Alegeri 2024

Când au loc alegerile parlamentare și prezidențiale. Marcel Ciolacu a anunțat datele oficiale

S-a stabilit când vor avea loc alegerile parlamentare și prezidențiale. Premierul Marcel Ciolacu a anunțat datele oficiale
04.06.2024 | 17:08
Cand au loc alegerile parlamentare si prezidentiale Marcel Ciolacu a anuntat datele oficiale
Marcel Ciolacu a anunțat când vor avea loc alegerile prezidențiale și legislative / Foto: Inquam Photos, Mălina Norocea
ADVERTISEMENT

Marcel Ciolacu, președintele PSD, a declarat, marți, că alegerile prezidențiale rămân la data anunțată, la 15 și 29 septembrie și că cele parlamentare vor avea loc la data de 8 sau 9 decembrie.

Ciolacu: „Vreau să anunţ românilor întregul calendar”

Marcel Ciolacu, președintele PSD, a declarat, marți, că data alegerilor prezidențiale nu se va schimba. Ele se vor ține la 15 septembrie, primul tur, și la 29 septembrie turul al doilea. În privința alegerilor legislative, ele vor avea loc la data de 8 sau 9 decembrie, a precizat premierul

ADVERTISEMENT

„Am multe defecte, dar eu am făcut o distincţie clară între ‘lider politic şi prim-ministru’. Am zis foarte clar. Eu, când voi ieşi din funcţia de prim-ministru, și voi anunța alegerile că sunt comasate, că nu sunt comasate, vreau să anunţ românilor întregul calendar. Aşa este corect. Există o competiție, iar rolul meu ca prim-ministru e de a da o predictibilitate pentru toţi candidaţii, excluzând faptul că sunt președintele PSD. Pe 15 şi 29 septembrie vom avea alegeri pentru funcţia de preşedinte şi pe 8 sau 9 decembrie sunt alegeri parlamentare. Sunt şi acele proceduri legale, pentru că noul preşedinte trebuie să convoace în 20 de zile noul Parlament. Ştiţi că actualul preşedinte şi Parlamentul îşi termină mandatul pe 21 decembrie”, a declarat Marcel Ciolacu pentru DC News.

Ce calități trebuie să aibă un șef de stat

Marcel Ciolacu a spus și ce calități trebuie să aibă un președinte, menționând că fostul președinte Traian Băsescu și actualul președinte Klaus Iohannis nu au întrunit aceste calități necesare. Întrebat și dacă aceste calități se regăsesc la el, Ciolacu a răspuns: „Vom vedea, dacă voi candida”.

ADVERTISEMENT

„În primul rând, să aducă o normalitate în România şi să înţelegem o dată pentru totdeauna că preşedintele trebuie să se ridice, după ce este ales, peste partidele politice şi să respecte atât litera Constituţiei, cât şi spiritul ei. Atunci democraţia din România va fi categoric consolidată. Ultimii doi preşedinţi nu au avut această capacitate de a consolida democraţia ca un preşedinte care se ridică deasupra politicului”, a spus liderul PSD.

„Nu am veleități de scriitor”

Marcel Ciolacu a fost solicitat să comenteze și faptul că Nicolae Ciucă, președintele PNL, și Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO, au scris fiecare câte o carte, pentru a le da mai multă vizibilitate în eventualitatea unei candidaturi la Cotroceni, desi mulți analiști dau sigure candidaturile acestora la funcția de șef al statului.

ADVERTISEMENT

„Nu o să lansesz o carte pentru că nu cred că e aşa înebunită lumea să ştie despre mine  în mod deosebit şi nici nu am veleităţi de sciitor. Am şi spus că eu nu intru în această competiţie pre-prezidenţială de lansări de cărţi”, a răspuns Marcel Ciolacu.