News

Când biserica nu iartă. Ce a pățit un recidivist care a furat un potir din Dealul Mitropoliei

Un recidivist de 51 de ani a fost condamnat la închisoare cu executare după ce a furat un potir bisericesc dintr-un magazin de pe Dealul Mitropoliei, deținut de Patriarhia Română.
08.05.2023 | 10:33
Cand biserica nu iarta Ce a patit un recidivist care a furat un potir din Dealul Mitropoliei
Acesta este potirul de 425 de lei care a fost furat de la un magazin al Patriarhiei Române / Colaj foto: Fanatik / Durse foto: Hepta / colportaj.ro
ADVERTISEMENT

Iertarea este creștinească, dar nu atunci când chiar biserica este cea păgubită. A simțit-o pe propria piele un recidivist, care a fost condamnat la închisoare pentru un potir furat de pe dealul Mitropoliei.

Bărbatul a fost filmat în timp ce fura un potir dintr-un magazin al Patriarhiei

Remus G.R, un bărbat de 51 de ani, a fost trimis în judecată și condamnat pentru furtul unui potir bisericesc în valoare de 425 de lei. ”Lovitura” a fost dată în ianuarie 2022, atunci când individul, proaspăt eliberat din închisoare, a intrat în magazinul cu articole bisericești ”Odoare Sfinte I”, situat pe Dealul Mitropoliei și aflat în administrarea Patriarhiei Românie, prin Mitropolia Munteniei și Dobrogei – Arhiepiscopia Bucureștilor.

ADVERTISEMENT

Potrivit vânzătoarei, bărbatul a intrat în magazin, purtând o mască chirurgicală, și s-a oprit timp de 2-3 minute în zona rafturilor de vin, apoi a părăsit magazinul fără a cumpăra ceva. Ulterior, femeia a observat că din raft lipsea un potir bicolor și a anunțat poliția.

Furtul a fost surprins, însă, de camerele de luat vederi instalate în magazinul patriarhiei.

”Aspectele relevate se coroborează cu imaginile surprinse de camerele de supraveghere montate în incinta magazinului Odoare Sfinte I, în care se observă o persoană de sex bărbătesc cu faţa acoperită de o mască chirurgicală, având o geantă pe umăr, care pătrunde în incinta magazinului şi se îndreaptă spre camera secundară, unde atinge cu mâna dreaptă rama unei vitrine în care erau expuse mai multe bunuri, apoi ia de pe raft un obiect strălucitor, pe care îl introduce sub haina cu care era îmbrăcat şi părăseşte incinta magazinului”, se arară în rechizitoriul consultat de FANATIK.

ADVERTISEMENT

Condamnat la doi ani de închisoare pentru un potir bisericesc

Nu a durat prea mult până când polițiștii l-au identificat pe autorul faptei, mai ales că amprentele prelevate de la locul faptei au fost identificate în baza de date a instituției. În timpul fazei de urmărire penală, suspectul s-a prevalat de dreptul la tăcere, însă și-a recunoscut fapta, în fața instanței.

În timpul procesului, Patriarhia Română s-a constituit parte civilă, însă obiectul furat nu a mai putut fi recuperat, iar autorul faptei a arătat că nu dispune de fonduri pentru plata prejudiciului.

ADVERTISEMENT

La începutul lunii aprilie, bărbatul a fost condamnat la doi ani și două luni de închisoare cu executare, la care se adaugă plata a 300 de zile-amendă, respectiv 3.000 de lei. În plus, el este obligat să plătească Patriarhiei Române suma de 425,91 de lei, contravaloarea bunului sustras.

Hoțul avea condamnări în țară și străinătate

La momentul condamnării, bărbatul era deja închis într-o altă cauză. Potrivit datelor din dosar, el mai fusese anterior condamnat, de mai multe ori, atât în țară cât și în străinătate, pentru furt, furt calificat și tâlhărie calificată. De altfel, motivul pentru care el a primit o pedeapsă atât de mare, în comparație cu gravitatea faptei, este că în momentul comiterii acesteia se afla în perioada de probațiune.

ADVERTISEMENT

Procurorii au cerut circumstanțe agravante, pe motiv că acesta a purtat o mască în timpul comiterii furtului, însă instanța a respins acest argument, în condițiile în care la acel moment încă era pandemie. Deși inculpatul ”a cooperat și a manifestat regret sincer”, avocații BOR au rămas fermi pe poziție și nu au solicitat ca acesta să fie ”iertat” de judecători.

Decizia Judecătoriei Sectorului 4 nu este definitivă, iar hoțul de pe dealul Mitropoliei a înaintat deja o cerere de apel, în urmă cu o săptămână.

ADVERTISEMENT