Când este recomandat să muți florile din grădină în casă. Este un detaliu pe care nu mulți români îl cunosc. Grădinarii cu experiență susțin că asta face diferența și ajută plantele să reziste întreaga iarnă.
Florile pot fi mai pretențioase decât ai crede. Multe dintre ele necesită o atenție sporită, mai ales odată cu încheierea sezonului cald.
Grădinarii cu experiență cunosc multe secrete legate de îngrijirea corectă a florilor. Uneori, chiar și o greșeală banală le poate dăuna, fără ca măcar să îți dai seama.
Dacă ai flori de grădină pe care vrei să le muți în casă, trebuie să știi că nu poți face asta oricând. Există o anumită perioadă pe care grădinarii o recomandă. Dacă vei ține cont de ea, florile nu se vor usca și vor rezista pe parcursul întregului sezon rece.
Potrivit experților, florile se mută în casă în momentul în care temperaturile au scăzut sub 10 grade Celsius. Chiar dacă există unele flori mai rezistente, precum mușcatele, cel mai bine este să le muți și pe ele în interior.
În momentul în care aduci plantele din exterior în casă, practic, le salvezi din calea temperaturilor scăzute. Totuși, înainte de a face acest pas, trebuie să acorzi atenție câtorva detalii.
Pentru că au stat destul de mult în exterior, este foarte posibil ca plantele să aibă insecte. Tocmai de aceea, este recomandat să le cureți înainte de a le aduce în casă. Le poți curăța cu ajutorul unui furtun cu apă sau poți scufunda ghivecele în apă, dacă acestea sunt de mici dimensiuni.
Uneori, apa nu este suficientă pentru a îndepărta toate insectele. Dacă vorbim de afide, cel mai bine ar fi să folosești un insecticid special conceput pentru îndepărtarea lor.
Pentru plante, sezonul rece este un sezon de pauză. Cu alte cuvinte, pe perioada iernii, unele flori nu se mai dezvoltă, așa că, înainte de a le aduce în casă, poți face câteva modificări. Mai exact, poți profita de perioada de dinaintea repausului vegetativ și poți muta florile care au crescut în ghivece mai mari.
De asemenea, este foarte important să ții cont de poziționarea plantelor în interior. Fiind mai puțină lumină decât în exterior, ai face bine să te asiguri că le amplasezi în apropierea surselor de lumină naturală.
Nu doar lumina va fi mai puțină în interior, ci și umiditatea. Tocmai de aceea, este recomandat să pui un strat de pietre pe farfuria din plastic. În acest fel, apa suplimentară care se va scurge din ghiveci va sta pe pietre și va menține umiditatea.