Life

Când are loc dezlegarea la pește în postul Paștelui 2023. Doar două zile sunt permise

Postul Paștelui 2023. Când are loc dezlegarea la pește, conform calendarului ortodox. Doar două zile sunt permise din patruzeci.
16.03.2023 | 16:00
Cand are loc dezlegarea la peste in postul Pastelui 2023 Doar doua zile sunt permise
Zilele cu dezlegare la pește din postul Paștelui. Sursa foto: Doxologia
ADVERTISEMENT

Suntem în postului Paștelui, care va dura 40 de zile. Conform calendarului creștin-ortodox, a început pe 27 februarie și durează până pe 16 aprilie, când se sărbătorește Învierea lui Iisus Hristos. Până atunci, mulți români se abțin de la alimentele de frupt, doar două zile fiind cu dezlegare la pește.

Când putem mânca pește în postul Paștelui 2023

Postul Paștelui este al doilea cel mai mare post dintr-un an, după cel al Crăciunului. În același timp, nu este unul ușor, dar nu imposibil. Creștinii ortodocși care îl respectă se abat de la tot ce înseamnă produse lactate, carne și ouă.

ADVERTISEMENT

Meniul în postul Paștelui este compus mai mult din legume, ceea ce este un beneficiu pentru organismul uman, deoarece se detoxifică. În cele două zile din calendar când are loc dezlegarea la pește înseamnă că se poate mânca pește și tot ce este făcut din acest produs.

Peștele este permis, totuși, într-un post, deoarece este considerat un simbol creștin, ce amintește de minuni ale lui Iisus. Potrivit cărților sfinte, Iisus a făcut într-o zi (în timp ce se afla într-un loc în apropiere de unde a fost ucis Sfântul Ioan Botezătorul-n.r) o mulțime de pești, din doar doi, câți erau într-un coș. Cu aceștia a hrănit mulțimea de oameni care îl urma la fiecare pas.

ADVERTISEMENT

Se mai spune și că Iisus Hristos ar fi mâncat pește fript, atunci când A înviat din morți. Concret, cele două zile calendaristice când se mănâncă pește în postul Paștelui sunt sâmbătă, 25 martie 2023, când are loc Bunavestire, și duminică, 9 aprilie 2023, când se prăznuiește Intrarea Domnului în Ierusalim, Duminica Floriilor.

În cele două zile precizate se fac și slujbe la biserică, când creștinii pot da de pomană pește sau alimente din pește, în memoria celor trecuți în lumea de dincolo. Pe lângă acestea, mai sunt și zile cu dezlegare la vin și ulei, în postul Paștelui.

ADVERTISEMENT

Zile cu dezlegare la untdelemn și vin

Puțină lume știe că într-o perioadă de post nu se consumă nici ulei, decât cu anumite excepții. La fel și vinul. Aceste două produse sunt permise la fel în anumite perioade, respectiv: 4, 5, 9, 12, 18, 19 și 26 martie, iar în aprilie doar în dățile de 1, 2 și 8.

Dacă în cazul vinului se poate înțelege că este perceput precum consum de alcool, totuși, de ce nu este indicat să consumi uleiul în post, zilnic, fiind un produs vegetal, și nu de frupt. Preoții explică faptul că postul înseamnă abținerea de la plăceri, iar o mâncare în ulei devine clar mai gustoasă decât cea fără ulei. Pustnicii, călugării sau maicile respectă în general acest aspect.

ADVERTISEMENT

”Sigur că este produs vegetal, însă postul fără ulei nu are legătură cu proveniența uleiului, ci cu faptul că a mânca mâncare gătită cu ulei este o nevoie mai mare. În general, mâncarea gătită cu ulei este mai gustoasă decât cea fără ulei. Părinții monahi și unii mireni mănâncă fără ulei în timpul postului, pentru a nu-și îndulci simțurile, cu gustul bun al mâncării”, a explicat preotul Cristian pentru Adevărul.

ADVERTISEMENT
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului...
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului Piero Ferrari: „Știți ce se întâmpla după?”
Jocurile Olimpice de la Paris, o catastrofă: hoteluri goale, bilete nevândute și o...
Jocurile Olimpice de la Paris, o catastrofă: hoteluri goale, bilete nevândute și o sumă înfiorătoare cheltuită
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
"Cum poţi să zici că vreau să-mi omor copilul?" Filmul revoltei dezlănțuite în Leeds, după ce autoritățile au luat în grijă 5 copii ai unei familii de români
Strigăt de disperare al văduvei victimei lui Mario Iorgulescu! Cum s-ar fi putut...
Strigăt de disperare al văduvei victimei lui Mario Iorgulescu! Cum s-ar fi putut evita tragedia: Mi-a lăsat copiii orfani!
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral....
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral. Cum s-a afișat fosta iubită a lui Florin Ristei / FOTO
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
Ce trebuie să mănânci de Sfântul Ilie ca să atragi norocul și prosperitatea...
Ce trebuie să mănânci de Sfântul Ilie ca să atragi norocul și prosperitatea în viața ta
Scandal imens provocat de un gest al prințului Harry. S-a lăsat cu demisii
Scandal imens provocat de un gest al prințului Harry. S-a lăsat cu demisii
Ramona Gabor rupe tăcerea despre Irinel Columbeanu, fostul cumnat: Din acest motiv m-am...
Ramona Gabor rupe tăcerea despre Irinel Columbeanu, fostul cumnat: Din acest motiv m-am mutat din țară
Ce scrie presa rusă despre scandalul provocat de Diana Șoșoacă în Parlamentul European
Ce scrie presa rusă despre scandalul provocat de Diana Șoșoacă în Parlamentul European
Ramona Gabor spune adevărul despre relația ei cu Irinel Columbeanu. „M-am mutat din...
Ramona Gabor spune adevărul despre relația ei cu Irinel Columbeanu. „M-am mutat din țară exact din acest motiv". Cum se înțelege cu Mr.Pink