chiar se fac slujbe pentru sănătatea lor. În vremuri îndepărtate nu se semnau contracte, motiv pentru care vânzătorii își dădeau doar cuvântul.
În felul acesta depuneau jurăminte, cumpărătorii subliniind că vor achita marfa sau că o vor plăti în această zi, la Paștele Cailor, care înseamnă niciodată. Tradiția mai este cunoscută în popor și drept Joia Iepelor.
De asemenea, caii nu sunt puși deloc la treabă în această zi de sărbătoare pentru că au nevoie de odihnă. Toate animalele care sunt folosite la muncile agricole de peste an sunt cinstite de credincioșii de pretutindeni.
„Gospodinele fac în casă pâinicile konceta pe care le sfințește la biserică şi după se dă jumătate la cal, jumătate la gospodar să sfințească legătura pentru o lucrare mai bună”, a declarat Marian Costea, președintele Asociației Zaedno a Bulgarilor din Târgovişte, potrivit Antena 3.