Life

Când au loc eclipsele de Lună din 2023. Cum se produc aceste fenomene

În ce zile se vor vedea eclipsele de Lună în anul 2023. Ce reprezintă aceste evenimente speciale și cum se produc, de fapt.
27.01.2023 | 14:04
Cand au loc eclipsele de Luna din 2023 Cum se produc aceste fenomene
În ce zile se vor vedea eclipsele de Lună în 2023. Ce reprezintă aceste evenimente speciale și cum se produc. Sursa foto: Pinterest.com
ADVERTISEMENT

Când au loc eclipsele de Lună din 2023. Cum se produc aceste fenomene în care astrul intră în umbra Pământului în timpul mișcării sale. Razele solare sunt împiedicare de către Terra să ajungă pe suprafața Lunii.

În ce zile se vor vedea eclipsele de Lună în 2023. Ce reprezintă aceste evenimente speciale și cum se produc

Locuitorii de pe Pământ vor putea observa în cursul anului 2023 două eclipse de Lună. Prima dintre ele va fi o eclipsă lunară penumbrală și va avea loc în noaptea de 5 spre 6 mai, fiind vizibilă în mai multe regiuni din întreaga lume.

ADVERTISEMENT

Mai exact, va fi vizibilă în Europa de Sud-Est, Asia, Australia, Africa, Oceanele Pacific, Atlantic și Indian, precum și Antarctica. Timpul și durata depind de fiecare dată de poziția relativă și poziția de pe linia nodurilor.

Concret, fenomenul astronomic va debuta la ora 15:11 GMT, în timp ce maximul va fi atins la ora 17:22 GMT. Specialiștii în domeniu sunt de părere că durata acestei eclipse va fi de aproximativ 4 ore și 18 minute.

ADVERTISEMENT

A doua eclipsă va fi una parțială și va avea loc în noaptea de 28 spre 29 octombrie. Fenomenul va începe la ora 19:35 GMT, iar maximul va fi atins la ora 20:14 GMT. Asta înseamnă că se va încheia la ora 20:52 GMT.

Cei care studiază corpurile și fenomenele cerești transmit că în acea noapte va fi și o eclipsă penumbrală slabă de Lună. Potrivit astro-info.ro, aceasta va fi vizibilă timp de aproximativ o oră de fiecare parte a eclipsei parțiale lunare.

ADVERTISEMENT

Durata totală a eclipsei de Lună va fi de 4 ore și 25 de minute.  Eclipsa parțială de Lună ar putea să fie urmărită din Europa, Asia, Australia, Africa, America de Nord, Nordul și Estul Americii de Sud, Oceanele Pacific, Atlantic, Indian, Arctica și Antarctica.

Cum are loc eclipsa de Lună

Eclipsa de Lună se desfășoară în momentul în care, în mișcarea sa de rotație în jurul Pământului, satelitul natural al planetei noastre nu se mai vede pentru că intră în umbra acestuia. Fenomenul se produce în nopțile cu Lună plină.

ADVERTISEMENT

În plus, astronomii mai adaugă că evenimentul are loc numai când Luna, Pământul și Soarele sunt perfect aliniate. Pentru a se realiza o eclipsă de Lună, nodul ascendent sau nodul descendent trebuie să se afle în apropierea celor două noduri lunare.

ADVERTISEMENT