News

Când au parte românii de următoarele zile libere prin lege. Se apropie câteva minivacanțe

După o lună martie fără repaus, din aprilie urmează noi zile libere pentru români. Pe cetățeni îi așteaptă și câteva minivacanțe.
26.03.2023 | 17:26
Cand au parte romanii de urmatoarele zile libere prin lege Se apropie cateva minivacante
Următoarele zile libere pentru români. Se apropie și câteva minivacanțe. Sursa foto: Wiki Calendar
ADVERTISEMENT

Anul 2023 aduce mai multe zile libere pentru români. Până în prezent, doar trei s-au ”consumat”. De luna viitoare, pe români îi așteaptă alte pauze importante și mult doritele minivacanțe.

Următoarele zile libere pentru români. Se apropie și câteva minivacanțe

În acest an, românii au în total 15 zile libere legale. Dintre acestea, 12 pică în timpul săptămânii, conform Codului Muncii. În plus, Executivul a decis ca și zilele de 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august să fie libere în 2023. Se va face astfel punte între weekend și zilele libere legale.

ADVERTISEMENT

Luna martie a fost una fără nicio zi liberă pentru români. Aprilie va recupera însă acest ”deficit”. Românii vor avea parte de mai multe zile libere în a doua lună a primăverii.

În aprilie 2023 sunt 3 zile libere legale: una în weekend și 2 în timpul săptămânii. E vorba de 14 aprilie (vineri – Vinerea Mare), 16 aprilie (duminică – Paște ortodox) și 17 aprilie (luni – A doua zi de Paște ortodox).

ADVERTISEMENT

Așadar, și anul acesta românii se vor bucura de o adevărată minivacanță de Paște. – 4 zile! Minivacanța de sărbătorile pascale nu este singura de care beneficiază românii în 2023. Urmează și altele.

Iată ce minivacanțe au mai rămas în acest an, cu excepția celei de Paște:

  • Minivacanță de 3 zile de 1 Mai – Ziua Muncii: Sâmbătă – Luni (29 aprilie – 1 mai)
  • Minivacanță de 5 zile de 1 iunie și Rusalii: Joi – Luni (1 – 5 iunie)
  • Minivacanță de 4 zile de Adormirea Maicii Domnului: Sâmbătă – Marți (15 august)
  • Minivacanță de 4 zile de Sfântul Andrei: Joi – Duminică (30 noiembrie – 3 decembrie)
  • Minivacanță de 4 zile de Crăciun: Sâmbătă – Marţi (23 – 25 decembrie)
ADVERTISEMENT

Foarte important! Codul Muncii spune că ”salariații care au beneficiat de zilele libere pentru Vinerea Mare – ultima zi de vineri inaintea Pastelui, prima și a doua zi de Paști, prima și a doua zi de Rusalii, atât la datele stabilite pentru cultul religios legal, creștin, de care aparțin, cât și pentru alt cult creștin, vor recupera zilele libere suplimentare pe baza unui program stabilit de angajator”.

Încă două zile libere pentru români din 2024

Din 2024, românii mai pun în calendar două zile libere. Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, pe 3 martie 2023, legea care prevede că zilele de 6 şi 7 ianuarie, Botezul Domnului şi Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, sunt declarate zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează.

ADVERTISEMENT

Când intră elevii în vacanța de Paște în 2023

În acest an, elevii intră în vacanța de Paște pe 7 aprilie, cu doar două zile înainte de Paștele catolic. După aceste zile libere, elevii se vor întoarce pe băncile școlii pe 18 aprilie, la două zile după Paștele ortodox.

ADVERTISEMENT